G. Landsbergis: į R. Karbauskio teiginius turi reaguoti teisėsauga

  • Teksto dydis:

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis kreipėsi Generalinį Prokurorą Evaldą Pašilį, Policijos generalinį komisarą Liną Pernavą, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos direktorių Antonį Mikulskį, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorių Saulių Urbanavičių ir Valstybės saugumo departamento direktorių Darių Jauniškį, išreikšdamas susirūpinimą, ar tikrai Lietuvos teisėsaugos institucijos teikia informaciją Seimo valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnui Ramūnui Karbauskiui.

Pastarasis tai viešai pripažino interviu tinklalapiui „Delfi“, teigdamas: „Teisėsaugos institucijos su šituo Seimu bendrauja kaip niekada atvirai ir glaudžiai, kadangi mes iš tiesų bandome išlaisvinti valstybę nuo verslo sąlyčio su politikais. Teisėsaugos pasitikėjimas Seimu didesnis galbūt ir dėl to, kad dabartinis premjeras Saulius Skvernelis buvo vidaus reikalų ministras. Bet mes negalime tuo nepasinaudoti. Jeigu mes gauname informaciją, tai kaip mes galime ją nutylėti?“.

„Toks vieno iš valdančiosios koalicijos lyderių prisipažinimas verčia sunerimti, nes arba minėtas politikas prisipažįsta dėl neteisėtos valdančiosios koalicijos lyderių veiklos neteisėtai naudojantis teisėsaugos jiems suteikta informacija, arba jis viešai sąmoningai skelbia netiesą, siekdamas asmeninių politinių tikslų, – sako G. Landsbergis. – Esu įsitikinęs, kad Lietuvos teisėsaugos institucijos yra sąžiningos ir dorai tarnaujančios Tėvynei ir Lietuvos žmonių labui, todėl netikiu, jog jos į kokias nors politines manipuliacijas galėtų savo noru įsivelti. Nuoširdžiai manau, jog R. Karbausko ir kitų valdančiosios daugumos lyderių ne kartą pakartoti teiginiai apie teisėsaugos informaciją, kuria jie, būdami politikais, tariamai disponuoja, nėra tiesa, o tėra primityvus politinis triukas, kuris naudojamas nepaklusniems valdančios koalicijos nariams primityviai „sudrausminti“. Tokie metodai yra gerai žinomi į autokratiją linkusiose politinėse sistemose, bet visiškai nepriimtini europietiškas demokratijos vertybes puoselėjančioje valstybėje. Iki šiol tokia buvo ir Lietuva“.

Esu įsitikinęs, kad Lietuvos teisėsaugos institucijos yra sąžiningos ir dorai tarnaujančios Tėvynei ir Lietuvos žmonių labui, todėl netikiu, jog jos į kokias nors politines manipuliacijas galėtų savo noru įsivelti.

Pasak parlamentaro, LVŽS frakcijos seniūnas, sakydamas, kad valdantieji naudojasi teisėsaugos jiems teikiama informacija, metė įtarimų šešėlį ant visų teisėsaugos institucijų, kad šios pamina demokratinio pasaulio taisykles, įtvirtintas Lietuvos Konstitucijoje. Kita vertus, daroma prielaida, kad teisėsaugos institucijos sutinka būti naudojamos kaip valdančiųjų politikų įrankis šantažuojant ar manipuliuojant Seimo nariais, siekiant apriboti jų laisvą valią, Konstitucija įtvirtintą laisvo mandato principą ir priverčiant tokiu būdu palaikyti valdančiosios daugumos politinius sprendimus.

Siekdamas išsklaidyti visas politikams ir visuomenei kylančias abejones bei apginti Lietuvos teisėsaugos institucijų reputaciją, TS-LKD Frakcijos seniūnas minėtų teisėsaugos institucijų vadovų prašo atsakyti į šiuos klausimus:

1. Ar Jūsų vadovaujama institucija, arba kurie nors jos pareigūnai, suteikė kokios nors kriminalinės žvalgybos ar kitokios informacijos, kuri nėra prieinama kitiems politikams, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnui Ramūnui Karbauskui arba kitiems Seimo valdančiosios koalicijos politikams? Kodėl ši informacija buvo suteikta šiems asmenims? Kokiais teisiniais pagrindais ši informacija suteikta ir kokiais tikslais šie asmenys Jūsų institucijos ar jos atskirų pareigūnų suteikta informacija gali disponuoti? Jeigu informacija nėra suteikta Jūsų institucijos sprendimu, o atskirų jos pareigūnų iniciatyva, ar informacijos suteikimas buvo vykdomas laikantis įstatymų?

2. Jeigu valdančios koalicijos lyderiams, Seimo komitetų ar komisijų vadovams pateiktoje informacijoje yra kalbama apie politikų nusikalstamos veikos požymius, kodėl dėl šios informacijos faktų nėra iškart atliekami ikiteisminiai tyrimai arba ta informacija nėra perduodama Generalinei Prokuratūrai tirti, o su tos informacijos turiniu pirmiausiai yra supažindinami valdančiosios koalicijos politikai?

3. Ar valdančiosios koalicijos lyderiams ir Seimo komitetų ar komisijų vadovams yra perduota kokia nors kriminalinės žvalgybos medžiaga, susijusi su kitų politikų kokia nors veikla, dėl kurios teisėsaugos institucijos neturi pagrindo pradėti ikiteisminių tyrimų tačiau šia informacija valdančiosios koalicijos politikai gali piktnaudžiauti siekdami savo asmeninių politinių tikslų? Kokiais tikslais tokia kriminalinės žvalgybos medžiaga politikams yra perduodama? Kokius kontrolės veiksmus atliekate siekdami užtikrinti, kad Jūsų institucijos politikams suteikta kriminalinės žvalgybos medžiaga nebūtų naudojama darant įtaką šalies politikos procesams ir siekiant šantažuoti Seimo narius ar kitus politikus?

4. Kokius ypatingus santykius, kurie peržengia Seimo Statuto ir kitų įstatymų numatytus formaliuosius darbinius santykius, su Jūsų vadovaujama institucija ar atskirais jos pareigūnais palaiko Ministras Pirmininkas, Seimo Pirmininkas, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas arba kiti Seimo valdančiosios koalicijos politikai, ministrai, jų arba Ministro Pirmininko politinio pasitikėjimo pareigūnai? Ar šie ypatingi santykiai neperžengia Konstitucija ir įstatymais nustatytų politikos ir teisėsaugos santykių atskyrimo ribos?



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
kova del kedziu intrigomis.....

Ggelzinis

Ggelzinis portretas
Landsbergis nepažeistų.

...

... portretas
CHA: "Toks vieno iš valdančiosios koalicijos lyderių prisipažinimas verčia sunerimti" - taaaip, sunerimo broileriukas kad kažkas gali darželių biznį užraukt... o ir - niekaip anūkėlis negali paneigt kad neprasidės knisimasis po Dėdule, o ir - kaip ten grupuotei su teroristinės organizacijos bruožais jaustis?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių