D. Grybauskaitė: „Gazprom“ turėtų kompensuoti Lietuvai už brangias dujas

Lietuvos prezidentė teigia, kad Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ dėl anksčiau parduotų brangių dujų turėtų kompensuoti nuostolius Lietuvai ir kitoms ES valstybėms.

Tai Dalia Grybauskaitė pareiškė po susitikimo su už konkurenciją atsakinga eurokomisare Margrethe Vestager (Margaret Vestager) - pastaroji praėjusią savaitę paskelbė, kad valdybės valdoma įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ ribojo konkurenciją ir turės sumokėti beveik 28 mln. eurų baudą.

D. Grybauskaitė tikisi, jog Komisija išliks principinga ir didelių kompanijų atžvilgiu, pavyzdžiui, „Gazprom“ byloje, rašoma Prezidentūros pranešime.

„Prezidentė pakvietė Europos Komisiją siekti, kad nuo „Gazprom“ monopolio nukentėjusioms valstybėms, tarp jų ir Lietuvai, būtų kompensuota už patirtus finansinius nuostolius, ir užtikrinti, kad ateityje būtų taikomos sąžininga konkurencija pagrįstos ir realią rinkos situaciją atspindinčios dujų kainos“, - pranešė Prezidentūra.

Susitikime aptarta ir EK „Lietuvos geležinkeliams“ skirta bauda - anot D. Grybauskaitės, ji gali pakenkti Lietuvos įvaizdžiui.

„Šalies vadovės teigimu, susidariusi padėtis ne tik uždeda didelę finansinę naštą, bet ir gali smarkiai pakenkti Lietuvos tarptautiniam įvaizdžiui“, - teigiama pranešime.

Susitikime kalbėta apie dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą, kurį D. Grybauskaitė pavadino prieštaraujančiu Europos Sąjungos teisei bei didinančiu priklausomybę nuo „Gazprom“. Be to, diskutuota apie Astravo atominės elektrinės bei Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su kontinentine Europa projektus.

Komisija tiria „Gazprom“ piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi 2004-2012 metais Rytų ir Vidurio Europoje. Koncernas šiemet pažadėjo, kad sudarys galimybę šalims laisvai prekiauti rusiškomis dujomis ir tieks jas konkurencinga kaina, tačiau Lietuvos Vyriausybė reikalauja, kad jis atlygintų žalą. Imtis griežtesniu sankcijų prieš „Gazprom“ taip pat reikalauja Latvija, Estija, Lenkija ir Bulgarija.

Lietuva Stokholmo arbitraže iš „Gazprom“ nesėkmingai siekė atgauti 1,4 mlrd. eurų už permokėtas dujas - pernai birželį arbitražas paskelbė neįžvelgęs Rusijos bendrovės kaltės, tačiau pripažino, kad „ Gazprom“, tiekdamas dujas Lietuvai ir valdydamas „Lietuvos dujų“ akcijų, turėjo interesų konfliktą.

Danijos politikė M. Vestager praėjusią savaitę paskelbė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ neteisėtai apribojo konkurenciją, 2008 metais išardę bėgius iš Mažeikių į Rengę Latvijoje, ir skyrė įmonei 27,8 mln. eurų baudą. Lietuva taip pat įpareigota ištaisyti pažeidimą - atstatyti bėgius arba imtis kitų priemonių konkurencijai atkurti.

Nevertina galimybių gauti kompensaciją

Už konkurenciją atsakinga eurokomisarė kol kas nesiima vertinti Europos valstybių galimybių prisiteisti kompensacijas iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ dėl praeityje jo taikytų didelių dujų kainų. Margrethe Vestager (Margaret Vestager) sako nežinanti, kada Europos Komisija baigs „Gazprom“ antimonopolinį tyrimą dėl jo veiklos Rytų ir Vidurio Europoje

„Kol kas dar nežinau, kada bus priimtas sprendimas šioje byloje, todėl kol kas sunku pateikti aiškų komentarą dėl prezidentės (Galios Grybauskaitės - BNS) išsakytos pozicijos“, - paklausta, kaip vertina D. Grybauskaitės pareiškimą, kad „Gazprom“ dėl anksčiau parduotų brangių dujų turėtų kompensuoti nuostolius Lietuvai ir kitoms ES valstybėms, antradienį spaudos konferencijoje žurnalistams Vilniuje sakė EK narė.

Anot jos, šiuo metu Komisija vertina rinkos dalyvių pateiktas pastabas dėl „Gazprom“ Komisijai pateiktų įsipareigojimų.

„Atlikome rinkos tyrimą ir gavome tvirtų, kritiškų ir konstruktyvių atsakymų. Taip pat gavome ir Lietuvos Vyriausybės poziciją, kaip padaryti, jog pateikti įsipareigojimai veiktų. Šiuo metu šis klausimas yra atviras, todėl sunku pasakyti, ar šią bylą galėsime užbaigti su „Gazprom“ pateiktais įsipareigojimais, ar turėsime įmonei skirti baudą“, - kalbėjo M. Vestager.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kompensuoju

Kompensuoju portretas
Senai kekšei bybį į akį šokoladinę, o ne Gazpromo kompensaciją. Atsirado mat..

Karkliskis

Karkliskis portretas
Juokinga bobute. Lauk is Lieruvos!

idomu

idomu portretas
Kas kompensuos už aferos "durnių laivo bačka - pipendens " valstybei bei piliečiams padarytus daugiamilijoninius nuostolius? Kas kompensuos už brangiausias pasaulyje dujas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių