Seimas nebesiėmė siūlymo įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje

  • Teksto dydis:

Seimui antradienį vėl planuota teikti siūlymą leisti medžioklėje naudoti naktinius taikiklius, bet projektas išbrauktas iš darbotvarkės.

Už tokį Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio siūlymą balsavo 56 Seimo nariai, prieš buvo 12, susilaikė 38 parlamentarai. E.Masiulis argumentavo, kad analogiškas Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas Seimas atmetė spalį, tad būtų gėda jas vėl svarstyti iš naujo.

Už siūlymą projektą braukti iš darbotvarkės vieningai balsavo Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijų nariai, taip pat didžioji dalis konservatorių. Didesnė socialdemokratų dalis buvo prieš išbraukimą, o kitų frakcijų balsai pasiskirstė abiejose pusėse.

Projektą, kuris naikintų draudimą naudoti naktinius taikiklius civilinėje apyvartoje ir leistų juos naudoti medžioklėje, registravo socialdemokratas Mindaugas Bastys, „tvarkiečiai “ Remigijus Žemaitaitis ir Stasys Brundza, konservatorius Kazimieras Kuzminskas bei „darbietis“ Raimondas Paliukas.

Pataisos siūlė, kad naktinius taikiklius galėtų įsigyti, turėti ir naudoti asmenys, turintys šaunamąjį ginklą medžioklei, o naktinių taikiklių naudojimo medžioklėje tvarką nustatytų Aplinkos ministerija.

Parlamentarai pataisą argumentavo siekiu užkirsti kelią afrikiniam kiaulių marui, taip pat šernų daroma žala ūkininkams.

„Esamų leistinų jų gausos reguliavimo medžiojant priemonių nepakanka, norint tinkamai sureguliuoti jų populiacijos gausą. Todėl siūloma tamsiu paros metu tykojant šernų iš bokštelių leisti naudoti naktinius taikiklius“, - rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Seimas rudens sesijoje jau svarstė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko socialdemokrato Algimanto Salamakino pasiūlytas pataisas dėl naktinių taikiklių įteisinimo, bet per priėmimą Seime balsų joms priimti neužteko.

A.Salamakinas pataisas aiškino būtinybe užkirsti kelią afrikiniam kiaulių marui, o prieš tokias iniciatyvas protestuojantys laukinių gyvūnų gynėjai tvirtina, kad naktiniai taikikliai nesuderinami su medžioklės etika.

Reguliuoti šernų populiaciją dėl afrikinio kiaulių maro yra pasiūliusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Veterinarai rekomenduoja, kad iki kitų metų balandžio 15 dienos viename medžioklės ploto vieneto kvadratiniame kilometre būtų ne daugiau kaip 0,5 šerno. Jie taip pat siūlė leisti šernams medžioti naudoti naktinio matymo prietaisus ir taikiklius.

Šernai nešioja afrikinio kiaulių maro užkratą, o šis patenka į nedideliuos ūkius ir pradeda plisti tarp kiaulių augintojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

STEPAS

STEPAS portretas
Tai saugosim šernus, ar išmedžiosim? Ką, aš durnas? Šalsiu lietuje ar šlapdriboje bokštelyje per naktis dėl kokio šernioko? Kur šernai prišerti / "pririšti" medžioklis ėmė ir sumedžiojo, kai užsimanė... O kiti šernai? Pasklido po teritoriją ir gaudyk kaip vėją laukuose. Medžioklės etika? etikmat / nėra čia jokios etikos - ŽUDYMAS ir kaip, ir į kokį ten blizgantį pasiteisinimų popieriuką bevyniotumei. Išmedžioti ar iššaudyti pasitelkus spec pajėgas - malūnsparnį su termovizoriniu taikikliu... Juk reikalingas rezultatas? Nėra ko žaisti. 0,5 šerno 1 kvadratiniame kilometre? Ką ten sapalioti ,vartyti blyną. Reikia ar nereikia.? Reikia - tai vykdykit. Ir nelaukit kol Afrikinis maras išguldys paskutines fermas. Nesame tikri? kuom? Afrikinio maro informaciniu burbulu... o gal liga pasibaigs? pati užges? Naktinis taikiklis? šernų populiacijos reguliavimo klausimo neišspręs., net leidus juos naudoti. Tai tik žaislas / medžioklės (hobio) įrankis. O piktavalių, gobšuolių, ir nesusipratėli

ww

ww portretas
Labai teisingai,kad nebesieme to siulymo iteisinti. Gal dar kas nors pasiulys zveri prie medzio priristi,kad patogiau butu "sumedzioti"? Jau tie medziotojai visai baigia isnaikinti Lietuvos sernus ir kita gyvasti,taip pat vilkus,bet tai turi buti normali medziokle,o ne zudymas!

Romas

Romas portretas
Tai prie naktinio matymo prietaisų dar ir po degtinės butelį "ant galvos". Juk to jie (galvažudžiai) į seimą ir ėjo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių