Socialdemokratai traukiasi iš valdančiosios koalicijos (papildyta)

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba šeštadienį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Už tokį žingsnį balsavo 140 partijos tarybos nariai, o prieš buvo 46. Balsavime dalyvavo 187 iš 235 tarybos narių.

Socialdemokratų partija pastaruosius keletą mėnesių vykdė savo skyrių apklausą. 44 iš 60-ies jos skyrių siūlė trauktis iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“. Persiderėti dėl koalicijos sutarties siūlė aštuoni skyriai, septyni buvo už darbą koalicijoje, vienas nepareiškė nuomonės.

Daugelis socialdemokratų tarybos narių yra skyrių atstovai.

Pasak pasitraukti iš koalicijos raginusio partijos pirmininkas Gintauto Palucko, šeštadienio balsavimas rodo, kad „socialdemokratai yra stiprūs ir vieningi“.

„Tai turėtų įtikinti ir tuos, kurie abejoja ar turi kokių nors minčių, jog socialdemokratai elgiasi neteisingai, ir bet kokios abejonės apie skilimą, aš manau, tuo yra išsklaidytos“, – žurnalistams sakė politikas.

Anot G. Palucko, partija yra pasirengusi remti „valstiečių“ vadovaujamą Vyriausybę tais klausimais, kurie „neabejotinai yra kairios politinės darbotvarkės aktualijos“.

„Aš manau, kad mes sudarysime labai stiprią konkurenciją iki šiol opozicijoje karaliavusiems konservatoriams ir tikrai nuo to mažumos Vyriausybės veikla bus tik geresnė“, – teigė G. Paluckas.

Keliasdešimt socialdemokratų siekė, kad balsavimas dėl pasitraukimo iš koalicijos būtų slaptas, tačiau tam nepritarė trečdalis tarybos posėdžio delegatų.

Partijos duomenimis, skyriuose, kurie nepritarė pasitraukimui iš valdančiosios daugumos, metų pradžioje buvo per 2,4 tūkst. narių, norą persiderėti dėl koalicijos sutarties pareiškusiuose skyriuose – 2,1 tūkst. narių. Šiuo metu LSDP iš viso priklauso 19,7 tūkst. narių.

Koalicijos sutartį su LVŽS socialdemokratai sudarė po pernai rinkimų vykusių Seimo rinkimų. Jiems priklauso trys ministrų portfeliai, keturių parlamento komitetų pirmininkų postai.

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius kol kas yra vienas iš trijų socialdemokratų partijos į Vyriausybę deleguotų ministrų, tvirtai sakančių, kad partijai pasitraukus iš valdančiosios koalicijos, jis atsistatydintų. Socialdemokratų deleguoti teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo pozicijos šiuo klausimu dar nėra pareiškę.

G. Paluckas pranešė užsienio reikalų ministro ateitį poste aptarsiantis artimiausiu metu. Jis mano, kad socialdemokratai turės pasitraukti iš vadovaujančių postų Seime ir Vyriausybėje, išskyrus teisingumo ministrę, nes ji partijai nepriklauso.

„Mano įsitikinimu, traukimasis iš koalicijos apima ir politines pozicijas“, – sakė partijos lyderis.

Jis tvirtino, kad socialdemokratai šiandien yra „stipresni nei bet kada“. Pasak politiko, partija rengiasi atnaujinti savo programą.

„Šiandien mes pradedame plačią diskusiją partijos skyriuose apie partijos kairumo kryptį“, – teigė G. Paluckas.

Mes turėjome duoti šansą iki sesijos pabaigos įgyvendinti savo programos nuostatus, ir jeigu jų būtume neįgyvendinę, išeiti.

Neišnaudojome savo potencialo

Iš koalicijos šeštadienį trauktis nusprendę socialdemokratai neišnaudojo savo potencialo dirbdami koalicijoje, o būnant opozicijoje tai padaryti bus sunkiau, sako Seimo narys Algirdas Sysas.

„Tam reikia svarių argumentų – argumentų mes šiandien negirdėjome. Manau, kad mes neišnaudojame savo potencialo, kurį mes turime Seime, nes pirmasis biudžetas buvo priimtas be diskusijų, antrasis biudžetas, kuris galėjo leisti išspręsti tas problemas, kurias mes sprendžiame daug metų, tai yra ir mokesčių sistemos pakeitimai, mes užregistravome visą eilę pataisų ir projektų. Aišku, iš opozicijos tą padaryti bus gerokai sudėtingiau“, – žurnalistams po balsavimo partijos taryboje šeštadienį sakė jis.

Vis dėlto Seimo narys tikino paklusiantis partijos sprendimui, pirmadienį jis žada atsistatydinti iš Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininko pareigų.

„Aš tikrai neskilsiu, aš priėmęs sprendimą“, – sakė A. Sysas, paklaustas, ar galimas Socialdemokratų partijos frakcijos Seime skilimas.

Šios frakcijos seniūnas Andrius Palionis šeštadienį sakė kol kas nežinantis kolegų nuotaikų ir ar po šeštadienio sprendimo frakcija galėtų skilti.

„Aš tikiu, kad nugalės sveikas protas ir išliksime visi vieningi“, – teigė jis.

A. Palionis tvirtino gerbiantis partijos sprendimą, o balsuodamas susilaikęs, nors mano, kad su sprendimo priėmimu reikėjo palaukti.

„Mano nuomone, mes turėjome duoti šansą iki sesijos pabaigos įgyvendinti savo programos nuostatus, ir jeigu jų būtume neįgyvendinę, išeiti“, – kalbėjo seniūnas.

„Valstiečiai“ tikisi tęsti bendrą darbą

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybai nusprendus trauktis iš valdančiosios koalicijos, „valstiečių“ lyderiai tikisi tęsti bendradarbiavimą su šios frakcijos atstovais Seime.

„Gerbiu Socialdemokratų partijos, jų tarybos sprendimą, bet visiškai aiškiai suprantu, kad tai dar nereiškia pokyčių valdančioje daugumoje. Tie pokyčiai daugumoje atsitiks tada, kai iš koalicijos pasitrauks Seimo nariai, priklausantys Socialdemokratų partijai. Čia ir bus įdomiausia dalis“, – BNS sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jis vylėsi, kad nepaisant šeštadienio sprendimo, valdančioji dauguma išliks.

„Tikėkimės, kad tie žmonės, kurie atsakingi, kurie galvoja apie valstybę, o ne apie partijos siaurus interesus, apie rinkimus, pasielgs labai pilietiškai ir atsakingai, ir kad, nepaisant šeštadienio sprendimo, turėsime valdančiąją daugumą“, – tvirtino R. Karbauskis.

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis taip pat tikisi, kad Socialdemokratų frakcija Seime ir po partijos sprendimo trauktis toliau palaikys Vyriausybės sprendimus būdami koalicijoje.

„Jei jie lieka dirbti, jie yra dar patikimesni: vieną kartą pasirašę koalicinę sutartį, jie pasako, kad taip, mes liekame įgyvendinti bendros programos, kuri, beje, yra bendra programa. Manau, kad jų tikslas – taip pat įgyvendinti Vyriausybės programą“, – žurnalistams dar penktadienį teigė V. Pranckietis.

LVŽS Seime turi 56 atstovus, socialdemokratai – 17. Dauguma jų balsavo prieš pasitraukimą iš koalicijos.

Sprendimas trauktis – trumparegiškas

Socialdemokratų sprendimas trauktis iš koalicijos su „valstiečiais“ yra trumparegiškas, o jų argumentai remiasi demagogija, teigia premjeras Saulius Skvernelis.

Tačiau jis viliasi, kad artimiausiu metu bus pasirašytas susitarimas su Seimo Socialdemokratų frakcija dėl bendradarbiavimo.

„Manau, kad tai yra vis dėlto trumparegiškas sprendimas. Tais argumentais, kurie buvo viešai nutekėję, paruošta rezoliucija yra visiška demagogija. Kalbant apie bendradarbiavimą, tikrai tokio pagrindo teigti, kad socialdemokratai negalėjo įgyvendinti savo programinių nuostatų, neatitinka tikrovės“, – šeštadienį BNS sakė Vyriausybės vadovas.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybės programa buvo bendra ir „valstiečių“, ir socialdemokratų. Kita vertus, socialdemokratų sprendimą S.Skvernelis pavadino gerbtinu ir pripažino, kad jam tai nebuvo naujiena.

S.Skvernelio teigimu, Socialdemokratų partija tapo savo pirmininko Gintauto Palucko ambicijų įkaitu, nes būtent jis privertė partiją priimti sprendimą palikti koaliciją su „valstiečiais“.

„Valstybė vos ne tapo vieno žmogaus ambicijų įkaitu. Tas žmogus sugebėjo partiją pakreipti tokiu keliu. Istorija parodys, ar tas kelias buvo teisingas ir sėkmingas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Socialdemokratų ministrai galėtų likti

Pasak premjero, tai atveria galimybes Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) sustiprinti savo pozicijas.

„Manau, kad LVŽS dabar turi ne tik istorinį šansą, bet ir tiesiog būtinybę stiprinti centro kairės jėgas, politinę partiją ir įsitvirtinti šioje nišoje, nes panašu, kad centro kairei nelabai kas atstovauja“, – BNS sakė S.Skvernelis.

S.Skvernelio nuomone, visi socialdemokratų deleguoti ministrai galėtų toliau dirbti Vyriausybėje, tačiau apsisprendimo galimybė paliekama jiems patiems.

„Aš manau, kad visi ministrai tiek Mindaugas Sinkevičius, tiek Linas Linkevičius, tiek Milda Vainiutė galėtų tęsti darbą Vyriausybėje. Pirmiausia, tai yra jų pačių apsisprendimas. Artimiausiu metu mes susitiksime su ministrais“, – kalbėjo premjeras.

Anot jo, jeigu kuris nors ministras pasitrauktų, dėl kandidatų bus tariamasi su šalies vadove Dalia Grybauskaite, o kandidatūros gali priklausyti nuo būsimų „valstiečių“ susitarimų su Seimo frakcijomis.

Valstybė vos ne tapo vieno žmogaus ambicijų įkaitu. Tas žmogus sugebėjo partiją pakreipti tokiu keliu.

„Kol kas nesvarstomi jokie kiti kandidatai. Jeigu bus tokia būtinybė, tai bus ieškoma naujų kandidatų. Kaip ši Vyriausybė buvo formuojama, taip mes ir tęsime tą bendradarbiavimą su prezidente ir priimsime sprendimus, kurie nesusilpnintų Ministrų kabineto“, – teigė S.Skvernelis.

Nori susitarimo su Seimo socialdemokratais

Premjeras šeštadienį BNS sakė, kad artimiausiu metu su Seimo socialdemokratais tarsis dėl susitarimo bendradarbiauti palaikant tam tikrus projektus.

„Asmeniškai kviečiu visus Socialdemokratų frakcijos narius darbuotis kartu, pasirašyti susitarimą ir tęsti tuos darbus, kuriuos mes darėme, remiant Vyriausybės programą ir įgyvendinti bendras nuostatas, kurios buvo sudėtos į socialdemokratų ir „valstiečių“ Vyriausybės programą“, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Jis pabrėžė, kad naujasis susitarimas turėtų būti labai aiškus ir galbūt jis net palengvintų bendradarbiavimą su socialdemokratais.

„Jeigu bus galimybė darbuotis su frakcija, pasirašysime labai aiškų susitarimą su frakcija. Tada būtų dar paprasčiau, kadangi pastaruosius mėnesius matėme, kad frakcijos ir partijos pirmininko nuomonės skirdavosi. Pastarojo vertinimai arba retorika, ypač susiję su mūsų strateginiais saugumo tikslais, užsienio politika, galiausiai tai, kas dabar įvyko, supurtę politinės partijos korupcijos skandalų, manau, kad tokiu atveju būtų paprasčiau“, – sakė S.Skvernelis.

Jis tvirtino, kad pasitraukus socialdemokratams galimi įvairūs variantai, taip pat ir naujos koalicijos, tačiau kaip realiausią minėjo suburti Seime parlamentarus, kurie remtų Vyriausybės darbus.

„Jeigu būtų bendras darbas su Seimo nariais socialdemokratais, plius du Darbo partijos Seimo nariai aiškiai pasisakė, manau, kad turime ir kitus pakvietę Seimo narius vienytis, ypač po šių savaitgalinių įvykių. Kalbame apie politinės sistemos brandą ir ateitį, kalbame, kad mūsų nulinę toleranciją korupcijai. Tikrai yra pagrindas daugumai sutelkti“, – tikino premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komuniagos koalicijoj buvo kad trukdyti

komuniagos koalicijoj buvo kad trukdyti portretas
keicia trukdymo strategija. Ar tokiu sh reikia Lietuvai?

nei vienam nerupi

nei vienam nerupi portretas
neturtingos salies likimas

Jėzau, Jėzau

Jėzau, Jėzau portretas
Baisu pagalvoti kas darosi ant svieto. Negi Olekui, Vėsaitei, Sysui, Bernatoniui teks eiti kiaulių ganyti? Tokie proto milžinai ir .........
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių