E. Jovaiša sutinka: naujojoje VLKK yra pasitikėjimo stoka siūlomu vadovu

  • Teksto dydis:

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto (ŠMK) pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša sutinka, kad nėra normali situacija, kai pusė naujai skiriamos Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) narių nepasitiki siūlomu pirmininku Audriu Antanaičiu.

Tačiau E. Jovaiša kritikuoja ir prieš portalo alkas.lt redaktoriaus A. Antanaičio skyrimą pirmininku pasisakančius formuojamos VLKK atstovus už išankstinę nuomonę.

„Jei aš būčiau dar kandidatu į komisijos narius, aš galvočiau, ar aš pažįstu tą žmogų ir ar aš galiu nedirbęs pasakyti, kad jis yra netinkamas žmogus. Formaliai žiūrint, yra 17 komisijos narių, aštuoni pasisako prieš, tai yra apsunkinimas, pasitikėjimo stoka, tai yra ne taip, kaip turi būti daroma“, – antradienį Seime sakė E. Jovaiša.

Jis taip atsakė į opozicinių konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio klausimą, kaip įsivaizduoja komisijos darbą, kai aštuoni patiekti kandidatai išreiškė nepasitikėjimą siūlomu pirmininku.

Formaliai žiūrint, yra 17 komisijos narių, aštuoni pasisako prieš, tai yra apsunkinimas, pasitikėjimo stoka, tai yra ne taip, kaip turi būti daroma.

Seimas antradienį po pateikimo 60 Seimo narių balsavus „už“, aštuoniems buvus prieš ir 25 parlamentarams susilaikius pritarė naujos VLKK sudėčiai, taip pat pateiktas ir kandidatas į pirmininkus A. Antanaitis.

Seimo ŠMK vadovas atsakydamas į klausimus taip pat pripažino, kad šiuo metu nėra sutinkančių kandidatuoti į A. Antanaičio pavaduotojus, tad komisijos vadovybė teikiama nepilna. E. Jovaiša tvirtino, kad komisijos darbui tai netrukdys.

Seime antradienį buvo suplanuota ne tik pateikti naujosios komisijos sudėtį bei jos pirmininką, bet ir galutinis balsavimas. Konservatoriams išsakius pageidavimą susitikti su visa komisija, antradienio darbotvarkėje liko tik pateikimo stadija, balsavimas dėl priėmimo vyks po susitikimo frakcijoje.

A. Antanaičio kandidatūrai į VLKK pirmininkus priešinasi dalis opozicijos, taip pat ir pusė naujai išrinktos komisijos narių.

Aštuoniems iš 17 komisijos narių paskelbus, kad nepritaria Seimo ŠMK pasirinkimui pirmininku siūlyti A. Antanaitį, komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša opoziciją apkaltino politiniais žaidimais, siekiant blokuoti VLKK sudarymą.

Aštuoni iš septyniolikos naujai išrinktos Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nariai praėjusią savaitę kreipėsi į Seimo frakcijas prašydami A. Antanaičio neskirti pirmininku, abejodami jo kompetencija.

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas rugsėjį išrinko naujosios VLKK narius, tačiau komisijos sudėtį, kaip ir vadovybę, turi tvirtinti Seimas. Švietimo ir mokslo komitetas VLKK pirmininku siūlo skirti portalo alkas.lt redaktorių A. Antanaitį – slaptame balsavime jis nugalėjo dabartinę komisijos vadovę kalbininkę D. Vaišnienę.

Svarstant kandidatūras „valstiečių“ pasiūlytą A. Antanaitį aštriai kritikavo opozicijos atstovai, keldami klausimus dėl jo kompetencijos bei dėl darbo portale alkas.lt.

Seimo komitetui išrinkus naują VLKK jos sudėtis keitėsi iš esmės. VLKK nariais perrinkti Albina Auksoriūtė, Lina Murinienė, Bonifacas Stundžia, D. Vaišnienė ir Rasuolė Vladarskienė. Naujais nariais išrinkti Daiva Aliūkaitė, A. Antanaitis, Vilija Dailidienė, Daiva Daugirdienė, Laimantas Jonušys, Jūratė Katinaitė, Rūta Kazlauskaitė, Andrius Utka, Vidas Valskys, Jolanta Vaskelienė ir Vilma Zubaitienė.

Iš viso VLKK sudaro 17 narių, tačiau vienas paskirtas anksčiau. VLKK nariai skiriami penkeriams metams.

Naujoji komisija gali turėti didelės įtakos sprendimams dėl nelietuviškų pavardžių rašybos dokumentuose, nes VLKK yra ekspertinė įstaiga sprendžiant asmenvardžių klausimą.

Komisijos pirmininku siūlomas A. Antanaitis šiuo metu dirba portalo alkas.lt leidėju ir redaktoriumi, jis anksčiau  būdamas „Laisvosios bangos“ radijo žurnalistu kartu dirbo ir europarlamentaro Valentino Mazuronio patarėju, šiam faktui išaiškėjus pareigų atsisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių