I. Šimonytė: Rusijos vykdomi GPS trikdžiai nukreipti prieš visas Ukrainos sąjungininkes

Rusijos vykdomi GPS signalų trikdžiai ir kiti sabotažo veiksmai Baltijos šalyse nukreipti ne tik prieš Lietuvą, Latviją ir Estiją, bet ir prieš kitas Ukrainą palaikančias valstybes, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Nemanau, kad tai vyksta tik prieš Baltijos šalis. Turime suvokti, kad ši veikla nukreipta prieš visą Ukrainą palaikančią bendruomenę“, – spaudos konferencijoje po Baltijos Ministrų Tarybos pirmadienį sakė I. Šimonytė.

Estija, Latvija ir Lietuva praėjusį mėnesį įspėjo, kad plačiai paplitęs Rusijos vykdomas GPS trikdymas didina aviacijos incidentų grėsmę.

„Rusija labai kūrybingai spaudžia demokratines šalis įvairiais būdais: bandymas užpulti Leonidą Volkovą, sabotažo aktai prieš istorinius monumentus. Tai veiksmai, apie kuriuos kalba žvalgybos institucijos“, – kalbėjo Lietuvos ministrė pirmininkė.

Jos teigimu, panašių Kremliaus keliamų incidentų Europoje bus ir ateityje: „Tokių išpuolių matysime toliau, kaip ir matėme praeityje. Dirbame uoliai ir solidariai, bandant tam užkirsti kelią.“

Pasak I. Šimonytės, Rusija gali imtis „kibernetinių veiksmų, kinetinių išpuolių“.

Estijos premjerė Kaja Kallas (Kaja Kalas) žurnalistams Vilniuje pirmadienį tikino, kad Rusija vykdo šešėlinį karą prieš visą Europą, tuo metu Latvijos ministrė pirmininkė Evika Silina (Evika Silina) pabrėžė, kad Baltijos šalys turi „vienu balsu“ informuoti Europos Sąjungą apie panašius incidentus.

Rusijos hibridinė veikla kelia vis daugiau problemų Europoje ir kitur. Praėjusią savaitę kelios Europos šalys dėl Maskvos ar su Rusija susijusių grupių organizuojamų hibridinių ir kibernetinių atakų iškvietė šios šalies diplomatus.


Šiame straipsnyje: Ingrida ŠimonytėRusijaGPS trikdžiaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių