Etikos sargų akiratyje atsidūrė šeši ministrai

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pranešė pradėjusi tyrimą dėl šešių ministrų interesų deklaracijų.

Etikos sargų akiratyje atsidūrė ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

VTEK žada tirti, ar ministrai nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus.

Taip pat žadama nagrinėti, ar sveikatos apsaugos ministras nenusižengė reikalavimams vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

VTEK nurodo tyrimą pradėjusi „gauto pranešimo ir viešosios erdvės informacijos pagrindu“.

Komisijos turimais duomenimis, A. Veryga spalį pasirašė įsakymą, kuriuo skirtas finansavimas jo buvusios darbovietės – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto – projektui „Alkoholio vartojimo sąlygojamos žalos Lietuvoje skaičiavimo metodikos parengimas ir žalos įvertinimas 2015 metais ir 2016 metais“.

Anot VTEK, A. Veryga šiame universitete dirbo iki 2016 metų lapkričio.

„Taip pat VTEK pastebėjo, kad sveikatos apsaugos ministras galbūt nedeklaravo dviejų deklaruotino dydžio sandorių – būsto

paskolos ir automobilio lizingo. Taip pat A. Veryga savo privačių interesų deklaracijoje galbūt nenurodė duomenų apie šiuo metu einamas sveikatos apsaugos ministro pareigas“, – teigiama etikos sargų pranešime.

Anot jų, V. Sinkevičius galbūt nedeklaravo savo darbovietės ir pareigų Ūkio ministerijoje, G. Surplys, E. Jankevičius ir L. Kukuraitis privačių interesų deklaracijose galbūt nenurodė sudarytų paskolų sandorių, o L. Ruokytė-Jonsson galbūt nedeklaravo turinti juridinio asmens akcijų.

Komisijos posėdžiui trečiadienį pirmininkavęs Antanas Šenavičius neatsakė, kodėl klausimas dėl A. Verygos ir V. Sinkevičiaus darbovietės deklaravimo pasirodė pakankamai reikšmingas, kad VTEK jį tirtų.

„Darbotvarkėje buvo toks klausimas, buvo įtrauktas į darbotvarkę toks klausimas ir tokius klausimus yra privaloma svarstyti“, – BNS sakė A. Šenavičius.

„Mes tirsime, susirinksime visą medžiagėlę, dabar pas mus atsispindi duomenų bazėje, kad nėra deklaruota, dabar reikia viską susirinkti, jie turės pateikti dokumentus įvairiausius ir prasideda terminas trys mėnesiai – pradedam tyrimą“, – kalbėjo jis.

A. Šenavičiaus teigimu, už sprendimą pradėti tyrimą balsavo visi posėdyje dalyvavę VTEK nariai.

Deklaravo VMI

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) tyrimo sulaukę ministrai apgailestauja nedeklaravę dalies sandorių ar pareigų, tačiau teigia šią informaciją nurodę Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

Vyriausybės nariai kartu pasigenda ir VTEK iniciatyvos informuojant apie prievoles pasikeitus situacijai, taip pat stebisi, kad VMI deklaruoti duomenys į interesų deklaracijas nėra perkeliami automatiškai.

VTEK trečiadienį pranešė dėl skirtingų galimų pažeidimų pradėjusi tyrimus dėl ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus, žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio, teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus, socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

A. Verygos atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė sako, kad ministras apgailestauja dėl jo ir sutuoktinės deklaracijose įsivėlusių netikslumų bei nurodo, kad šeimos būsto paskola buvo deklaruota VMI teikiamoje viešoje A. Verygos pajamų ir turto deklaracijoje.

VMI taip pat aiškinasi skunde pateiktą informaciją, jog A. Veryga savo įsakymu skyrė lėšų buvusios darbovietės, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto projektui.

Ministro atstovės teigimu, A. Veryga pasirašė jau parengtą įsakymą, o patį sprendimą skirti finansavimą prieš tai priėmė paraiškas vertinusi fondo administravimo grupė, atrinkti ekspertai, tai darantys anonimiškai.

V. Sinkevičius, anot VTEK, galbūt nedeklaravo to, jog yra ministras – jis pats sako veikiausiai apsirikęs pildydamas formą ir pasirinkęs grafą „Seimo narys“ bei žadėjo klaidą ištaisyti. V. Sinkevičius priklauso Seimo „valstiečių“ frakcijai.

„Skaitau elektroninį paštą, atsiliepiu į skambučius. Jei VTEK būtų paskambinęs po savaitės, nes, turbūt, spaudoje buvo paviešinta, kad tapau ministru, prezidentė pasirašė šiokį tokį dekratą, ir būtų pasakę: ministre, pasikeitė jūsų pareigos, prašytumėme deklaruoti, aš tikrai tą padaryčiau. Esu dėkingas žiniasklaidai, kad šį kraupų nusikaltimą atskleidė“, – BNS sakė ministras.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius taip pat pabrėžė turtą ir paskolas deklaravęs VMI, o seniausias deklaruotas sandoris siekia 1999-uosius.

„Kadangi tai nėra nauji sandoriai, atrodė, kad jei kasmet teiki turto deklaracijas kasmet, to turėtų užtekti. Pasirodo, ne. Labai gailiuosi, klaidą ištaisysiu, bet manau, kad turėtų sistema veikti vieno langelio principu“, – pabrėžė ministras.

Jo nuomonei pritarė ir L. Ruokytė – Jonsson, kaip pati sako, neperkėlusi duomenų apie investicijas Švedijoje – kompanijos „Ericsson“ akcijas bei lėšas piniginiame fonde viename bankų.

„Kaip pilietė, deklaruodama savo pajamas, investicijas Švedijoje, man atrodo, tinkamai deklaravau tiek Lietuvos, tiek Švedijos mokesčių inspekcijoms. O kad yra dar papildomas dokumentas, kur tą informaciją reikia perkelti, tikrai nebuvo tokios minties, to nežinojau. Žinoma, tai pataisysiu, bet reikalaujama ir tokių duomenų, kada sudaryta, kaip vadinasi sutartis. Nėra net mano banko paskyroje internete šios informacijos“, – pabrėžė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
tai socmafijos statytiniai tai ko noret?.....

Anonimas

Anonimas portretas
KGBistai jiesko kaltu ,jie yra KGB TARNAI

Rapolas

Rapolas portretas
Cia kas, konservai su socais "teisybes" iesko? Greiciau juos pacius pastatytu i vieta... :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių