Kuriasi nauja politinė jėga: Lietuvos socialdemokratų darbo partija

Į naują Socialdemokratų darbo partiją (LSSDP) besiburiantys buvę socialdemokratai ir „darbiečiai“ sako sieksiantys pasirašyti naują partijų koalicijos sutartį su valdančiąja Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Turime įgalioti partijos vadovybę vykdyti konsultacijas, o vėliau ir derybas su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tikiuosi, jie sutiks, dėl tarppartinės koalicinės sutarties. Nes dabar turime tik sutartį tarp frakcijų. Manau, kad būsima sutartis galėtų apimti ne tik bendrą darbą Seime ir Vyriausybėje, bet ir savivaldos, Europos Parlamento bei prezidento rinkimuose“, – steigiamajame partijos suvažiavime šeštadienį sakė vienas jos iniciatorių Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas.

Suvažiavimo delegatai bendru sutarimu išrinko partijos pirmininku G. Kirkilą, pirmininko pavaduotojais – parlamentarus Ireną Šiaulienę, Juozą Bernatonį, Andrių Palionį, Petrą Čimbarą, Rimantę Šalaševičiūtę, buvusius „darbiečius“ Širvintų merę Živilę Pinskuvienę, Ingridą Baltušytę-Četrauskienę, Kęstutį Daukšį, kelias partijas pakeitusį verslininką Andrių Šedžių, dabartinį premjero patarėją buvusį vidaus reikalų viceministrą Elviną Jankevičių.

Anot G. Kirkilo, tarp artimiausių steigiamos partijos tikslų – iš karto pradėti pasiruošimą savivaldybių rinkimams, iškelti kandidatus į merus, tarybų narius. Taip pat – artimiausiu siekti įstoti į Europos socialistų partiją, sukurti ryšius su giminingomis partijomis kaimyninėse šalyse.

G. Kirkilas: siekisime lygiateisiškumo

Anot naujos partijos pirmininko, derybose dėl partijų koalicijos sutarties bus siekiama „lygių pozicijų įvairiose srityse, ne tik Seime, bet ir Vyriausybėje“.

G. Kirkilas neįvardijo konkrečių pozicijų, kurių siektų LSDDP, tačiau užsiminė, jog po valstybės tarnybos pertvarkos gali keistis departamentų vadovybės, į kurias pretenduotų ir naujos partijos atstovai.

„Mes pasiūlysime ir keletą viceministrų“, - teigė LSDDP vdovas. Jis patvrtino, jog į teisingumo ministrus be kelių kitų kandidatų socdarbiečiai siūlė premjero patarėjo E.Jankevičiaus kandidatūrą, tačiau premjeras kol kas nėra apsisprendęs.

Pasak G. Kirkilo, derybos prasidės kai tik bus registruota nauja partija, tikimasi, po dviejų savaičių.

Naujos partijos vadovas patikino, jog partijos finansinis pagrindas - jos steigėjų ir narių suaukotos asmeninės lešos, kitų rėmėų partija neturinti. pats G. Kirkilas teigė tam paaukojęs tūkstantį eurų, jo pavaduotoja Ž. Pinskuvienė įvardijo tokią pačią paramos sumą.

Tuo metu verslininkas Andrius Šedžius BNS sakė partijai neaukojęs nė cento:„Aš į partiją atsivedžiau 1700 žmonių ir tai yra mano indėlis“.

S. Skvernelis: persiskirstymų negali būti

„Kaip ten bus, galim lažintis, kokia partija išnyks, kokia turi perspektyvą ir aš šiandien lažinčiausi už jūsų partijos perspektyvą“, – sveikindamas suvažiavimo dalyvius kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Pasak Vyriausybės vadovo, politiniai oponentai nepelnytai klijuoja „bebrų“ etiketes naujosios partijos politikams, nes tarp pastarųjų – daug didžiulę valstybės valdymo patirtį turinčių politikų. Anot jo, naujoji partija turi visas galimybes mobilizuoti kairiųjų pažiūrų rinkėjus.

Siūlymai derėtis dėl naujos koalicijos tarp partijų, S. Skvernelio teigimu, logiški, tačiau naujų pozicijų partneriams nederėtų tikėtis. Jau šiuo metu, premjero teigimu, valdantieji pasiskirstę postus pagal turimas balsų proporcijas Seime.

„Manau, kad tai yra logiška, jei mes esame šiandien Seime koalicijoje, tai manau, įsikūrus partijai, susitiprėjus mes galėsime kalbėtis apie politinį susitarimą tarp politinių partijų. (...)  Nieko naujo negaliu pasakyti, kadangi yra žmonės, kurie yra deleguoti nuo socialdemokratų partijos, tai ta proporcija išlieka, tai  kokių perskisrtymų negali būti“, - žurnalistams šeštadienį sakė S. Skvernelis.

Klausiamas, kaip vertina buvusių „darbiečių“ Živilės ir Jono Pinskų, verslininko A.Šedžiaus įsiliejimą į naujosios partijos gretas, S. Skvernelis teigė, jog visose partijose galima rasti prieštaringai vertinamų pavardžių. Tačiau, pasak Vyriausybės vadovo, derėtų vertinti ne pavardes, o naujosios partijos politikų būsimus darbus, kuriuos galiausiai pasvers rinkėjai.

„Manau, kad pagrindinės nuostatos – labai svarbu kalbant apie skaidrumą, viešumą, neigiamą nusistatymą, prieš korupciją ir nepotizmą, tai vienas iš tų dalykų, kuris gali ir turi vienyti šias dvi politines jėgas, kurios sudaro daugumą“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Tarp steigėjų  ir A. Matulevičius, V. Tutkus

Postūmiu naujos socialdemokratinės partijos kūrimui tapo pernai įvykęs skilimas motininėje Socialdemokratų partijoje (LSDP), kuomet jos pirmininku buvo išrinktas Gintautas Paluckas. Pastarasis, kritikuodamas partnerių neveiklumą, inicijavo partijos pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“.

Tačiau tokiam partijos sprendimui tuo metu nepritarė dalis įtakingų partijos senbuvių, kurie pasitraukė iš LSDP gretų, įkūrė atskirą Socialdemokratų darbo frakciją Seime ir pasirašė frakcijų koalicijos sutartį su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija.

LSDDP, anot jos steigėjų, kuria puspenkto tūkstančio piliečių. Tarp jų ir dalis buvusių Darbo partijos vadovybės narių: Širvintų merė Ž.Pinskuvienė su vyru Jonu Pinskumi, buvęs „darbiečių“ lyderis Kęstutis Daukšys, ne vieną partiją pakeitęs verslininkas, buvęs parlamentaras Andrius Šedžius, buvęs „tvarkietis“ Remigijus Ačas, buvęs parlamentaras Algimantas Matulevičius, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus bei kiti.

Į naują partiją buriasi visi Seimo LSDDP frakcijos nariai, išskyrus buvusį premjerą Algirdą Butkevičių ir parlamentarą Antaną Vinkų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žvelk giliau

Žvelk giliau portretas
Naujas neokomunistinis darinys, kuris vėl visokiais būdais durnins žmones ir taps ,,nauju" gelbėtoju rednekams, liumpinams, runkeliams ir vatoms ir maskolių mylėtojams.

Toje

Toje portretas
partijoje bus žmonės, kurie praeita šimtmetį naikino Lietuvos savivertę ir savimonę, naikino bažnyčias ir visą kas buvo šventa Lietuviui.

to senolis

to senolis portretas
Nuvertina ne senus žmones, o senus komunistus, kurie 50 metų naikino Lietuvos vardą ir padlaižiavo Maskvai , norėdami geresnio gyvenimo. Tą pati ir dabar daro, nenori eit nuo lovio dirbti paprastų darbų , vardan Lietuvos. Jie parsiduotų, kad ir Šiaurės Korėjai, tik kad but prie lovio.
VISI KOMENTARAI 84

Galerijos

Daugiau straipsnių