Ekspertai apie situaciją Lietuvos pašonėje: V. Putinas supranta tik vieną kalbą – jėgos

  • Teksto dydis:

Situacija Lietuvos pašonėje vis labiau kaista – kaimyninė Baltarusija kartu su Rusija vykdo didžiules karines pratybas „Zapad“. Prie Lietuvos sienos dėl šios priežasties jau sutelkta šimtai tankų ir artilerijos pabūklų, ketinama įtraukti apie 200 tūkst. Rusijos ir Baltarusijos karių.

Būtent apie šią situaciją, jos grėsmę ir Lietuvos pasirengimą ekspertai diskutuos šio pirmadienio TV3 laidoje „Karštai su tv3.lt“.

Laidos vedėjas Artūras Anužis kalbins Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Lauryną Kasčiūną bei karybos ekspertą Aurimą Navį.

Situacija, atrodo, kaista ne dienomis, o valandomis, o penktadienio įvykiai daugeliui pasėjo abejonę. Tądien Kybartų patikros punkte du Lietuvos muitininkai dėl neaiškių priežasčių, bedirbdami savo darbą, buvo išvežti į Rusijos federacijos teritoriją.

Komentuodamas situaciją, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas L. Kasčiūnas neslepia – tyrimas dar vyksta, tad tikslesnė informacija bus pateikta vėliau. Vis dėlto, anot jo, tai nebuvo provokacija, o tik žmogiška klaida, nesusipratimas – svarbiausia, kad sekmadienį pareigūnai pagaliau grąžinti namo.

„Pirminė informacija, kuri mane pasiekė, buvo tokia, kad traukinyje buvo trys muitinės pareigūnai – vienas iššoko, o du liko. Pradžioje buvo galima svarstyti įvairius variantus – turiu galvoje ir pagrobimo atvejį. Tačiau labiau būčiau linkęs galvoti, kad tai, kas įvyko, buvo nesusipratimas“, – jam pritars ir karybos ekspertas A. Navys.

Ir vis dėlto, ar gali būti, kad Rusija šią situaciją pasauliui pateiks kitaip, o ne kaip paprastą, žmogišką klaidą?

„Žinoma, tokios situacijos visuomet turi tikimybę būti išnaudotos taip, kaip nori Kremlius. Neatmesčiau galimybės, kad Rusija tuo pasinaudos savo propagandiniams tikslams sakydama, kad Lietuva yra ta NATO valstybė, kuri visuomet kaltina Rusiją tuo, kad ją puola, o iš tikrųjų patys nesilaiko tarptautinės teisės normų“, – svarstys A. Navys.

Mažų mažiausiai, ką reikėtų pasakyti iš mūsų politinės vadovybės pusės, tai kad į bet kokias provokacijas Lietuva, kaip NATO valstybė, atsakys deramai.

Tačiau net jei tai, kas nutiko penktadienį, buvo nesusipratimas, ar galime tokie pat ramūs išlikti dėl kartą per keturis metus vykstančių „Zapad“ pratybų mūsų sienos pašonėje? Anot L. Kaščiūno, tokiu būdu Rusijos kariuomenė bando patikrinti įvairių kariuomenės rūšių sąveiką tarpusavyje. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas laidoje tikins, kad kol kas pratybos vyksta plano rėmuose. Tuo tarpu A. Navys pridės, jog Lietuva taip pat turėtų aiškiai mokėti parodyti savo ribas.

„Mažų mažiausiai, ką reikėtų pasakyti iš mūsų politinės vadovybės pusės, tai kad į bet kokias provokacijas Lietuva, kaip NATO valstybė, atsakys deramai. Aišku, tik pagal tarptautinės teisės normas, tačiau Lietuva gins savo valstybės suverenitetą. Tokia žinutė galbūt netgi yra ruošiama, bet jei ji dar būtų pastiprinta Lenkijos, Latvijos, ir Estijos vadovų išstojimu, o dar geriau – aljanso vadovų išstojimu – matyt, strateginė komunikacija šiuo atveju tikrai būtų tinkama. Tuo labiau, kad mes turime parengę planus ir karines pajėgas netoli mūsų sienos, kurios yra pasirengusios duoti atkirtį. Toks pasakymas ir demonstravimas veiksmais, manau, yra būtinas, nes giliu mano įsitikinimu, Putinas supranta tik vieną kalbą – jėgos“, – sakys A. Navys.

Ar buvo galima sustabdyti Lietuvos muitinės darbuotojų išvežimą į Rusiją 2 dienoms? Ar Rusija ir Baltarusija planuoja įvairias provokacijos prie mūsų šalies sienos? Galiausiai, ar Lietuva pajėgi visa tai atlaikyti?

Atsakymai į visus klausimus – jau šį vakarą, aktualijų laidoje „Karštai su tv3.lt“ per TV3!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neabejoju....

Neabejoju.... portretas
Tie "ekspertai" irgi iš Lietuvos...Landsberginė šutvė, iškrypėliai, Anušauskas, Laurinavičius...

PUTINAS SU NIEKŠAIS KALBA TA KALBA KURIĄ SUPRANT TIE NIEKŠAI

PUTINAS SU NIEKŠAIS KALBA TA KALBA KURIĄ SUPRANT TIE NIEKŠAI portretas
Putinas su normaliais žmonėmis kalbasi NORMALIA SUPRANTAMA KALBA. Na, o niekšai kitokios kalbos nesupranta. Ko prašosi - tą ir gaus. Istorijos ratas sukasi toliau. Saugiausiai gyventi šioje planetoje buvo kai buvo tvirta Tarybų sąjunga. Šiandien jos vietą užėmė Rusija ir jai pritariančios valstybės. Šiandien jau griūva TIKRI TOS PLANETOS TERORISTAI - JAV BANDITAI. Tikėsimės, kad po jos žlugimo įsiviešpataus tikra taika.

Kalba debilai

Kalba debilai portretas
Kurie jau prieš du metus žinojo kad bus tos pratybos:) Atsimenu kaip Kaščejus isterikavoper preitas pratybas kad tuoj rusai užpuls. Toje laidoje net Bakas iš šito idioto juokesi.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių