Derybose dėl ES ir britų ateities santykių – ir Lietuvos prioritetai

  • Teksto dydis:

Prezidentės Dalios Grybauskaitės, dalyvaujančios Europos Vadovų Taryboje, teigimu, derybose dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) pasiekta pažanga, tačiau abiejų pusių dar laukia nelengva užduotis - sukurti naują ES ir Jungtinės Karalystės santykių modelį.

27 Europos Sąjungos šalių vadovų susitikime, be kitų klausimų, aptariama „Brexit“ derybų eiga ir patvirtintos gairės deryboms dėl ES ir Jungtinės Karalystės ateities santykių.

Pasak prezidentės, Lietuvos prioritetai - kad Lietuvos žmonėms ir visiems ES piliečiams būtų užtikrintos lygios sąlygos keliauti, mokytis ar dirbti Jungtinėje Karalystėje, o ši šalis išliktų kuo artimesne saugumo ir prekybos partnere.

ES šalių vadovai pabrėžė, kad susitarimas dėl ateities santykių su Jungtine Karalyste privalo sudaryti kuo geresnes sąlygas žmonių judėjimui. Nei vienos ES šalies piliečiai negali būti diskriminuojami siekdami socialinių garantijų ar profesinių kvalifikacijų pripažinimo Jungtinėje Karalystėje.

Jungtinėje Karalystėje įvykdyta Rusijos cheminė ataka parodė, kad saugumo iššūkiai peržengia „Brexit“ ribas. Todėl derybose bus siekiama užtikrinti kuo tvirtesnį bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityse.

ES vadovai taip pat sutarė siekti, kad laisva prekyba su Jungtine Karalyste apimtų kuo daugiau sričių, apsaugant pamatines ES laisves. Jungtinė Karalystė yra 5-a didžiausia pasaulio ekonomika ir reikšminga Lietuvos eksporto partnerė, todėl ambicingas laisvosios prekybos susitarimas svarbus ir Lietuvos verslui.

Derybų gairėse taip pat numatoma siekti atskirų susitarimų dėl oro ir kelių transporto, kurie užtikrintų nepertraukiamą susisiekimą tarp Jungtinės Karalystės ir ES šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Migle

Migle  portretas
Savo žmonių žiūrėk kad jiems reikia čia gyventi o mūsų šeimininkė žiūri savo prestižo kad save su reikšmi Mūsų prezidentė baigdama gaspadoriavima nori parodyti kokia aš protinga palaikydama ta gal irgi senmergė va atkreipkit į mane dėmesį man jo žmogiško trūksta o pabaigus kadenciją mes ją tiek ir tematika o mums čia gyventi. Tas jai nesvarbu. Issidirbineja ir tiek. Labai gaila kad galvojama tik apie save. jau baigiasi

tarp

tarp portretas
tos raganiskossueigos truksta tik tecer.......

...

... portretas
"Nei vienos ES šalies piliečiai negali būti diskriminuojami siekdami socialinių garantijų ar profesinių kvalifikacijų pripažinimo Jungtinėje Karalystėje" - prie ko čia ta ES, Anglija - šalis kurioje ANGLAMS gyventi gerai, geriau SAVO šalimi pasirūpinkit, nesikėsinkit į geriau gyvenančias.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių