Du trečdaliai lietuvių nepasitiki D. Trumpu

Du trečdaliai Lietuvos gyventojų nepasitiki Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), rodo ketvirtadienį paskelbti apklausos rezultatai.

Tyrimo metu gyventojų buvo teiraujamasi, ar jie pasitiki, kad politiniai lyderiai priims teisingus sprendimus svarbiausiais politiniais klausimais.

Pasitikėjimą JAV prezidentu išsakė 16,1 proc. apklaustųjų. Du trečdaliai – 66,6 proc. – teigė juo nepasitikintys, o 17,4 proc. neturėjo nuomonės.

D. Trumpui laimėjus JAV prezidento rinkimus, Lietuvoje ir kitose šalyse buvo kilęs nerimas dėl jo požiūrio į Rusiją ir elgesio neprognozuojamumo.

 

Apklausos rezultatus pristatęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas sakė, jog lietuvių nepasitikėjimą D. Trumpu daugiausiai galėjo lemti žiniasklaidos keliamas ažiotažas, teisėsaugai vykdant tyrimą dėl JAV prezidento ir jo kampanijos ryšių su Rusija.


„Aš kelčiau hipotezę, kad Lietuvoje gyvenantiems žmonėms daug mažiau rūpi sienos su Meksika klausimas arba vadinamųjų „svajotojų“ (...) klausimas, bet labai daug kontroversijų, kurios Lietuvos žiniasklaidoje irgi yra nuolat svarstomos – tai yra Trumpo ir jo aplinkos ryšių su Rusija tyrimas“, – žurnalistams sakė profesorius.

Pasak jo, analizuojant ir kitų apklausų rezultatus galima interpretuoti, kad lietuviai D. Trumpo dažnai nesieja su Vašingtono politiniais sprendimais.

„Požiūris į JAV prezidentą neatspindi Lietuvos požiūrio į JAV kaip į strateginę partnerę“, – teigė politologas.

V. Putinu nepasitiki tiek pat

Apklausos metu taip pat aiškintasi, kiek Lietuvos gyventojai pasitiki Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

Tyrimo duomenimis, V. Putino sprendimais pasitiki 16 proc., nepasitiki 69 proc. Lietuvos gyventojų, 15 proc. neturi nuomonės.

Lietuvių nepasitikėjimas Rusijos prezidentu yra toks pats, kaip D. Trumpu.

„Manau, kad požiūris į prezidentą Putiną pagrįstas (...) pastaraisiais metais jam vadovaujant vykdoma Rusijos užsienio politika ir vidaus politikos požiūriu į opoziciją ir žmonių laisves“, – sakė R. Vilpišauskas.

J. C. Junckeriu pasitiki 32 proc., nepasitiki 24 proc., ir net 44 proc. neturi nuomonės. D. Grybauskaitės sprendimais pasitiki 67 proc. Lietuvos gyventojų, nepasitiki 27 proc., o 6 proc. neturi nuomonės.

Tyrimų bendrovė „Norstat LT“ pernai spalio 20 - lapkričio 13 dienomis tiesioginio interviu būdu apklausė tūkstantį gyventojų nuo 18 iki 74 metų.

Apklausa parengta ir skelbiama bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu ir naujienų agentūra BNS.



NAUJAUSI KOMENTARAI

trecdaliai nepasitiki Trampu

  trecdaliai  nepasitiki  Trampu portretas
per svelniai pasakyta ... amerika ir Trampu nepasitiki visa lietuva ...isskyrus 13 tukstanciu konservatkgbesmiku ir lyberastu kartu sudejus--jie tiki , jiems kito kelio nera , jie privalo tiket ....

...

... portretas
Jei jam pirmiausia Amerika (kaip ir turi būt), tai mums... it devintas vanduo nuo kisieliaus.

politologas

politologas portretas
Trumpas geras prezidentas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių