Į savivaldybės tarybas – jau nuo 18-kos?

Siūloma įteisinti, kad savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis šios savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 18 metų.

Tokią Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisą įregistravo įvairioms frakcijoms priklausantys Seimo nariai Edmundas Pupinis, Tomas Tomilinas, Sergejus Jovaiša, Remigijus Žemaitaitis, Simonas Gentvilas, Algimantas Salamakinas, Bronislovas Matelis, Andrius Palionis.

Jų nuomone, tai leis jaunimui aktyviau įsitraukti į savivaldos problemų sprendimo procesus.

„Siūlome atsižvelgti į užsienio valstybių patirtį ir nustatyti, kad savivaldybės tarybos nariu galėtų būti renkamas nuolatinis savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę ne 20, o 18 metų. Estijos, Latvijos, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos, Belgijos ir kitų Europos bei pasaulio šalių savivaldos rinkimų įstatymų pavyzdžiai rodo, jog užsienio šalyse dominuoja praktika leisti kandidatuoti į vietos valdžią asmenims, rinkimų dieną sulaukusiems būtent 18 metų“, - sako projektą parengę parlamentarai.

Pagal dabar galiojančią tvarką, asmuo, sulaukęs pilnametystės, įgauna teisę balsuoti ir yra tinkamo amžiaus spręsti, kas jam atstovaus vietinėje valdžioje, tačiau dvejus metus - iki kol sulauks 20 metų - pats negali kandidatuoti į savivaldos tarybą. „Jei pilietis yra tinkamo amžiaus prisiimti atsakomybę už savo pateiktą balsą, vietos lygmeniu jis yra pajėgus ir kandidatuoti rinkimuose“, - sako projektą inicijavę Seimo nariai.

Lietuvoje reikšmingai mažėjant žmonių skaičiui, svarbu užtikrinti, jų nuomone, jog jauniems, idėjų turintiems ir veikti pasiryžusiems asmenims jau nuo pilnametystės būtų suteikiama galimybė dalyvauti gyvenamųjų vietų politiniame gyvenime.

Anot parlamentarų, teisė kandidatuoti savivaldos rinkimuose nuo 18 metų taip pat gali paskatinti asmenis domėtis demokratiniais procesais, išaugtų visuomenės pilietinis aktyvumas. Rinkėjai nuspręs, ar kandidato amžius ir turimos kompetencijos yra tinkamos norint tapti savivaldybės tarybos nariu.

Pagal galiojantį Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis šios savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 20 metų, o savivaldybės tarybos nariu - meru, - Lietuvos Respublikos pilietis, kuris gali būti renkamas šios savivaldybės tarybos nariu. Savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas asmuo, kuris savo gyvenamąją vietą pagal deklaravo šios savivaldybės teritorijoje likus ne mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Protelio

Protelio  portretas
tie 18 dar neturi tiek, kad galėtų savo sprendimais kitiems nurodinėt. Nebent patariamasis balsas būtų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių