G. Landsbergis apie VRK veiklą: tai slenkantis valstybės užvaldymas

„Slenkančiu valstybės užvaldymu“ pavadino konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, komentuodamas diskusijas, kilusias paaiškėjus, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė neteikė komisijai svarstyti klausimų, susijusių su paslėpta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) partijos politine reklama.

Anot politiko, VRK pirmininkės veikla sutrikdė balansą, kai rinkimai yra sąžiningi ir teisingi visoms partijoms vienodai. Todėl, akcentavo G. Landsbergis, bet koks kitas L. Matjošaitytės sprendimas bus vertinamas įtariai.

Padėjo į stalčių atsitiktinai?

Konservatorius, kalbėdamas „Žinių radijuje“, aiškino, kad jo neįtikina, jog VRK pirmininkė, gavusi keletą skundų dėl paslėptos reklamos „Naisių vasaroje“, atsitiktinai pasidėjo juos į stalčių. Tai yra melas ir išsisukinėjimas, kalbėjo G. Landsbergis, primindamas, kad tyrimas buvo paslėptas prieš pat ją patvirtinant VRK pirmininke.

„Mes turime atsiminti, kad būtent Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pristatė L. Matjošaitytės pavardę ir teikė ją Seimui balsuoti. Aš neatmesčiau galimybės, kad jų susitikimų metu galėjo būti nagrinėjamas ir „Agrokoncerno“, ir „Naisių vasaros“, ir visų rinkimų neteisėto finansavimo atvejis“, - kalbėjo G. Landsbergis, pridurdamas, kad šių susitikimų metu galėjo būti susitarta padėti pradėtus tyrimus į stalčių.

Tai yra slenkantis valstybės užvaldymas. Būtent oligarchinių verslo struktūrų, kurių interesai persimetę yra į valstybę.

G. Landsbergis, vertindamas susiklosčiusią situaciją ir aplinkybes, neatmeta galimybės, kad tai buvo tiesiog prekyba poveikiu. Anot jo, panašu, kad VRK pirmininkė, turėdama užtikrinti teisingą atstovavimą visiems subjektams, pasirenka atstovauti arba būti palankesnė vienam, pasak G. Landsbergio, galingiausiam šiandien esančiam politiniam subjektui - „valstiečių“ partijai.

Visą šią situaciją G. Landsbergis įvardijo kaip „valstiečių“ siekį užvaldyti valstybės institucijas. „Aš manau, kad vis dėlto tai yra slenkantis valstybės užvaldymas. Būtent oligarchinių verslo struktūrų, kurių interesai persimetę yra į valstybę“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Politikas samprotavo, kad „valstiečiai“ siekia susikurti palankesnę situaciją ateinančiuose Seimo rinkimuose. G. Landsbergio nuomone, VRK pirmininkė turėtų trauktis iš užimamo posto. Ji yra praradusi pasitikėjimą, todėl bet koks L. Matjošaitytės žingsnis bus vertinamas labai įtariai.

„Aš tikrai žiūrėsiu įtariai į Lauros Matjošaitytės parašą po būsimais tyrimais“, - kalbėjo konservatorius. Politikas samprotavo, kad jei ateityje VRK bus pasakyta, kad, pavyzdžiui, gandrų atvaizdai „Naisių vasaroje“ ir ant „valstiečių“ partijos simbolikos yra netapatūs, pasitikėjimo L. Matjošaitytės sprendimu tikrai nebus. „Tai tik sustiprins prielaidą, kad ji dirba „valstiečių“ sąjungai“,- apibendrino politikas.

Ketvirtadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė, komentuodama kilusias diskusijas dėl VRK, ragino išsklaidyti visas kylančias abejones ir užtikrinti skaidrumą. Opozicijoje esančios frakcijos, taip pat abejodamos Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės veiklos skaidrumu, kreipėsi į Seimo Pirmininką V. Pranckietį, ragindamos L. Matjošaitytę trauktis iš pareigų.

Trečiadienį G. Landsbergis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimos L. Matjošaitytės nusikalstamos veikos. Politikas prašė atlikti tyrimą bei nustatyti, ar L. Matjošaitytė, siekdama naudos sau - tapti VRK pirmininke - mainais į nominaciją ir didžiausios valdančiosios LVŽS frakcijos palaikymą jos kandidatūrai galimai neįsipareigojo nuslėpti R. Karbauskiui ir LVŽS nepalankų tyrimą bei VRK išvadą.

Seimo pirmininkas: L. Matjošaitytė dirbo teisingai

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis šiuo metu nemato būtinybės iš pareigų trauktis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovei Laurai Matjošaitytei. Pasak parlamento vadovo, ji „dirba teisingai“.

„Aš paprašiau, kad ji aiškiai atsakytų į visus visuomenei kylančius klausimus, ir po to priimsime sprendimus ryžtingus“, – penktadienį po susitikimo su L. Matjošaityte žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Seimo opozicinės frakcijos kreipėsi į Seimo pirmininką, kad šis siūlytų VRK vadovei atsistatydinti dėl komisijai nepateiktos išvados, susijusios su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Dar praėjusių metų birželį VRK darbo grupės parengtoje išvadoje nebuvo nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, tačiau siūlyta dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

Parlamento vadovas teigė, kad L. Matjošaitytė jam paaiškino situaciją ir išsklaidė abejones, dabar turi tai padaryti visuomenei.

„Ji į daug mano klausimų atsakė. Kilo kausimų dėl nuoseklumo, kada kas yra įvykę, pagal tai, ką ji sako, ji dirbo teisingai. Man dabar aišku, o ji atsakys pati. (...) Ji turi atsakyti į visus klausimus, ir tada spręsime, ar ji gali eiti pareigas“, – sakė V. Pranckietis.

L. Matjošaitytė po susitikimo su Seimo pirmininku penktadienį teigė, kad dar praėjusios kadencijos VRK darbo grupės parengta išvada pridėta prie šiuo metu atliekamo tyrimo dėl „valstiečių“, tačiau ji neatsakė, kodėl praėjusį birželį parengta išvada nebuvo teikta svarstyti komisijai.

„VRK 2012–2017 metų kadencijos nariai vykdė šį tyrimą, buvo sudaryta darbo grupė, ir buvo pateikta išvada. Išvada buvo pateikta senosios kadencijos įgaliojimų pabaigoje. Aš tą išvadą užregistravau ir įkėliau į dokumentų valdymo sistemą, kad visi VRK nariai galėtų susipažinti su dokumentu. Tada nauja komisija buvo sudaryta, mes sudarėme politinės reklamos ir papirkimų tyrimo darbo grupę, ir šiandien grįžome prie tyrimo, kuris buvo atliktas ankstesnės kadencijos darbo grupės, ir sujungėme, integravome į atliekamus tyrimus“, – aiškino L. Matjošaitytė.

Klausiama, kodėl išvada nepateikta svarstyti, kai buvo parengta, kas yra įprasta praktika, VRK vadovė aiškino, kad „užgriuvo kiti darbai“.

„Buvo sudaryta nauja komisija, mus užgriuvo kiti darbai, Marijampolės rinkimai, komisijos nariai matė tą išvadą ir nekėlė klausimų, kad dabar reikėtų paskubėti su tos išvados nagrinėjimu. Taip, pripažįstu, galbūt tą išvadą reikėjo nagrinėti anksčiau, bet dabar yra puiki proga viską kompleksiškai išnagrinėti“, – sakė L. Matjošaitytė.

Kaip skelbė naujienų portalas 15min.lt, VRK darbo grupė pernai birželį parengė išvadą dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovo R. Karbauskio mecenuojamų renginių, tačiau tuomet išvada nebuvo pateikta svarstyti komisijai.

VRK išvadoje dėl „Agrokoncerno“ paramos renginiams, serialui „Naisių vasara“ nenustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, tačiau siūlyta kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją dėl galimų mokesčių įstatymų pažeidimų skiriant paramą. VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

......

...... portretas
Kaip norisi anūkui lyderiauti.Be jau posfaktum konservatoriams.

ALGIS

ALGIS portretas
Anūkėliui gaila , kad ne konservai slenka link užvaldymo

Shunauja

Shunauja portretas
Isrenka tai ,kas nenormalu- antivalstybiska. Tai ir yra demokratija, galimybe gyventi is pasalpu neoriai!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių