G. Landsbergis: yra progų Lietuvos ir Italijos santykius pakelti į aukštesnį lygmenį

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Italijos diplomatinių santykių atkūrimo 30-tis bei 100-tis, kai italai pripažino Lietuvos nepriklausomybę, yra puiki galimybė tarpvalstybinius santykius pakelti į aukštesnį lygmenį, apsikeisti aukšto lygio vizitais, tvirtina užsienio reikalų ministras.

Gabrielius Landsbergis mato dideles galimybes Lietuvai ir Italijai bendradarbiauti atsinaujinančios energetikos, biotechnologijų, gyvybės mokslų srityse.

„Šiais metais minime Lietuvos ir Italijos diplomatinių santykių atkūrimo 30-metį, kitais metais švęsime 100-metį, kai Italija pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Šios progos yra puiki galimybė mūsų santykius pakelti į aukštesnį lygmenį,  apsikeisti aukšto lygio vizitais“, – ministerijos pranešime cituojamas su oficialiu vizitu Italijoje viešintis G. Landsbergis.

„Matome didžiulį potencialą plėtoti ekonominį bendradarbiavimą, ypač tokiose srityse kaip atsinaujinanti energetika, biotechnologijos ir gyvybės mokslai“, – pridūrė ministras Romoje po susitikimo su Italijos kolega Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas).

Pasak pranešimo, ministrai aptarė dvišalius santykius, saugumo situaciją regione, santykius su Rusija ir Kinija, situaciją Baltarusijoje, Ukrainoje ir Pietų Kaukaze, Rytų partnerystės iniciatyvą, Europos Sąjungos (ES) plėtrą ir kovą su koronaviruso pandemija.

G. Landsbergis ir L. Di Maio sutarė, kad tiek Pietų Europai, tiek Rytų Europai kylantys iššūkiai yra bendri ES iššūkiai.

„Esame suinteresuoti didesniu Italijos įsitraukimu, sprendžiant klausimus, susijusius su Rytų kaimynyste, tačiau tuo pačiu esame pasiruošę spręsti problemas, su kuriomis susiduria Pietų Europos šalys – migracija, saugumo užtikrinimas Viduržemio jūros regione ir kitos“, – sako Lietuvos diplomatijos vadovas.

Lietuvos ir Italijos užsienio reikalų ministrai apsikeitė nuomonėmis dėl ES plėtros proceso.

„Privalome vykdyti savo duotus pažadus Vakarų Balkanų šalims, siekiančioms ES narystės. Tai yra tiek ES kredibilumo klausimas, tiek ir bendras mūsų interesas, kad Vakarų Balkanų regionas toliau žengtų europinės integracijos keliu. Jei netesėsime savo pažadų Vakarų Balkanų šalims, neįtikinsime ir Rytų Partnerystės šalių dėl mūsų įsipareigojimų rimtumo“, – pažymėjo G. Landsbergis

Jis padėkojo Italijai už indėlį, užtikrinant Baltijos šalių regiono saugumą.

Be kita ko, ministrai išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos vykdomos politikos ir vis blogėjančios žmogaus teisių padėties šioje šalyje bei pažymėjo, kad svarbu toliau stiprinti santykius su Rytų Partnerystės šalimis. Aptariant situaciją Baltarusijoje, akcentuota paramos pilietinei visuomenei svarba. 

Lietuvos ministras informavo apie praėjusios savaitės vizitą Pietų Kaukaze. „ES turi būti aktyvesnė šiame regione, kitaip jos vietą užims trečiosios šalys, tokios kaip Rusija, Kinija ar Turkija“, – kalbėjo G. Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vatiniams gandragalviams

vatiniams gandragalviams  portretas
šunys loja-reiškia politika eina teisinga linkme

na taip

na taip portretas
gal pavyks suagituot Rusiją pult?

Dekriminalizacija

Dekriminalizacija portretas
Narkotikų ir prostitucijos dekriminalizavimas pakels Lietuvos ir Italijos santykiavimą į aukštesnį lygį.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių