G. Landsbergis: NATO narių pareiga yra nutiesti Ukrainai aiškų kelią į Aljansą

NATO narių pareiga yra Ukrainai nutiesti aiškų kelią į Aljansą, po pokalbio su Ukrainos kolega Dmytro Kuleba sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Mūsų pagrindinė užduotis NATO viršūnių susitikime yra ištaisyti praeities klaidas. Ukrainos vieta yra NATO ir mūsų, Aljanso narių, darbas yra nutiesti aiškų kelią į narystę. Dabar ne laikas silpnumui“, – trečiadienį tviteryje rašė G. Landsbergis.

Jis teigė, jog Ukrainos užsienio reikalų ministras yra teisus, sakydamas, kad „esminė užduotis dabar yra sukurti stipriausiai įmanomą formuluotę dėl Ukrainos narystės perspektyvų“.

„Skeptikai neturi pakartoti savo pirmtakų tragiškų klaidų 2008-aisiais“, – tviteryje rašė D. Kuleba.

Skeptikai neturi pakartoti savo pirmtakų tragiškų klaidų 2008-aisiais.

Jis teigė su G. Landsbergiu aptaręs veiksmų koordinavimą prieš Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Aljanso šalių lyderiai 2008 metais Bukarešte konstatavo, jog Ukraina ir Sakartvelas „taps NATO narės“, tačiau joms nebuvo suteiktas narystės Aljanse planas.

Lietuva tikisi, kad Aljanso narės Vilniuje ras bendrą sutarimą ir dėl Ukrainos narystės NATO perspektyvos, bet bent kol kas šalių nuomonės dėl politinio įsipareigojimo Ukrainai išsiskiria.

Didžiosios sąjungininkės mano, kad besitęsiant karui nėra galimybių Kyjivo pakviesti į Aljansą, be to – šis turi atitikti visus potencialiai kandidatei keliamus reikalavimus. Dėl šios priežasties linkstama prie praktinės paramos skyrimo.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.


Šiame straipsnyje: Gabrielius LandsbergisUkrainanarystė NATOkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių