G. Paluckas socialdemokratus ragina trauktis iš koalicijos

Prieš socialdemokratų tarybos balsavimą dėl likimo koalicijoje su „valstiečiais“, partijos pirmininkas Gintautas Paluckas ragino partiečius trauktis, tačiau tam nepritarė Seime ir Vyriausybėje dirbantys socialdemokratai.

„Skyriai yra esminis demokratijos ramstis. Aš suprantu, kad tas pokytis, kuris šiandien vyksta, kai ką neramina, nes politikos darymas grįžta į partiją. (...) Dėl koalicijos perspektyvų. Mano giliu įstikinimu, jog Vyriausybės programoje yra parašyta gražių dalykų, bet jos įgyvendinimas nėra geras“, - prieš partijos tarybos balsavimą šeštadienį kalbėjo G. Paluckas.

Anot jo, socialdemokratams priėmus sprendimą trauktis iš koalicijos, partija galės lengviau atsinaujinti.

„Esminis dalykas. Šiandien nėra jokia pabaiga. Šiandien niekas nemiršta. Šiandien gali gimti labiau save gerbianti socialdemokratų partija. (...) Tokia, kokia yra partija, visuomenei yra nereikalinga. Tai rodo apklausų rezultatai ir žmonės“, - teigė socialdemokratų pirmininkas.

Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė prieš balsavimą sakė, jog partijos skyrių nuomonės turi būti paisomos.

„Aš noriu jūsų paprašyti politinės išminties. Tie trileriai nebegali tęstis. Mes turime padėti tašką kaip demokratinė partija. Turime balsuoti. Niekada neleidau ir neleisiu menkinti partijos skyrių“, - tvirtino V. Blinkevičiūtė.

Už pasitraukimą balsavusio partijos Tauragės skyriaus pirmininkas Pranas Petrošius irgi teigė, kad skyrių nuomonę reikia gerbti, todėl, anot jo, šeštadienį turi būti priimtas sprendimas trauktis iš koalicijos.

„Mes paskelbėme skyriuje visuotiną balsavimą. Pakvietėme visus partijos skyriaus narius išreikšti nuomonę. Iš atėjusių balsuoti 70 proc. pasisakė, kad reikia trauktis iš valdančiosios koalicijos. Mes neturime pasirinkimo. Aš niekada neisiu kitaip nei balsavo skyrius“, - argumentavo P. Petrošius.

Aš noriu jūsų paprašyti politinės išminties. Tie trileriai nebegali tęstis.

Vis dėlto Seime dirbantys socialdemokratai priešinosi pasitraukimui. Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis kritikavo partijos skyrių balsavimo tvarką.

„Mes visi gerbiame skyrių apsisprendimą. Aš esu Vilniaus skyriaus narys. Noriu pasakyti, kad mano nuomonės niekas neklausė. Mūsų yra keletas tūkstančių partijos narių. Galbūt kitiems labiau pasisekė ir jų nuomonės buvo atsiklausta“, - teigė J. Bernatonis.

Jo nuomone, partijos taryba turėtų apsvarstyti Gedimino Kirkilo sukurtą memorandumą, kuriuo siūloma bendradarbiauti su „valstiečiais“ kai kuriais klausimais net ir partijai palikus valdančiąją koaliciją.

„Dabar išeiti vien dėl to, kad nesutariame vienu urėdų klausimu būtų neatsakinga. Aš esu už kompromisą. Siūlau šiandien apsvarstyti Gedimino Kirkilo paruoštą memorandumą“, - sakė J. Bernatonis.

Siūlo atidėti sprendimą

Seimo narys Artūras Skardžius prieš balsavimą tikino, jog socialdemokratų pasitraukimas iš koalicijos lemtų partijos derybinių galių susilpnėjimą.

„Leiskite frakcijai persiderėti. Derėsis visa partija. Jeigu tai nepavyks, tai sprendimą galime priimti kitais metais. Nesugriaukime pamatų. Siūlau šio sprendimo priėmimą atidėti iki kitų metų pradžios“, - tvirtino A. Skardžius. Jis šiuo metu yra sustabdęs narystę socialdemokratų partijoje.

Nenorą palikti koaliciją dar kartą išreiškė ir ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius. Jis taip pat manė, kad socialdemokratams reikėtų pabandyti su „valstiečiais“ koalicijoje dirbti iki Seimo rudens sesijos pabaigos, o tada spręsti dėl pasitraukimo.

„Aš jau ne kartą sakiau, kad manau, jog argumentų likti ir dirbti yra daugiau. Buvo siūlytas labai normalus kelias tarp kraštutinių dviejų pozicijų: išeiti ar likti. Socialdemokratai pasako, ko nori iš koalicijos didesniųjų partnerių ir pabandome dar dirbti iki šios sesijos pabaigos. Jeigu neišeina dirbti, tai skirstomės“, - žurnalistams prieš tarybos balsavimą tvirtino ūkio ministras.

Po daugiau nei du mėnesius trukusių diskusijų partijoje socialdemokratų (LSDP) taryba šeštadienį Vilniuje turėtų apsispręsti, ar likti valdančiojoje koalicijoje su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Šis balsavimas vyksta daugiau nei dviem trečdaliams LSDP skyrių pareiškus, jog partiečiai turi trauktis iš daugumos Seime ir Vyriausybės, nors dauguma frakcijos narių to nenori.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kas čia per 'konstitucinis' darinys - koalicija, pagal Konstituciją Seimo nario mandatas LAISVAS. O kas tas Paluckas, ar jis turi Tautos palaikymą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių