I. Šimonytė užtikrinta: EVT geriau atstovautų Vyriausybės vadovas

Premjerė Ingrida Šimonytė paklausta, kas, jos manymu, geriau atstovautų Lietuvai Europos Vadovų Taryboje (EVT), nedvejoja ir teigia, kad būtent Vyriausybės vadovui turėtų tekti ši prerogatyva.

„Manau, kad geresnis atstovas Lietuvai tuo požiūriu, kad rezultatai galbūt galėtų būti efektyvesni, būtų ministras pirmininkas, nepriklausomai nuo pavardės“, – portalui 15min antradienį sakė I. Šimonytė.

Pastarosios savaitės penktadienį naujienų agentūrai ELTA duotame interviu I. Šimonytė teigė, kad pati tikrai nesieks jėga perimti šalies atstovavimo EVT monopolio iš prezidento Gitano Nausėdos, tačiau ir kartu pažymėjo netrukdysianti Seimo konservatoriams šį klausimą kelti parlamente ar dėl to kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Manau, kad geresnis atstovas Lietuvai tuo požiūriu, kad rezultatai galbūt galėtų būti efektyvesni, būtų ministras pirmininkas, nepriklausomai nuo pavardės.

„Aš tikrai netildysiu savo kolegų Seime, jeigu jie nori šiuos klausimus kelti. Jei jau institucijos (Prezidentūra ir Vyriausybė – ELTA) negali rasti sprendimo tarpusavyje, tai turbūt yra institucijų, kurios galėtų į šiuos klausimus atsakyti, kaip tai buvo Lenkijoje, kur į šį klausimą atsakinėjo Konstitucinis teismas. Jei tokia iniciatyva būtų – niekas negali uždrausti Seimo nariams šios iniciatyvos imtis. Dar kartą noriu labai aiškiai pasakyti, kad tikrai nesiruošiu niekieno laurų ir ąžuolo vainiko pasiimti sau. Tiesiog manau, kad yra tam tikra darbotvarkės logika ir tos darbotvarkės įgyvendinti praktika. O ji tarsi diktuotų, kad susitarti būtų prasmingiau nei nesitarti. Tačiau jei viena šalis nenori tartis, tai kita šalis savo susitarimo tikrai negalės primesti“, – Eltai sakė I. Šimonytė.

Pastaruoju metu klausimas, ar prezidentas turėtų toliau tęsti atstovavimą EVT, sukėlė nemažų diskusijų tarp Prezidentūros ir kai kurių konservatorių atstovų. Pastarieji tvirtina, kad į EVT turėtų važinėti premjerė, nes, pasak jų, ten sprendžiami labiau Vyriausybės prerogatyvoje esantys klausimai.

Vyriausybės vadovė I. Šimonytė pastarąją savaitę teigė, kad su prezidentu yra aptarusi tolesnio atstovavimo EVT klausimą. Pasak politikės, Lietuvoje būtų galima vėl grįžti prie sistemos, kuomet aukščiausi vadovai dalijosi atstovavimo EVT funkcijomis. Tuo metu prezidentas nepritaria premjerės išsakytai pozicijai. Jis tvirtina, kad ir toliau yra pasiryžęs visa apimtimi atstovauti Lietuvai EVT. Tuo metu, jei Seimas priimtų atstovavimą EVT reglamentuojančias pataisas, prezidentas interviu LRT televizijai neslėpė, kad jas neabejotinai vetuotų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažin,

Kažin, portretas
o Grybauskaitei irgi tą sakė?

Nekurstykit nesantaikos

Nekurstykit nesantaikos portretas
Konservatoriai, šalin rankas nuo prezidento institucijos! Prezidentas išrinktas tautos. Jis yra šalies vadovas. Šimonyte pralaimėjo rinkimus. Tai kodėl kurstot nesantaiką ir lendat vadovauti ten, kur visai nepriklauso? Dirbkit savo darbą, nes rezultatų nesimato!

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Ar jie prades dirbti Lietuvai ir jos zmonems?!!! Kokia valstybes ekonomine politika? Tesigirdi covid, baltarusai ir "iskrypeliu problemos". Alio, zmogeliai???
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių