Ekspertai: Vakarų parama lems, ar Ukraina pasieks pergalę kare prieš Rusiją dar šiemet

Vakarų paramos apimtys lems, ar Kyjivui pavyks pasiekti pergalę kare prieš Rusiją dar šiais metais, sako Vilniaus saugumo forumo dalyviai.

„Kad tai įvyktų, mums reikia jūsų pagalbos, – BNS penktadienį teigė buvęs Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius. – Mums reikia vis daugiau ir daugiau ginklų, kad išlaisvintume savo teritorijas.“

Ukraina šiuo metu ruošiasi pradėti kontrpuolimą prieš Rusijos pajėgas netoli Bachmuto Rytų Ukrainoje, kur vyksta ilgiausias mūšis per Maskvos invaziją.

Kyjivas sako, kad Bachmutas labai svarbus siekiant sulaikyti Kremliaus pajėgas visame rytiniame fronte.

Siekiant padėti Rusijos užpultai Ukrainai, Europos Sąjungos (ES) narės šią savaitę patvirtino planą, pagal kurį per ateinančius 12 mėnesių šaliai bus išsiųsta 1 mln. artilerijos sviedinių.

Įvairiais vertinimais, Ukrainos pajėgos kasdien paleidžia 6–7 tūkst. artilerijos sviedinių – maždaug trečdalį to, kiek sunaudoja Rusija.

O. Arestovyčius pabrėžė negalintis prognozuoti, ar karas baigsis dar šiais metais, vis dėlto jis teigė esantis tikras, kad pergalę galiausiai iškovos ukrainiečiai.

„Stiprus politinis pareiškimas“

Buvusio Ukrainos prezidento patarėjo teigimu, nepaisant to, kad šiuo metu Vakarai perduoda ir diskutuoja apie vis sunkesnės ginkluotės siuntimą, Lietuva išlaiko savo vaidmenį tarptautinėje arenoje.

NATO ir ES sprendimai priimami konsensuso principu. Jūs turite tokį patį balsą kaip JAV ir Vokietija.

„NATO ir ES sprendimai priimami konsensuso principu. Jūs turite tokį patį balsą kaip JAV ir Vokietija“, – kalbėjo O. Arestovyčius.

Savo ruožtu buvęs Jungtinių Amerikos valstijų sausumos pajėgų vadas Europoje Benas Hodgesas (Benas Hodžesas) pabrėžė, kad santykinė Lietuvos parama Ukrainai yra ypač didelė.

„Tai stiprus politinis pareiškimas, – kalbėjo ekspertas. – Be to, Lietuva taip pat apmoko ukrainiečių karius, tai svarbu. Parama Ukrainai neprivalo būti miltimilijoninė.“

Jis pabrėžė, kad Kyjivas turi ir gali laimėti karą dar šiais metais.

„Turime padėti Ukrainai laimėti, o ne išgyventi, laimėti šiais metais, ir tai apima Krymo išlaisvinimą. Tai yra lemiama vietovė, svarbiausia vieta“, – kalbėjo B. Hodgesas.

„Tinkama kryptis“

Kalbėdamas apie Rusijos keliamas grėsmes Vakarams, atsargos generolas leitenantas teigė, kad NATO, jo požiūriu, imasi tinkamų veiksmų.

Jis akcentavo Aljanso šalių duotus įsipareigojimus Madrido viršūnių susitikime ir vylėsi, kad jie bus dar labiau įtvirtinti Vilniaus viršūnių susitikime.

„Manau, kad ir toliau daug dėmesio bus skiriama priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos gerinimui, nes tai yra pažeidžiama sritis. Manau, kad ir toliau bus skiriamas didelis dėmesys gynybos pramonei“, – kalbėjo ekspertas.

Rusija praėjusių metų pabaigoje pristatė šalies ginkluotųjų pajėgų reorganizaciją, kuria siekiama stiprinti pajėgumus Vakarų kryptimi. Be kita ko, Lietuvos žvalgyba atkreipia dėmesį, kad pajėgumai Kaliningrade dėl invazijos į Ukrainą sumažėjo tik iš dalies ir laikinai.

B. Hodgesas pabrėžė, kad Rusija pajėgumus galės atkurti, tik jei turės tam laiko, todėl Vakarai turi užtikrinti Ukrainos pergalę.

NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoja operacijoms Burcu San (Burdžu San) akcentavo, kad kare rizikų išvengti neįmanoma, tačiau didžiausia rizika „leisti Putinui laimėti“.

„Ukrainos pergalė yra gyvybiškai svarbi transatlantiniam regionui“, – Vilniuje sakė NATO vadovo pavaduotoja.

Ji pabrėžė, kad Aljansas ir toliau rems Ukrainą, neįtraukiant paties NATO į karą.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeekspertaiekspertaiVakarų pagalbaVilniaus saugumo forumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių