M. Vainiutė ir L. Linkevičius lieka Vyriausybėje, M. Sinkevičius traukiasi

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius lieka dirbti Vyriausybėje, ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius traukiasi.

Apie savo sprendimus pirmadienį po pokalbio su premjeru Sauliumi Skverneliu Vyriausybėje pranešė patys socialdemokratų deleguoti ministrai.

Lieka dirbti du ministrai

„Premjeras išreiškė pasitikėjimą, todėl norėčiau darbuotis toliau“, – žurnalistams teigė M.Vainiutė.

Ji priminė, kad yra nepartinė, todėl nemano, jog jai būtų neetiška likti ministre, kai ją delegavę socialdemokratai nusprendė trauktis iš koalicijos. Ministrė taip pat tvirtino svarstysianti galimybę įstoti į valdančiąją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

„Svarstysiu tokią galimybę, šiuo metu dar nesvarstau“, – sakė ji.

Tuo metu L.Linkevičius teigė jau šiandien įteikęs pareiškimą trauktis iš partijos. Jis sakė, kad traukiasi iš Socialdemokratų partijos frakcijos Seime, bet neatsisakys Seimo nario mandato, nes, jo nuomone, rinkėjai „suteikė mandatą, mano supratimu, dirbti, o ne būti opozicijoje“.

Jis taip pat neatmetė Socialdemokratų frakcijos skilimo galimybės. Tokiu atveju Seime jis liktų su socialdemokratais, palaikančiais valdančiuosius.

„Kol įmanoma, dirbsime toliau. Frakcijoje likčiau tik tuo atveju, jei frakcija nepasiskelbtų opozicine (...). Principas labai aiškus: negaliu priklausyti frakcijai, kuri yra opozicinė, negaliu priklausyti ir partijai, kuri yra opozicijoje. Jei bus kita (frakcija – BNS), tada ir priimsime kažkokį sprendimą“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams teigė L.Linkevičius.

Ūkio ministras M.Sinkevičius sako įteikęs premjerui atsistatydinimo pareiškimą, tačiau jis dar nėra patenkintas. Kaip nurodė premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas, tam S.Skvernelis turi penkias dienas. Pats M.Sinkevičius tikino, kad premjeras neįvardino, kokį sprendimą dėl jo priims.

„Įteikiau atsistatydinimo pareiškimą - kaip ir buvau žadėjęs, elgiuosi nuosekliai, manydamas, kad partija, kuri šeštadienį nusprendė trauktis, partija, kuri delegavo mane į šitas pozicijas“, - teigė M.Sinkevičius.

„Premjero valia - savo darbą padariau ir poziciją išsakiau“, - pridūrė jis, paklaustas, ar įmanoma, jog premjeras atsistatydinimui nepritars.

Ūkio ministras taip pat sako žinantis, jog socialdemokratų frakcijoje šiuo metu yra svarstomi „keli scenarijai“, bet jų neįvardijo. Kartu jis pabrėžė, kad socialdemokratams nebūtų naudinga turėti dvi frakcijas. Prieš pasitraukimą iš koalicijos pasisakantys partijos kolegos, jo nuomone, „yra sąmoningi žmonės, tokiose situacijose žino, kaip elgtis, ir nereikia papildomų raginimų“.

Premjero poziciją žurnalistams perdavęs jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas kol kas teigė negalintis pasakyti, koks bus sprendimas dėl M.Sinkevičiaus.

„Šiuo atveju, būtų sudėtinga komentuoti už premjerą – sprendimo dar nėra“, – teigė jis.

Lietuvos socialdemokratų partijos taryba šeštadienį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime turi 56 atstovus iš 141, socialdemokratai – 17. Opozicinei Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams priklauso 31 parlamentaras, Liberalų sąjūdžio frakcijai – 14, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai – aštuoni, „Tvarkos ir teisingumo“ – septyni Seimo nariai. Dar penki parlamentarai nėra jokios frakcijos nariai.

D. Grybauskaitė pritaria

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako neprieštaraujanti, kad Vyriausybėje dirbti liktų iš Socialdemokratų partijos besitraukiantis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius bei nepartinė, socialdemokratų deleguota teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

„Dėl ministrų, žinome, kad vienas ministras traukiasi, du lieka. Tai didele dalimi yra ir premjero sprendimas, ir, be jokios abejonės, aš tam neprieštarauju“, – žurnalistams pirmadienį sakė D.Grybauskaitė.

Ji tvirtino, kad tai, ar premjerui verta pasitikrinti pasitikėjimą Seime, priklausys nuo „vykstančių derybų dėl palaikymo“. Socialdemokratų partijos frakcija Seime pirmadienį pranešė nusprendusi pasirašyti su „valstiečių“ frakcija susitarimą dėl bendradarbiavimo.

„Dar neaišku, kiek socialdemokratų pasitrauks ir kaip pasitrauks. Partijos sprendimas yra, bet frakcija rodo skirtingus ženklus (...). Jei palaikymas bus pakankamai solidus, rodys mums aiškią daugumą, tuomet ir bus aišku – reikia ar nereikia“, – teigė prezidentė, su žurnalistais kalbėjusi dar iki Seimo socialdemokratų sprendimo.

Šalies vadovė nesiryžo spėlioti, ar galėtų S.Skvernelio Vyriausybė dirbti likusius trejus metus mažumoje. Ji kritikavo socialdemokratų elgesį, sakydama, kad mato „pasimetimą ir neapsisprendimą“, o po Socialdemokratų partijos sprendimo trauktis, anot prezidentės, „įeiname į tam tikro nestabilumo laikotarpį“. Ji neatmetė ir Socialdemokratų frakcijos skilimo galimybių bei pabrėžė, kad Seimo statutas numato galimybę pasirašyti memorandumus ar susitarimus ir su opozicinėmis jėgomis.

„Jis (sprendimas trauktis – BNS) kol kas yra tikrai neaiškus, nes lyg ir išeiname, bet viena koja kai kas nori likti. Tai kol kas matau tokį ir pasimetimą, apsisprendimo stoką ir šiek tiek nepolitinį elgesį: daugiau tokia išskaičiavimų, sandėrių, sandorių elgsena. Šis požymis jau pradeda ryškėti po šių rinkimų būtent šiame Seime“, – sakė D.Grybauskaitė.


Šiame straipsnyje: socialdemokrataikoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas ten sakė,

Kas ten sakė, portretas
kad ši žaliai raudona koalicija išsilaikys iki bulviakasio?

VLD

VLD portretas
Ko tiketis is komjaunuolio. pardavė tuos. pardavė ir šios ir dar parduos. Jau turbut ir duona su druska buvo paruošes juk ateis Zapad, repkia pasitikti.

Anonimas

Anonimas portretas
sinkevicius gerai dirbo jonavoje ji visi mylejo.nesitraukit is ministru esate saziningas zmogus
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių