G. Landsbergis: susitikdamas su grupe lietuvių Minsko režimas demonstruoja desperaciją

Susitikdamas su grupe tautiečių, pasivadinusių Lietuvos piliečių delegacija, Minsko režimas demonstruoja desperaciją, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Manau, kad čia labiausiai pademonstruojama desperacija Baltarusijos režimo. (...) Režimas neturi su kuo bendrauti ir yra kampe“, – žurnalistams antradienį teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Tiek jis, tiek premjerė Ingrida Šimonytė ragino minėto vizito nesureikšminti.

Septynių žmonių grupė į Baltarusiją išvyko pirmadienį. Grupės vadovė Erika Švenčionienė BNS tuomet teigė, kad šiuo metu Baltarusijoje veikianti valdžia yra teisėta ir su ja reikia kalbėtis, atkurti Vilniaus santykius su Minsko režimu.

„Dialogas tarp kaimynų būtinas“

Antradienį jie susitiko su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladzimiru Makėjumi. Po pokalbio su grupe jis pabrėžė abiejų šalių dialogo būtinybę, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Pasak ministro, nepaisant skirtingų požiūrių esama aiškių bendrų principų, kuriais remiantis turi būti vystomi santykiai tarp abiejų šalių. Anot jo, Baltarusija ir Lietuva ilgą laiką gyveno tose pačiose valstybėse, turi bendrą istoriją, todėl svarbu to nepamesti.

„Tai, kad jūs atvykote, yra geras ženklas, geras signalas. Tai liudija, kad tam tikra dalis Lietuvos visuomenės supranta, jog dialogas tarp kaimynų būtinas“, – pabrėžė V. Makėjus ir pridūrė, jog šis principas visada buvo valstybės užsienio politikos kertinis akmuo.    

Manau, kad čia labiausiai pademonstruojama desperacija Baltarusijos režimo. (...) Režimas neturi su kuo bendrauti ir yra kampe.

„Ne paslaptis, kad mūsų santykiuose ne visada buvo giedra. Būta ir problemų, ir pozityvių momentų. Tai liečia ir mūsų istoriją. Tačiau mes nemanome, kad tai priežastis sustabdyti ar nutraukti kontaktus“, – pridūrė jis.

Politikas pabrėžė, kad Baltarusija suinteresuota palaikyti gerus santykius su Lietuva. Anot ministro, ankstesniais metais tarpvalstybinis bendradarbiavimas vyko judant pirmyn, šalys keitėsi vizitais, ramiai sprendė kylančias problemas.

Režimo desperacija

Lietuva nepripažįsta Baltarusijos režimo po užpernykščių prezidento rinkimų, kurių laimėtojų paskelbtas ilgametis šalies autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka. Vakarai šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Jei palygintumėme – Sviatlana Cichanouskaja susitikinėja su prezidentais, premjerais, kancleriais. O jie – su marginalinio judėjimo atstovais ar kažkokia „susirūpinusia“ piliečių grupe.

Minskas nuo to laiko vykdė didelio masto represijas prieš protestuotojus, žurnalistus ir pilietinės visuomenės organizacijas.

Lietuva liko viena didžiausių Baltarusijos režimo kritikių, suteikė prieglobstį iš šalies pabėgusiai A. Lukašenkos varžovei per rinkimus S. Cichanouskajai.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo Vyčio Jurkonio teigimu, lietuvių kelionė į Baltarusija neabejotinai bus išnaudota oficialiai Minsko propagandai paremti.

„Iš patirties žinome, kad režimas tokiomis iniciatyvomis, tokiais asmenimis pasinaudos ir pasidarys sau tam tikrą viešinimo kampaniją, kad yra kitaip mąstančiųjų (...). Žiūrint į šį sąrašą žmonių, į šios organizacijos istoriją, tai atrodo nesavarankiškas dalykas“, – BNS šią savaitę sakė V. Jurkonis.

Politologo nuomone, numatyti šios grupės susitikimai su aukšto rango Minsko pareigūnais rodo režimo desperaciją.

„Jei palygintumėme – Sviatlana Cichanouskaja susitikinėja su prezidentais, premjerais, kancleriais. O jie – su marginalinio judėjimo atstovais ar kažkokia „susirūpinusia“ piliečių grupe“, – tvirtino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zinantis

Zinantis portretas
Tokiems "politikams" geriau nieko nekalbeti, nes zmones vistiek sutiks priesiskai. Geriausia butu atsistatydinti ir jau niekada nebuti "politikais"... ;)

Tip

Tip portretas
Asilas lt politikoj.

jooo

jooo portretas
G. Landsbergis demonstruoja savo problema, nepagarba lietuvių kalbai..
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių