Dauguma Lietuvos europarlamentarų – už ES sankcijas Vengrijai

Daugelis Lietuvos europarlamentarų trečiadienį Strasbūre parėmė sprendimą, kad Europos Sąjunga imtųsi priemonių dėl demokratijos vertybių ir teisinės valstybės principų varžymo Vengrijoje.

Parlamentarai Petras Auštrevičius, Laima Andrikienė, Antanas Guoga, Viktoras Uspaskichas ir Vilija Blinkevičiūtė balsavo už tai, kad Budapešto atžvilgiu būtų pradėta pažeidimo procedūra.

Prieš tokį sprendimą buvo Valdemaras Tomaševskis, o susilaikė Valentinas Mazuronis ir Algirdas Saudargas.

„Ten pažeidžiamos visos žmogaus teisės, o demokratija yra pavojuje“, – BNS sakė V. Blinkevičiūtė.

Vengrija po pažeidimo procedūros gali prarasti balsavimo teisę ES.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas jau daugelį metų sulaukia tarptautinės kritikos dėl rinkimų sistemos, žiniasklaidos laisvės ir teismų nepriklausomybės, netinkamo elgesio su prieglobsčio ieškotojais.

Budapeštas siekia įrodyti, kad priemonės prieš migrantus ir suverenių teisių gynimas atitinka šalies ir Europos rinkėjų nuotaikas.

V. Blinkevičiūtė pareiškė, kad Vengrijos premjeras „gyvena iškreiptoje realybėje“.

„Jis nesupranta, kad ES šeima yra žmogaus teisėmis paremta šeima, ir sprendimų, kad elgiuosi, kaip noriu, kai kur būti negali“, – sakė politikė.

Jis nesupranta, kad ES šeima yra žmogaus teisėmis paremta šeima, ir sprendimų, kad elgiuosi, kaip noriu, kai kur būti negali.

„Čia dabar gaunasi taip – pinigų iš socialinių fondų gauti nori, bet visiškai nenori laikytis bendrų taisyklių“, – pridūrė ji.

V. Tomaševskis teigė balsavęs prieš ES veiksmus Lenkijos atžvilgiu, nes „šiandieninis balsavimas iškreipė ES įkūrimo tikslus, kryptį ir siekius“.

„Europa nutrūko nuo savo krikščioniškų šaknų ir jos gali nelikti, nes ji yra skaldoma iš vidaus. Tai daro kairiosios ir liberaliosios jėgos, o šiandien matėme jų bandymą pažeminti Vengriją“, – teigė europarlamentaras.

Jis pabrėžė, kad ES tokius klausimus sprendžia, nors „dabartinis elitas yra atitrūkęs nuo žmonių gyvenimo, mažai auga ES ekonomika, didelis jaunimo nedarbas“.

„Vengrija turi stuburą ir žino, kad ES yra tautų sąjunga, o ne viena atitrūkusi nuo realybės valstybė“, – sakė V. Tomaševskis.

Įtampa tarp Briuselio ir ES ypač išaugo, kai Budapeštas migracijos krizės įkarštyje 2015 metais atsisakė priimti prieglobsčio prašytojus pagal bendrijos papildytą schemą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Henrikas

Henrikas portretas
Aš 100% pritariu Tomaševskiui. Tik jis vienas elgiasi kaip Lietuvos atstovas.

Rasa

Rasa portretas
Saunuoliai vengrai,kad issirinko tikra vadova,o ne tokia marionete kaip musu .geda del lt.europarlamentaru elgesio.apgailetini.

Romualdas

Romualdas  portretas
Iškart matyti kad visi kurie balsavo už sankcijas HU- Komunistai chameleonai prisidengę žalia spalva ( žalieji )
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių