G. Landsbergis: Seimas yra tinkama vieta svarstyti atstovavimo EVT klausimą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Seimas yra tinkama vieta spręsti tarp konservatorių ir prezidento trintis keliantį Europos Vadovų Tarybos (EVT) atstovavimo klausimą.

„Diskusija daugiausiai vyksta Seime. Aš manau, kad tai yra tinkama vieta šiai diskusijai plėtotis: apie tai, kaip turėtų būti atstovaujama, kas turėtų atstovauti. Tikiuosi, kad Seimas kažkokį kelią į priekį ir pasiūlys“, – „Žinių radijui“ trečiadienį sakė šalies diplomatijos vadovas.

G. Landsbergis pažymėjo, kad ginčą dėl to, ar Lietuvai EVT turėtų toliau atstovauti prezidentas ar visgi šias funkcijas reikėtų perleisti premjerui, dar galima užbaigti diplomatiniu būdu – Vyriausybei bei Prezidentūrai susitarus. Parlamentas, pasak jo, įsijungtų tuo atveju, jei sutarimo tarp Lietuvos aukščiausių vadovų nepavyktų surasti.

„Jei nepavyks tokių rasti – gal Seimas pasiūlys kokį kelią į priekį“, – pridūrė jis.

Kaip skelbė portalas Delfi, konservatorių gretose bręsta iniciatyva dar pavasario sesijoje pateikti atskirą įstatymą, kuriuo būtų reglamentuojamas atstovavimas valstybei EVT.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pareiškė, kad netoleruotina ir nepriimtina kelti klausimą dėl to, ar ir toliau tik jis turėtų atstovauti Lietuvai EVT, kai, pasak jo, Vyriausybė turi daugybę neišspręstų klausimų dėl COVID-19 sukeltos krizės.

Savo ruožtu G. Landsbergis teigia priešingai. Pasak jo, koronaviruso sukelta krizė kaip tik yra akstinas svarstyti, ar į Lietuvos atstovavimą EVT neturėtų įsijungti ir Vyriausybė.

„Ypač kai mes turime epidemiją, kai reikia spręsti neatidėliotinas problemas ir kai dalis tų problemų yra sprendžiama Europos Sąjungoje. Aš manau, kad šiame kontekste, tol, kol yra ekstremali situacija, tikrai būtų galima atrasti sutarimu grįstų sprendimų“, – apibendrino G. Landsbergis.

Pastaruoju metu klausimas, ar prezidentas turėtų toliau tęsti atstovavimą EVT, sukėlė nemažų diskusijų tarp Prezidentūros ir kai kurių konservatorių atstovų. Pastarieji tvirtina, kad į EVT turėtų važinėti premjerė, nes, pasak jų, ten sprendžiami labiau Vyriausybės prerogatyvoje esantys klausimai.

Vyriausybės vadovė I. Šimonytė pastarąją savaitę teigė, kad su prezidentu yra aptarusi tolesnio atstovavimo EVT klausimą. Pasak politikės, Lietuvoje būtų galima vėl grįžti prie sistemos, kai aukščiausi vadovai dalijosi atstovavimo EVT funkcijomis.

Tuo metu prezidentas nepritaria premjerės išsakytai pozicijai. Jis tvirtina, kad ir toliau yra pasiryžęs atstovauti Lietuvai EVT. Tuo metu, jei Seimas priimtų atstovavimą EVT reglamentuojančias pataisas, prezidentas interviu LRT televizijai neslėpė, kad jas neabejotinai vetuotų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Tai kad seimas uzdarytas ponas lansbergi ar to nezinojai viskas vyksta nuotoliniu budu

MM

MM portretas
Ne seimas o visuomenė turi priiminėti tokius įstatymus referendumu kaip Stambulo konvencija.Pradedant nuo visuomenės supažindinimų baigiant švietimų o ne taip kaip ši vyriausybė nori agresyviai prastumti kokie čia gali būti pareiškimai iš LGBT vadukų norint jūs ar ne mes visvien priimsime. Šitaip tik kiršinant visuomenė tokie pareiškimai gali išaugti dar didesnį nepakantumą visuomenėje jų atžvilgiu.Kiekviena visuomenė tam turi subręsti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių