D. Grybauskaitė: Europos ateičiai reikia konkrečių darbų

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Komisijos pirmuoju vicepirmininku Fransu Timmermansu.

Susitikime aptarta ES ateitis ir saugumas, pasirengimas deryboms dėl naujos daugiametės ES finansinės perspektyvos, migracijos iššūkių sprendimas, piliečių teisių apsauga „Brexit“, teisės viršenybės užtikrinimas Bendrijoje, kiti aktualūs europinės darbotvarkės klausimai.

Prezidentės teigimu, Europos Sąjungai atėjo laikas nuo abstrakčių diskusijų apie ateitį pereiti prie konkrečių darbų, stiprinant žmonių saugumą ir gerovę. Viena po kitos Europą krečiančios kibernetinės atakos, saugumo, ekonominiai ir migracijos iššūkiai reikalauja ne žodinio, o atsakingo politinio atsako.

Praėjusią savaitę Europos Vadovų Taryba jau žengė svarbų žingsnį, kurdama Europos gynybos fondą. Prezidentės teigimu, Europos žmonių saugumas, kibernetinės gynybos stiprinimas, dėmesys inovacijoms bei strateginės reikšmės projektams, didinantiems Europos šalių sujungiamumą ir konkurencingumą – ir toliau turi išlikti ES prioritetais bei atsispindėti naujame daugiamečiame biudžete. Lietuvai taip pat svarbu užsitikrinti nuoseklų finansavimą saugiam Ignalinos AE uždarymui.

Prezidentės teigimu, Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija su kontinentine Europa yra paskutinis žingsnis įtvirtinant regiono energetinę nepriklausomybę.  Lietuvos tikslas – nedelsti, ir sinchronizacijos projektus užbaigti iki 2025 metų. Tam būtina ir tvirta Europos Komisijos parama.

Šalies vadovė su Europos Komisijos pirmuoju vicepirmininku aptarė ir Astravo AE keliamus iššūkius. Prezidentė pabrėžė, jog šis geopolitinis projektas, plėtojamas nepaisant tarptautinių branduolinės saugos standartų, kelia pavojų visos Europos žmonėms. Todėl kova su nesaugios atominės jėgainės statybomis ES kaimynystėje yra bendras ES institucijų, valstybių narių, ir tarptautinės bendruomenės uždavinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
TAIP, mums REIKIA europinių atlyginimų, tai ir BŪTŲ tie konkretūs darbai... nes dabar Lietuva tik Europos gėda.

ir dar

ir dar portretas
butina dar sumazinti darbo uzmokescio minimuma Lietuvoje.... pencijas sumazinti.. tuomet viskas bus tik geryn...:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių