Dėl nesantaiką kursčiusių pareigūnų ministras laukia tarnybų informacijos

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas sako, kad laukia iš tarnybų detalesnės informacijos apie galimą nepasitikėjimo vidaus reikalų sistema ir ministerija kurstymą.

Kaip ketvirtadienį skelbė naujienų portalas delfi.lt, VRM sulaukė Viešojo saugumo tarnybos (VST) informacijos apie buvusių vidaus reikalų sistemos pareigūnų rengiamus susitikimus, per kuriuos galėjo būti tariamasi, kaip kurstyti nesantaiką sistemoje ir VRM įstaigose.

VST vadovas Ričardas Pocius patvirtino, kad tarp minimų asmenų – buvę generolai, neseniai įstoję į Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP).

„Buvo organizuojamas tam tikras nepasitikėjimas VRM įstaigų vadovais, konkrečiai VST, keliamas pleištas, bandyta sukelti nesantaiką, konfliktus tarp manęs ir vadų. Tai tikrai kelia rūpestį, tai reikia išanalizuoti ir ištirti“, – žurnalistams penktadienį sakė E. Misiūnas po susitikimo su VST vadovu Ričardu Pociumi.

Anot jo, reikia tam tikro „teisinio kai kurių veiksmų ir jų iniciatorių įvertinimo“.

„Yra informacija pateikta ir STT, ir prokuratūrai, lauksime duomenų ir patikslintos informacijos iš tų įstaigų (...), reikia įvertinti ir kai kurias grėsmės, esančias Vidaus reikalų ministerijoje, ar tikrai jos tokios yra. Jei įvertinę matysime, kad grėsmės yra, reikės imtis veiksmų jas pašalinti“, – aiškino E. Misiūnas.

Kaip skelbė delfi.lt, E. Misiūnui pateiktoje informacijoje minimas šiuo metu iš tarnybos atleistas buvęs VST Vilniaus dalinio vadas pulkininkas Sandrius Survila bei kiti buvę tarnybos vadovai.

Nurodoma, kad S. Survila, jo uošvis, buvęs Vidaus tarnybos II pulko vadas Stanislovas Stančikas, buvęs ilgametis VST vadas Sergejus Madalovas, buvę VRM tarnybų vadai periodiškai susitikinėja S. Madalovo viešbutyje „Įlanka“ Rumšiškėse ir Vilniuje.

Pasak pateiktos informacijos, buvę pareigūnai aptarinėja situaciją VRM ir įstaigose, kaip išprovokuoti nesutarimus tarp ministerijos, ministro ir tarnybų, grąžinti senųjų vadų įtaką VRM sistemai, destabilizuoti padėtį tarnybose, sukompromituoti ir nušalinti dabartinius vadovus.

VRM atstovų teigimu, informacija apima nuolatinius buvusių VRM ir kitų tarnybų vadovų (generolų), kai kurių buvusių ir esamų VRM sistemos pulkininkų, Vidaus reikalų ministerijos darbuotojų susitikimus ir aptarimus.

Minimi prie socialdemokratų besijungiantys generolai

VST vadovas R. Pocius patvirtino, kad tarp asmenų, įtariamų tokia veikla, yra ir buvusių aukštų sistemos vadovų generolų, kurie neseniai prisidėjo prie LSDP.

Kaip skelbė BNS, politinės karjeros partijos gretose nusprendė siekti buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius, buvęs Lietuvos karo akademijos viršininkas, kurį laiką vadovavęs ir kariuomenės Jungtiniam štabui Algis Vaičeliūnas, taip pat buvęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Remigijus Baniulis. Šios partijos narys yra buvęs pasieniečių vadas Saulius Stripeika, pareiškimą stoti į LSDP yra parašęs buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Žimantas Pacevičius.

R. Pocius neįvardijo tiksliai, kurie pareigūnai minimi ministrui pateiktoje informacijoje, tik patvirtino, kad kalbama apie 15 asmenų, dalis kurių įstojo į Lietuvos socialdemokratų partiją. R. Pocius tik užsiminė, kad iš minimų pavardžių nėra K. Jucevičiaus.

„Jie – buvę Vidaus reikalų ministerijos tarnybų vadovai, buvę aukšto rango karininkai, netgi esantys, buvę VRM senbūviai. Jie rinkdavosi, tardavosi, jų siekis – eiti į politiką“, – sakė jis.

Anot VST vadovo, vertinama informacija apima nuo 1988-ųjų, vadinamojo bananų baliaus, tuomet dar sovietų tarnybų naudoto smurto prieš gyventojus, taip pat Sausio 13-osios įvykius.

„(Klausimas – BNS), kodėl tie žmonės atsirado ir kaip tie žmonės atsirado tose pozicijose, kaip sovietiniais laikais, atsirado čia dar aukštesnėse pozicijose 1991 metų pabaigoje. Visa jų veikla praeityje ir kas vyko po 2015-ųjų, jų veikla jau išėjus iš VRM sistemos, kodėl jie veikė toliau, ką jie veikia, kokias koalicijas kuria, kaip jie susiję politika, su mūsų valstybės biudžetu 25 metus, kur jie padėjo tą biudžetą, kodėl tarnybos nebuvo modernizuojamos, kodėl buvo sabotuojamos“, – aiškino R. Pocius.

Anot jo, yra žinomi politiniai minimų vadovų planai, „kur jie žada toliau eiti, kokiais metodais dirba, kaip jie nori sukompromituoti VRM sistemą, tarnybas“.

„Bet (kalbant – BNS) apie kažkokias perversmų galimybes tikrai šansų nėra“, – aiškino jis.

Buvusiam VST vadui S. Madalovui – kaltinimai sabotažu

R. Pocius buvusiam VST vadui S. Madalovui metė kaltinimus sabotažu, neteisėtu praturtėjimu ir „santykiais su Maskva“.

Anot jo, tarnybai „už tą patį biudžetą“, kurį gaudavo kasmet, jam vadovaujant per metus pavyko modernizuoti ginkluotę, įsigyti šarvuočių, vandens patrankų, įsigyti naujausią amerikietišką uniformą ir avalynę.

„Paprastas klausimas buvusiam VST vadovui: kur padėjote 25 metų biudžetą? Kai 2015 metais ateini – uniformos siūtos jo paties steigtoje jo pavaldinio įmonėje, tai įmonei jo pavaldinys per žmoną vadovauja. Šarvuočiai – 1959–1962 metų rusų gamybos BTR, kurie visiškai netinka mūsų vykdomoms funkcijoms, mūsų užduotims vykdyti, senoji rusiška ginkluotės sistema. Pagrindinė ginkluotė – kalašnikovai“, – vardijo R. Pocius.

Jis tvirtino, kad atėjęs į tarnybą rado „šiukšlyną, kur biudžetas buvo kišamas siekiant išplauti pinigus“, tuo metu patiems pareigūnams 11 metų nebuvo keliami atlyginimai, nepirkta tinkama uniforma.

Jis tikino, kad neefektyviai naudojant pinigus, per 25-erius galėjo būti iššvaistyta po 1,2 mln. eurų kasmet.

„Klausimų labai daug turime buvusiems vadovams: ir dėl neteisėto praturtėjimo, dėl santykių su Rusija, su Maskva, kokie santykiai su Odesa. Turime labai daug klausimų. Per trejus metus tai išryškėjo“, – sakė jis.

„Tegu atsako Madalovas, buvęs vadas, ką jis turi bendro su Rusija, su verslu, su turtiniais santykiais Odesoje“, – pridūrė generolas.

Buvę generolai kaltinimus vadina absurdiškais

Buvę vidaus tarnybos generolai neigia Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Ričardo Pociaus žodžius apie kurstytą nesantaiką vidaus reikalų sistemos įstaigose ir ragina jį pasitikrinti sveikatą.

„Gal tam žmogui laikas į pensiją ar sveikatą pasitikrinti? Nežinau. Gaila, kad tokie žmonės tampa generolais ir teršia mūsų vardą“, – BNS penktadienį sakė buvęs pasieniečių vadas Saulius Stripeika.

S. Stripeika tvirtino, kad tokie pasisakymai yra juokingi.

„Nejaugi Viešojo saugumo tarnyba yra operatyvinės veiklos subjektas, kad jie surinkę medžiagas pateikinėja ministrui? Juk yra rimtesnių tarnybų tam daryti“, – tvirtino buvęs pareigūnas.

„Kodėl jie tokį žaidimą žaidžia ir kokiu užsakymu, man kyla klausimas“, – pridūrė jis.

Buvusio pasieniečių vado teigimu, vidaus tarnybos generolai po kelis kartus kasmet susitinka jų įsteigtame klube: „Ten pabendraujame, padiskutuojame, kartais papolitikuojame, bet apie tokius „marazmus“ aš neturiu komentarų“.

Ž. Pacevičius tvirtino, kad dabartinė situacija jam primena „Putino valstybę“, kur netoleruojama kitokia nuomonė.

„Pirmiausia turėčiau pretenzijų vidaus reikalų sistemos sveikatos priežiūros institucijoms, nes jeigu praeina žmonės su tokiais pareiškimais į statutines pareigas, tai ten yra kažkokių problemų“, – sakė jis.

Buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius tikino, kad VST vadas taip susidoroja su praėjusią savaitę atleistu tarnybos Vilniaus dalinio Organizavimo skyriaus vyriausiuoju specialistu Sandriumi Survila.

„Lietuvos rytas“ penktadienį rašė, kad Vidaus reikalų ministerija atsisakydavo pradėti tyrimus dėl S. Survilos elgesio, pavyzdžiui, VST vado sekimo. Pati tarnyba nekart aiškinosi, ar S. Survila medžioklėje nenaudoja tarnybinio transporto ir jos įrangos.

K. Jucevičius BNS teigė, kad komentuoti Viešojo saugumo tarnybos informacijos jam „net nebūtų solidu“ ir jis neturi dėl ko teisintis.

A. Vaičeliūnas BNS sakė, kad su vidaus tarnybos generolais bendrauja partiniais reikalais ir prie jokių sąmokslų negalėjo būti prisidėjęs.

Anot VST vadovo, vertinta informacija apima nuo 1988-ųjų, vadinamojo bananų baliaus, tuomet dar sovietų tarnybų naudoto smurto prieš gyventojus, taip pat Sausio 13-osios įvykius.

R. Pocius buvusiam VST vadui Sergejui Madalovui taip pat metė kaltinimus sabotažu, neteisėtu praturtėjimu ir „santykiais su Maskva“.

Premjeras Saulius Skvernelis situacijos kol kas nekomentuoja, BNS penktadienį sakė jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

S. Skvernelis yra vadovavęs šalies policijai, buvo vidaus reikalų ministru.

G. Paluckas: tai visiškos fantazijos

Socialdemokratų partijos lyderis Gintautas Paluckas sako, kad kaltinimai naujiems Socialdemokratų partijos nariams, buvusiems aukštiems vidaus reikalų sistemos vadovams, dėl galimo valstybės sabotavimo yra visiškos fantazijos. Pasak jo, tai yra būdas sumenkinti partiją prieš artėjančius rinkimus.

„Mes tai vertiname iš pirminių nuogirdų, ką žiniasklaida dabar transliuoja tai yra liguistos fantazijos, kurios yra pritaikytos būtent dabar vykstančiam rinkiminiam laikotarpiui. Jeigu aukščiausi valstybės pareigūnai leidžia sau taip samprotauti, be jokio faktinio pagrindimo, tai rodo pačių pareigūnų kompetencijos nebuvimą ir politinių procesų neišmanymą“, - teigė G. Paluckas.

Pasak G. Palucko, jei informacija nepasitvirtins, kreipsis į teismą dėl galimo šmeišto prieš partiją.

„Jeigu bus minimas Socialdemokratų partijos pavadinimas ir bus stengiamasi menkinti reputaciją, mes tikrai kreipsimės į teismą ir ginsim savo reputaciją, nes jokių faktinių duomenų pagrindžiančių tokius samprotavimus ir kaltinimus valstybės išdavyste, sabotažu ir trikdymu nėra“, - teigė LSDP pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keistai

Keistai portretas
Atrodo,kad ne spec tarnybos tokius darbelius atskleidžia, o pačios VRM padalininio tarnybos vadovas,tai gal permitingą Vilniuje S.Skvernelis ir turėjo galvoje apie iškilusį pavojų valstybei, o gal tikrai nejuokais išsigando, kad būvę VRM generolai perėjo į kitą priešininkų stovyklą pas paluckininkus,juk buvę generolai gali turėti įvarios informacijos. Kuo arčiau rinkimų?Tuo daugiau kaista politinės aistros dėl Daukanto aikštės.

nikis

nikis portretas
Kiek prisimenu,Madalovas buvo kalejimu vyriausias.O viesbuti atidaryti matyt turejo uz ka.Tokie pinigai is kaliniu plauke ,kad uzmerktu akis.

...

... portretas
Che - 'konservų' dėmesio atitraukimo manevras?... - ach, tas dėdulė, ach tas nusipelnęs š'matikas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių