Tyrimo dėl dirbamos žemės likimas – po 2 savaičių

Vis dar neaišku, ar Seimui teks tirti situaciją žemės ūkyje. Tai turėtų paaiškėti maždaug po poros savaičių, kai išvadą pateiks Ekonomikos komitetas.

Parlamentarai antradienį nepritarė Kaimo reikalų komiteto (KRK) siūlymui neanalizuoti situacijos dėl dirbamos žemės įsigijimų ir padėties sektoriuje. Už iniciatyvos atmetimą balsavo 50 Seimo narių, prieš – 42, o susilaikė 10.

Už Kaimo reikalų komiteto išvadą balsavo 41 „valstiečių“ frakcijos narys, prieš – „valstiečiai“ Naglis Puteikis ir Povilas Urbšys, o tos pačios frakcijos narys Viktoras Rinkevičius susilaikė.

Dar 11 frakcijos narių balsavime nedalyvavo, tarp jų – Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas, parlamentarai Valerijus Simulikas, Egidijus Vareikis, Virgilijus Poderys, Darius Kaminskas,  Vytautas Bakas, Asta Kubilienė, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, premjeras Saulius Skvernelis, sveikatos ministras Aurelijus Veryga, taip pat ne frakcijos narys Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, esantis komandiruotėje.

Kitu balsavimu Seimas nutarė, kad trečią kartą išvadą teiks Ekonomikos komitetas. Už tai balsavo 50 Seimo narių, 10 norėjo, kad išvadą teiktų Audito komitetas, o 44 pasisakė už Teisės ir teisėtvarkos komitetą, kuris vieną kartą jau siūlė tyrimo nepradėti.

Ekonomikos komitetas išvadą Seimui pateiks per dvi savaites.

Seimas kovo pabaigoje nepritarė parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto sprendimui atmesti opozicijos siūlymą sukurti specialią laikinąją komisiją, turinčią ištirti didelių žemės plotų įsigijimą. Tada dėl tyrimo reikalingumo ir buvo nuspręsta prašyti KRK pozicijos. 

Imtis žemės ūkio situacijos tyrimo reikalavo konservatoriai paaiškėjus, kad „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi politiko sūnų, sesers, brolio, tėvo valdoma žeme ir galbūt nepaiso tvarkos, kad vienas fizinis arba juridinis asmuo gali valdyti ne daugiau kaip 500 hektarų.

Tyrimo iniciatoriai siūlė rasti atsakymus į tris dešimtis klausimų, susijusių su dirbamos žemės įsigijimu, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų, augalų apsaugos priemonių, žemės ūkio technikos pardavimus, grūdų ir aliejinių augalų, sėklų rinkų pasidalinimą, grūdų elevatorių valdymą.  

Parlamentarė Agnė Širinskienė siūlį aiškintis visus 1991-2016 metų politinius sprendimus, turėjusius esminės įtakos žemės ūkio valdymui, o visus opozicijos, kuri ir buvo tyrimo iniciatorė, klausimus dėl dirbamos žemės įsigijimo nori išbraukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hhhhhhh

hhhhhhh portretas
tai davai tikrinam nuo pradzios,,,,, brazausku,,,,,iki zaliuju pirmin,,kiek zemiu isvoge visus i teisma ,,,,atimti visus turtus,,,,o tada ir mes gyvensim geriau turi buti teisybe ,,,,visi ponai liktu be kelniu ,,,vot ko jie bijo ir puola ant zaliuju

NA NA

NA NA  portretas
pirmiausia reikia ištirti žemgrobių, landsbergių anūko , uošvio, grobstymo žemės veiklą ir išmėžti jį iš ministerijos ,kad nevaldytu ir nedarytu įtakos Lietuvai ,kartu su landsberginių gaujos nariais ir baigtu šantažus prieš valstiečius ,,,,,,,sėkmės Markauskui ,pajudino landasbergių gyvatyną ,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių