E. Misiūnas: neteisėtai turtą įgiję valdininkai gali jau dabar pradėti gailėtis

Neteisėtai turtą įgiję asmenys, kol dar nėra priimtas civilinio turto konfiskavimo įstatymas, turi pradėti gailėtis ir sakyti: „mea culpa mea maxima culpa“, pabrėžia vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Pasak jo, Vidaus reikalų ministerijoje sudaryta darbo grupė svarsto teisines galimybes Lietuvoje įgyvendinti civilinį turto konfiskavimo įstatymą. Ministras akcentuoja, kad yra keli būdai įgyvendinti įstatymą, baudžiantį ne pagal pajamas gyvenančius ir neteisėtai turtą įgijusius.

Antradienį kalbėdamas „Žinių radijui“ E. Misiūnas teigė, kad šiuo metu yra svarstomi keli įstatymo įgyvendinimo variantai. Pirmuoju, pasak ministro, būtų taikomasi į asmenis, kurie jau susiję su nusikalstama veikla. Pasak ministro, tai pati siauriausia įstatymo taikymo versija.

„Plačiausia (civilinio turto konfiskavimo įstatymo versija - ELTA) apimtų ir juridinius, ir fizinius asmenis. Jeigu jie negali pagrįsti teisėtais dokumentais turto įsigijimo, tada tas turtas galėtų būti konfiskuojamas“, - aiškino E. Misiūnas.

Mes puikiai suprantame, kad kregždės nesuneša tokių pinigų.

Ministras taip pat užsiminė, kad gali būti steigiama speciali institucija, kuri stebėtų žmonių valdomą turtą ir tai, kaip jis yra deklaruojamas. Anot jo, nesugebėję turimo turto pagrįsti valstybės tarnautojai ar verslininkai būtų baudžiami.

„Mes puikiai suprantame, kad kregždės nesuneša tokių pinigų“, - kalbėjo E. Misiūnas ir pridūrė, kad jei, pavyzdžiui, praturtėjo valstybės tarnautojas, tai turėtų paliudyti ir konkretūs dokumentai.

Žurnalisto paklaustas, ką iki įstatymo priėmimo daryti asmenimis, valstybės tarnautojams ir valstybės įstaigų vadovams, kurie jau dabar turi neteisėtai įgytą turtą, E. Misiūnas sakė, kad nežino, ką jiems be gailėjimosi reikėtų daryti.

„Aš negaliu pasakyti, ką jiems reikėtų daryti. Aš galiu pasakyti ką mes darysime. O ką jiems daryti - tai tikriausiai dirbti, tęsti, tarnauti žmonėms, jeigu dar yra galimybė, galbūt gailėtis, sakyti: mea culpa, maxima culpa“, - apibendrino E. Misiūnas.

Civilinio turto konfiskavimo įstatymo idėja viešai svarstyti pradėta Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pateikus tyrimo išvadas dėl verslo įtakos politikams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokas

juokas portretas
jeigu bus nors vienas nubaustas tai lietuvoje visi sunys isstips

Rrr

Rrr portretas
komentatoriu didzioji dalis ka.ca.pai ,istisai bruka ka.ca.pi.nius zodzius vietoj Lietuvisku zodziu...tai gal geriau rasykit aplamai ka.ca.pis.kai...

Ir verslininkai bus

Ir verslininkai bus  portretas
,skaičiuojami , ? Puiku .
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių