Italijos naikintuvai Lietuvoje liks ilgiau, atvyks belgų ir portugalų kariai

  • Teksto dydis:

Pirmą kartą oro policijos misiją iš Šiaulių vykdanti Italija savo naikintuvus Lietuvoje paliks ilgiau nei planavo iš pradžių, o Belgija ir Portugalija šiemet atsiųs karių pratyboms.

Apie tai pranešė Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, šiuos klausimus aptaręs su kolegomis NATO gynybos ministrų susitikime Briuselyje.

Paprastai Baltijos šalių oro policijos misijoje sąjungininkai budi po vieną keturių mėnesių rotaciją. Pasak J.Oleko, Italija iš viso liks dviem rotacijoms.

„Italijos ministrė pažadėjo, kad jie po savo oro policijos misijos pasiliks kaip susistiprinantieji misiją“, - BNS sakė J.Olekas.

Į Šiaulius vykdyti oro policijos misiją Italijos kariai su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ atvyko praėjusių metų paskutinėmis dienomis. Netrukus prie jų prisidėjo Lenkijos karinių oro pajėgų kariai taip pat su keturiais naikintuvais „MiG-29“.

Aljanso šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo, Lietuvai, Latvijai ir Estijai tapus NATO narėmis.

Iki Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos misiją paprastai vykdydavo keturi naikintuvai iš Šiaulių. Tačiau pernai Lietuvoje naikintuvų padvigubėjo, misija taip pat pradėta vykdyti iš Estijos ir Lenkijos.

J.Oleko teigimu, šiemet į Lietuvą ilgesnėms pratyboms taip pat atvyks Belgijos ir Portugalijos kariai. Lietuvoje nuo pernai taip pat yra nuolat dislokuota kuopa JAV karių, derinamas amerikiečių karinės technikos atgabenimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių