G. Paluckas – už homoseksualų partnerystę, nelietuviškas pavardes pasuose

Socialdemokratų partijos pirmininku išrinktas Gintautas Paluckas teigia esąs už tos pačios lyties partnerystės įteisinimą ir nelietuviškų pavardžių rašymą oficialiuose asmens dokumentų puslapiuose.

Politikas teigia pasigendąs partijos deleguotos teisingumo ministrės Mildos Vainiutės nuosaikesnės pozicijos šiais klausimais.

„Aš pasisakau „už“, partija, esu tikras, pasisako „už“, nes tai yra mūsų vertybės ir politinėje programoje partijos tai įrašyta. Bet koalicijos partneriai yra „prieš“, nepaisant to, kad premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad yra „už“, bet didelė dalis frakcijos priešinasi. Kitas dalykas, reikia iš socialdemokratinio kampo padėti pamatyti tai ir pačiai ministrei (M.Vainiutei – BNS), nes kiek aš esu girdėjęs jos komentarų, taip pat ir Vyriausybės valandos metu, tai nekoreliuoja su socdemine, kairiąja politika ir nuostatomis. Bet mes padėsime ministrei šioje vietoje susigaudyti“, – BNS sakė G.Paluckas.

Jis neabejojo M.Vainiutės teisine kompetencija, pabrėždamas, kad ministrė yra teisės profesionalė.

„Bet šiuo atveju ministrė ministre yra ir todėl, kad ji atstovauja socialdemokratams. Į tai įeina ir socialdemokratų nuostatų atstovavimas. Taigi tuos dalykus su ministre mes aptarsime, aš ją padrąsinsiu būti kairesne ir laikytis partijos politinės programos“, – žadėjo G.Paluckas.

Paklaustas, ar socialdemokratai teiks atitinkamas įstatymų pataisas, vadovas pabrėžia, kad valstiečiams, opozicijai priešinantis partnerystės įteisinimo idėjai „demaršų neverta daryti“.

„Pirmiausia, tai kiršina visuomenę. Bus aktyvi viešoji diskusija, todėl daryti veiksmą reikia tuomet, kai tu esi įsitikinęs bent jau 50 procentų, kad jis pavyks. Tam reikia suburti kažkokią koaliciją, palaikymą šiam klausimui Seime. Mes pasižiūrėsime, apšnekėsime su kitomis frakcijomis, pažiūrėsime, kiek pasikeitė mūsų koalicijos partnerių nuomonė. Jei premjeras sako, kad jis problemų nemato, ir turint galvoje, kad jis turi nemenką įtaką frakcijoje, galbūt, žiūrėkite, mes surinksime tuos visus balsus ir išspręsime šį klausimą kartą ir visiems laikams“, – svarstė socialdemokratas.

Jo nuomone, Socialdemokratų partijos frakcija balsuos už Seime šiuo metu registruotas pataisas dėl nelietuviškų pavardžių oficialiame paso puslapyje ir taip nuosekliai laikysis savo pozicijos.

„Problemos dėl pilnos lotyniškos abėcėlės mes nematome. Tikrai dėl to nematau jokių problemų lietuviškai kultūrinei tapatybei, tai daugiau akcentuojama dešinėje tradicionalistų pozicijoje, bet atgarsį randa – ir čia yra bėda – mūsų koalicijos partnerių gretose. Nei aš, nei socialdemokratai nematome jokių problemų šioje vietoje, tai yra tikrai sureikšminama, šiek tiek priešinamos tautinės bendrijos“, – kalbėjo G.Paluckas.

Partnerystė kaip bendras gyvenimas kartu neįregistravus santuokos numatyta 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse, tačiau realiai institutas neveikia, nes iki šiol nėra specialaus įstatymo. Naujausiais „Vilmorus“ apklausos duomenimis, vienos lyties partnerystei neprieštarauja apie dešimtadalis gyventojų.

Šiuo metu Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis. Iniciatyvų įteisinti pavardžių rašybą būta ir anksčiau, naujausia – pusės Seimo narių prašais inicijuotos pataisos, kurios leistų pavardes lotyniškos abėcėlės pagrindu rašyti pagrindiniame paso ir tapatybės kortelės puslapyje.

Pernai gruodį į pareigas skiriama M.Vainiutė sakė, kad dėl homoseksualų partnerystės įteisinimo bus ieškoma „bendro sutarimo“ visuomenėje, o dėl pavardžių klausimo, anot jos, pirmiausia bus atsižvelgiama į Konstitucinio Teismo išaiškinimą.

Nepritartų alkoholio draudimui festivaliuose

Naujasis valdančios socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sako, jog noras uždrausti alkoholio prekybą masiniuose renginiuose ir festivaliuose yra absurdiškas bei nepadėtų kovoje su alkoholizmu.

„Su tais festivaliais, ši draudimų kultūra įgauna labai keistas formas. Narkotikus vartoti festivaliuose galima? Neleidžiama. Ar jie vartojami? Vartojami. Kaip uždrausi vartoti alkoholį festivaliuose? Eis draugovininkai, baudžiamieji būriai ir lieps papūsti kaip Naisiuose? Tai yra absurdas. Jeigu uždrausi prekiauti alkoholiu, tai žmonės savo atsiveš. Tada išvaikysi iš renginio žmones. Čia galima iki absurdo nueiti. Alkoholizmas yra problema ir be socialinių bei edukacinių priemonių ši problema niekur nėra išspręsta“, - BNS sakė G.Paluckas.

Anot jo, tokie drastiški alkoholio prekybos draudimai kiršina visuomenę, apsunkina galimybes organizuoti masinius renginius bei festivalius ir iš esmės nesprendžia alkoholizmo problemos Lietuvoje.

G.Paluckas teigė, jog pats alkoholio nevartoja.

Parlamente šiuo metu yra svarstomas piliečių iniciatyvinės grupės siūlymas, kad prekyba alkoholiu būtų uždrausta visuose masiniuose renginiuose, mugėse ir parodose. Iniciatyvą svarsčiusi Vyriausybė balandžio viduryje pasiūlė Seimui sušvelninti formuluotę ir numatyti, kad atskiros savivaldos institucijos būtų įgaliotos pačios spręsti prekybos alkoholiu viešų renginių metu klausimą. Galutinį sprendimą dėl šių pakeitimų priims Seimas, galintis ir neatsižvelgti į Vyriausybės išvadą.

Masinių renginių ir festivalių organizatoriai praėjusią savaitę kalbėjo, jog jeigu politikai patvirtintų planus dėl prekybos alkoholiniais gėrimais uždraudimo masiniuose renginiuose, tai padidintų festivalių bilietų kainas arba lemtų jų iškėlimą į kitas valstybes.

Seime taip pat svarstomas siūlymas leisti alkoholiu  nuo pirmadienio iki šeštadienio prekiauti nuo 10 iki 20 valandos, o sekmadieniais - iki 15 valandos. Dabar parduotuvėse alkoholio galima įsigyti nuo 8 iki 22 valandos visą savaitę. Be to, siūloma, kad alkoholio būtų galima nusipirkti tik sulaukus 20 metų. Dabar jo galima įsigyti nuo 18 metų. Visi minėti pasiūlymai yra užregistruoti keliuose įstatymų projektuose.

Šių priemonių iniciatoriai sako, kad jos Lietuvoje padės sumažinti alkoholio vartojimą, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje.

G. Paluckas: turi atsisakyti Seimo nario mandato

Seimui patvirtinus, kad socialdemokratas Mindaugas Bastys veikė prieš Lietuvos interesus, parlamentaras turėtų nebedaryti žalos sau ir partijai bei atsisakyti mandato pats, sako išrinktasis Lietuvos socialdemokratų partijos vadovas Gintautas Paluckas.

„Dėl Mindaugo Basčio visi svarstymai partijoje yra praėję, aš nieko neberevizuosiu, frakcija turi savo nuomonę, partijoje yra nuomonė šiek tiek kitokia. Siūlymas yra tikrai Mindaugui įvertinti galimybes, pasinaudoti ta proga, kad jis paaiškinimus ir visus kitus atsakymus gali teikti ir atsisakęs mandato. Nes (...) jei tai pasieks finalinę stadiją, tas mandatas bus atimtas“, – pirmadienį BNS sakė G.Paluckas.

Anot jo, klausimą galėtų kelti ir partijos vadovybė, tačiau anksčiausiai tai esą būtų daroma tik gegužės viduryje, kai bus suformuota nauja valdyba, bet iki to laiko „šis klausimas jau bus padaręs visą įmanomą žalą tiek partijai, tiek Mindaugui“.

„Savo nuomonę esu pasakęs, ką Mindaugas turėtų padaryti, bet kokių nors atskirų įpareigojimų, viešo linčiavimo ar santykių aiškinimosi tikrai nebus, nes jau visa informacija įmanoma yra patiekta viešumai. Jis turėtų pasinaudoti proga ir dabar atsisakyti mandato“, – pabrėžė išrinktasis socialdemokratų vadovas.

Seimas praėjusią savaitę patvirtino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadas, kad M.Bastys veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Rusijai dirbančiais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui. Šiuo metu parlamente dirba M.Basčio apkaltos komisija, ji iki gegužės 15-osios turėtų pateikti išvadą, ar yra pagrindas pradėti apkaltos procesą Socialdemokratų frakcijos atstovui. M.Bastys visus kaltinimus neigia ir pabrėžia Seimo nario priesaikos nesulaužęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar

dar portretas
1 briuselio pidaru padlaizys ko noret juk ne krikscionis....

cha cha

cha cha portretas
Vienas marozas sako katc,kitas marozas sako sets,o treciasis maroziukas tampo savo pimpaliuka.

paluckas gaidmantas

paluckas gaidmantas portretas
zemiau plintuso
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių