G. Nausėda: NATO turi įvardyti Rusiją grėsme

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Londone susirinkę NATO šalių lyderiai turi įvardyti Rusiją grėsme aljansui.

„Labai svarbu Rusiją įvardyti kaip grėsmę. Jei mes to nepadarome, mes gerokai pakeičiame visą NATO struktūros kampą“, – Lietuvos žurnalistams Londone antradienį sakė G. Nausėda.

„Šiuo metu, aš manau, kad didžiausia grėsmė pasaulinei tvarkai, taisyklėms, kurios yra nusistovėjusios dešimtmečiais, kyla būtent dėl Rusijos veiksmų“, – pridūrė prezidentas.

Šiuo metu, aš manau, kad didžiausia grėsmė pasaulinei tvarkai, taisyklėms, kurios yra nusistovėjusios dešimtmečiais, kyla būtent dėl Rusijos veiksmų.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) prieš NATO vadovų susitikimą pareiškė, kad aljansas turėtų sutelkti dėmesį ne Rusijos grėsmei, bet kovai su terorizmu.

Iki šiol NATO dokumentuose agresyvūs Rusijos veiksmai buvo apibūdinami grėsme euroatlantiniam saugumui. Diplomatų teigimu, prancūzai gali mėginti švelninti tokias nuostatas Londono deklaracijoje.

G. Nausėdos teigimu, NATO privalo neužmerkti akių į Rusijos agresyvius veiksmus Ukrainoje, Moldovoje ir Sakartvele.

„Taip, yra ir terorizmas, yra ir stiprėjanti Kinija, ir požiūris į jos ekonominę ekspansiją, bet pirmiausia mes turime nepamiršti, kad šitame dubenėlyje, jei galima taip išsireikšti, yra Rusija, ir jos veiksmai Gruzijoje, Moldovoje, Ukrainoje, kurie toli gražu nesibaigė“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Nematyti šito reiškia nenorėti matyti pasaulio toks, koks jis yra“, – pridūrė Lietuvos prezidentas.

NATO – viena iš sėkmingiausių organizacijų

G. Nausėda įsitikinęs, kad NATO yra viena iš sėkmingiausių kada nors veikusių organizacijų. Pasak šalies vadovo, Londone vyksiančio NATO lyderių susitikimo tikslas yra atrasti bendrą sutarimą tarp valstybių, užtikrinantį sėkimgą organizacijos ateitį.

„Manau, kad tai yra viena iš sėkimgiausiai veikusių, veikiančių ir labai tikiuosi veiksiančių ateityje organizacijų, kurios svarba mums turbūt yra ypatingai didelė, t. y. valstybių, kurios yra šalia didelių ir kartais neramių kaimynų, tokioms šalims NATO organizacija yra prioritetas“, – žurnalistams kalbėjo G. Nausėda.

Anot prezidento, NATO yra būtina, norint apskritai užtikrinti valstybių egzistavimą, todėl valstybių lyderiai nenorėtų rizikuoti organizacijos ateitimi.

„Kaip kažkas labai gerai pasakė: Europos Sąjunga yra geresniam gyvenimui, NATO yra apskritai gyvenimui. Tai šitoje vietoje, manau, mes rasime visus bendruosius vardiklius, kiek įmanoma rasti, nes ant svarstyklių yra labai svarbus dalykas – NATO ateitis, ir aš manau, kad niekas nenorės ja rizikuoti“, – savo nuomonę išreiškė G. Nausėda.

ELTA primena, kad Didžiosios Britanijos sostinėje Londone antradienį prasideda dviejų dienų trukmės NATO viršūnių susitikimas, skirtas paminėti 70-ąsias šio gynybinio pobūdžio Aljanso įkūrimo metines.

Tarp lyderių, dalyvausiančių viršūnių susitikime, – JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris ne kartą kritikavo Aljanso nares Europos šalis dėl nepakankamų išlaidų gynybai. Londone viešėdamas JAV vadovas surengs atskirus susitikimus su Vokietijos ir Prancūzijos lyderiais, taip pat NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labosrancu isrinktas

labosrancu  isrinktas  portretas
NAUJAS IDIOTAS.....

whufaikeenees

whufaikeenees portretas
ir po sita veliavo mokesciu kelimui pirmyn!!!!!!

Nuosėda

Nuosėda portretas
Nuosėda ir yra nuosėda. Koks buvo Skandinavijos bankų šunelis, toks ir liko. Nieko daugiau nesugeba, tik paloti. Anksčiau tarnavo vienam šeimininkui, dabar kitam. O litchujanijos runkeliai ir balsuoja už tokius pašlemėkus.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių