Gruzijos prezidentas prašo Lietuvos ginti jos interesus NATO

Vilniuje ketvirtadienį viešintis Gruzijos prezidentas Georgijus Margvelašvilis prašo Lietuvos, kad ši gintų Gruzijos interesus NATO.

„Norėčiau paprašyti atkreipti jų dėmesį į Gruziją. Aš savo vardu ir Gruzijos vardu esu įsitikinęs, kad jūs ginsite mūsų šalies interesus. Esu įsitikinęs, kad jūsų dėka bus keliami Gruzijos klausimai“, – bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite sakė G.Margvelašvilis, kalbėdamas apie artėjantį NATO viršūnių susitikimą Briuselyje.

Gruzija aktyviai siekia narystės Aljanse, tačiau tam priešinasi Rusija, siekianti išsaugoti įtaką posovietinėse teritorijose.

Maskvos remiama Abchazija ir Pietų Osetija su Tbilisio centrine vyriausybe konfliktavo nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio ir buvo faktiškai jai nepavaldžios. Daug metų didėjusi įtampa 2008-ųjų rugpjūtį prasiveržė Rusijos ir Gruzijos karu, o po jo Maskva pripažino abiejų separatistinių teritorijų nepriklausomybę.

Ketvirtadienį Pietų Osetijos ir Rusijos gynybos ministrai turėtų pasirašyti susitarimą dėl tarpusavio ginkluotųjų pajėgų integracijos. Be to, kovo pradžioje Abchazijoje įvyko tarptautinės bendruomenės nepripažinti vietos parlamento rinkimai.

Lietuvos prezidentė įvykius šiose teritorijose vadina slenkančia Gruzijos okupacija.

„Prasideda atvira šių teritorijų aneksija ir tai mes kategoriškai smerkiame, pasisakome už Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji taip pat pareiškė paramą Gruzijos narystės NATO ir Europos Sąjungoje (ES) siekiui.

Prasideda atvira šių teritorijų aneksija ir tai mes kategoriškai smerkiame, pasisakome už Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą.

Prezidentas G.Margvelašvilis sakė, jog Gruzija jau šimtmečius yra Europos civilizacijos dalis, todėl narystės ES siekis jai yra natūralus tikslas. Jis teigė tikintis, kad atsargus pareigūnų požiūris dėl dar gilesnės Gruzijos integracijos į ES ir NATO yra laikinas.

D.Grybauskaitė nurodė, kad Lietuva remia Gruzijos europinės perspektyvos siekį ir yra pasirengusi padėti. Šalies vadovės teigimu, nors Gruzijos pasiekimai nemaži, būtina išlaikyti tempą ir tęsti svarbius darbus – įvykdyti teismų sistemos ir prokuratūros reformas, tęsti valstybės tarnybos depolitizavimą, įgyvendinti kovos su korupcija priemones.

Prezidentė pabrėžė, jog žiniasklaidos laisvė ir pliuralizmas taip pat yra svarbi demokratinės raidos sąlyga.

„Norėčiau labai aiškiai pasakyti, kad Europa įdėmiai stebės šiuos procesus Gruzijoje ir žodžio laisvės pliuralizmas turi būti užtikrintas. Bet kokie apribojimai šioje srityje gali tapti stabdžiu didesnei, gilesnei integracijai į ES“, – sakė D.Grybauskaitė.

Šią savaitę tarp ES ir Gruzijos įsigaliojo bevizis režimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tikrai jau užpiso šita kgbistės propoganda,net smirda

Ona

Ona portretas
Kaip čia išeina?Kaip sovietiniais laikais,Gruzija ieško BLATO,apeinant stojimo į NATO reikalavimus?

hmm

hmm  portretas
Taip taip Lietuvos šiknalaižiai visada pasiruošę ginti kitų interesus tik ne savo žmonių
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių