E. Gentvilas: valdantieji buldozeriu griauna regioninę politiką

Liberalų sąjūdžiui atstovaujantys politikai kalba apie valdančiųjų buldozeriu griaunamą regioninę politiką ir nuoseklų savivaldybių slopinimą, šluojant jas nuo Lietuvos žemėlapio.

„Prieš dvejus metus, kai „valstiečiai“ ėjo į valdžią, rinkimų kampanijos metu matėme, kad daug akcentų buvo uždėta regioninei politikai. Natūralu, kad po jų pergalės tikėjomės regionų atgimimo. Tačiau pasiekus pusiaukelę Seime stebime, kad regionai nuosekliai silpsta. Liberalai turi 10 savivaldybių merų, ir mes matome, kas darosi. Viltys, kad rajonai bus gyvybingi, liko nepateisintos“, - penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

E. Gentvilo teigimu, „valstiečiai“ nuosekliai eina regionų silpninimo link. Politikas negailėjo kritikos reformoms, kuriomis savivaldybėms užkraunama dar didesnė finansinė našta ir siekiama centralizuoti regionų kontrolę. Frakcijos seniūnas pabrėžė, kad skambūs žvyrkelių asfaltavimo pažadai taip pat liko nepateisinti.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys Ričardas Juška negailėjo kritikos „valstiečių“ vykdomoms reformoms, kuriomis nuosekliai slopinamos savivaldybės. Seimo nario teigimu, rinkimų kampanijos pažadai tebuvo skambūs lozungai. Parlamentarui apmaudu, kad „valstiečiai“, žadėję itin dėmesingai stiprinti regionus, atima bet kokias savivaldybių savarankiškumo funkcijas.

„Apmaudu, bet optimizmas dėl regionų atgaivinimo blėsta itin sparčiai: su visuomene neapsvarstytas pašto skyrių uždarymas, nepateisinti žvyrkelių asfaltavimo lūkesčiai, urėdijų naikinimas neapsvarstant ir nepasiūlant alternatyvių sprendimų, uždaromos ligoninės, regionus atskiriant nuo būtiniausių sveikatos apsaugos paslaugų suteikimo. Valdantieji per šį laikotarpį neatliko ir poveikio aplinkai vertinimų savivaldybių teritorijose, reformos vyksta nesitariant su savivaldybių administracijomis. Vykstančios įvairios reformos nėra reformos, tai - natūralus kasdienis darbas, kuris neigiamai atsiliepia savivaldybėms“, - kritikuodamas valdžios sprendimus ir be jokios strategijos vykdomas reformas dėstė R. Juška.

Europos Parlamento narys ir liberalų kandidatas į prezidentus Petras Auštrevičius užsiminė, kad, patvirtinus daugiametį ES biudžetą, Lietuvai gauti finansavimą taps be galo sunku. Politikas kritikavo vykdomą regioninę politiką, kai užsiimama tik kosmetinėmis reformomis.

„Trečiadienį Europos Parlamentas pritarė ES daugiamečiam biudžetui. Buvo kalbama apie investicijų regioninei politikai mažinimą kone per pusę, antra, yra sprendimas, kad ES finansai turi atitekti visoms valstybėms, ne tik mažiausiai išsivysčiusioms, iš esmės keičiasi kriterijų ir sąlygų visuma, kuri bus naudojama įgyvendinant regioninę politiką, - ES biudžeto projektą pristatęs europarlamentaras pabrėžė, kad nuo šiol konkurencija tarp valstybių augs. - Mūsų regioninė politika akcentuojasi ties kosmetiniais pakeitimais ir kai nėra daromos esminės permainos, regioninės politikos priemonės nebūtinai investuojamos efektyviausiai“.

P. Auštrevičius negailėjo kritikos ir regioninės politikos valdysenai. Jo teigimu, reikia kolektyviai susitarti dėl regionams skirtų lėšų investavimo, o ne lėšų paskirstymo.

Penktadienį Seime vyksta Liberalų sąjūdžio surengta konferencija „Regioninė politika ir savivalda: kur esame ir ko siekiame?“, kurioje politikai ir visuomenės atstovai iš visos Lietuvos diskutuoja regioninės politikos temomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių