Dilema: stiprinti Liberalų sąjūdį ar kurti naują politinę jėgą?

Naujos liberalių pažiūrų partijos kurti nereikia – verčiau stiprinti esamą Liberalų sąjūdį (LS), LRT.lt teigia europarlamentaras Antanas Guoga. Savo ruožtu apžvalgininkas Rimvydas Valatka mano, kad LS reikia uždaryti ir tuoj pat atkurti: „Tu negali skleisti savo gerosios naujienos, kai aplink tave skleidžia blogąją naujieną. Nėra kito būdo nusikratyti šia našta, kaip tik užsidaryti ir atsikurti.“

2006-aisiais suformuotas LS šiuo metu turi kiek didesnį nei 5 proc. populiarumą. Kaip rodo DELFI užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ rugpjūčio 21–28 dienomis atlikta apklausa, rinkimuose į Seimą už LS rugpjūtį būtų balsavę 6,8 proc. rinkėjų.

LS nariai laukia, kuo baigsis buvusio partijos pirmininko Eligijaus Masiulio byla. Kaip sako dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris, nuo to smarkiai gali priklausyti tolimesnis LS likimas.

„Labai daug kas, jei ne viskas, priklausys nuo bylos – jos eigos ir baigties. Įdomu, ar ši byla užgriebs visą partiją kaip juridinį vienetą. Tuomet kiltų klausimas, ar LS bandytų sekti Darbo partijos pavyzdžiu ir keistų pavadinimą, ar suaktyvėtų vidiniai nesutarimai ir įvyktų skilimas, o atsikilusi grupė galbūt bandytų įkurti naująjį LS. Patys liberalai dabar gyvena laukdami, kuo juos apdovanos ar nubaus likimas“, – LRT.lt kalbėjo V. Bruveris.

Tačiau yra manančių, kad tolimesnė bylos eiga ir baigtis reikšmingesnės įtakos LS gali nebeturėti. Politinių kampanijų konsultantas Mindaugas Lapinskas sako, kad tikėtina, jog tai, ką liberalų rinkėjai norėjo sužinoti, jau sužinojo, ir net iškilusios naujos detalės nesukels LS žlugdančio efekto.

„Nemažai kas priklauso ne tiek nuo pačių liberalų, kiek nuo kitų politinių jėgų – ar jos nuspręs naudoti agresyvesnę retoriką ir pasiimti dalį rinkėjų. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis yra teigęs, kad LS turėtų išsispręsti problemas, bet tik tiek. Rinkimų kampanijos metu konservatoriai gali labai aiškiai komunikuoti, kad yra švaresni ar dar kažkokie, – taip jie gali prisivilioti LS rinkėjų“, – aiškino M. Lapinskas.

A. Guoga: naujos partijos nereikia

Europarlamentaras ir buvęs laikinasis LS pirmininkas A. Guoga nemano, kad reikėtų kurti naują liberalią politinę jėgą – jo žodžiais, laikas stiprinti pačią LS.

„Manau, kad nereikia naujos [partijos], yra pakankamai gera struktūra. Dabar LS tikrai išsivalė gana solidžiai. Matėme, kad tie asmenys, kurie turėjo problemų, yra patraukti į šoną, o liko daug puikių jaunų žmonių, yra daug gerų skyrių. Politinei sistemai ir Lietuvai būtų daug naudingiau, kad LS liktų. Tai yra laisva politinė jėga ir žmonės, kurie tiki liberaliomis idėjomis, gali prisijungti.

Ši partija turi susitvarkyti viduje. Tų atgimimų ir skaldymų yra buvę daug, o dar yra ir Artūro Zuoko partija, kuri taip pat liberali. Manau, visiems reikia stiprinti politinę sistemą, o ne ją skaldyti. Todėl ir pats nieko nekūriau. Ir neplanuoju kurti naujos partijos vien dėl įkūrimo“, – LRT.lt tvirtino A. Guoga.

Pasak europarlamentaro, liberalai dabar turi nuspręsti, ar palikti partijai vadovauti R. Šimašių, ar artėja metas rinkti naują partijos vadovą. „Reikia nuspręsti, kokia bus strategija Europos Parlamento (EP) ir prezidento rinkimuose, ar R. Šimašius dar kartą kandidatuos į merus“, – pridūrė A. Guoga.

Tuo metu apžvalgininkas V. Bruveris įsitikinęs, kad R. Šimašius – netinkamas partijos vadovas, tačiau jo esą nėra kuo pakeisti. „Jūs man parodykite tą naują lyderį, kas galėtų jį pakeisti. R. Šimašius, kuris, matyt, nebeturi didesnių ambicijų nei Vilniaus miesto administracinės ribos, sieks išlikti pirmininko poste, bet jo pagrindinis politinės karjeros siekis bus toliau likti Vilniaus meru. Ambicijų tapti premjeru, prezidentu ar europarlamentaru, kiek supratau, jis nebeturi“, – LRT.lt teigė V. Bruveris.

Tuo metu politinių kampanijų konsultantas M. Lapinskas mano, kad dabar būtų geresnis laikas keisti LS pirmininką nei vėliau. „Bet, manau, liberalai tebevalgo duoną iš tų pačių E. Masiulio laikais pasėtų grūdų. Tų lyderių tiesiog nėra. Jei nelabai rūpinaisi pamaina, per pusmetį negali surasti naujo lyderio, juolab kad liberalai visą laiką remdavosi „legionieriais“, – kalbėjo M. Lapinskas.

R. Valatka: LS reikia uždaryti ir atkurti

Politikos apžvalgininkas R. Valatka mano, kad LS reikia uždaryti ir tuoj pat atkurti.

„Tai – normali demokratinių valstybių praktika, ypač dažnai ji taikoma Izraelyje. Dabar žurnalistai kasdien liberalų klausinėja, kaip byla ir E. Masiulis. Kitaip sakant, tu negali skleisti savo gerosios naujienos, kai aplink tave skleidžia blogąją naujieną. Nėra kito būdo nusikratyti šia našta, kaip tik užsidaryti ir atsikurti.

Daugelis liberalų vadų tokiu siūlymu buvo nepatenkinti, pyko, bet man atrodo, kad jie ir patys prieis prie išvados, kad geriau charakiri patiems pasidaryti, nei kai padaro kiti“, – siūlo R. Valatka.

Tačiau, kaip teigia pats apžvalgininkas, tai padaryti būtų ne taip paprasta, nes tuomet LS prarastų finansavimą. „Jie partijos neuždaro, vadinasi, bus tokie nei skusti, nei lupti. E. Masiulio byla, žinant Specialiųjų tyrimų tarnybos bylas, gali tęstis ir trejus, ir ketverius metus“, – pridūrė R. Valatka.

Kaip galėtų atrodyti „naujasis“ LS? „Nebūtinai reikia naujų veidų. Uždaro partiją vien dėl to, kad ji susikompromitavo, o po to pagal įstatymą visi Lietuvos piliečiai gali į ją stoti, kaip ir į bet kurią kitą partiją. Niekas tau nebegalėtų draskyti akių, nes tai – nauja partija“, – aiškino R. Valatka. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

meskit y siukslyna savo

meskit  y  siukslyna  savo   portretas
lybersosines globalistines debiliskas kosmopolitines jankiskas idejas ,- tapkit zmonemis ir lietuvos patriotais nereikes nei iskabas keist nei po teismus tasytis.... dabar anot valatkos sikinyka pavadins restoranu ---ir sikinykas is karto taps restoranu ....

...

... portretas
Lavonas jau atšalęs, o jie vis dar tarias kaip jį gaivinti reikės pradėt.

Antanas

Antanas portretas
Kurti naują politinę jėgą reiškia pakeisti partijos pavadinimą (iškabą).
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių