J. Džiugelis siūlo atsisakyti slapto balsavimo dėl apkaltų

  • Teksto dydis:

Parlamentaras Justas Džiugelis ketvirtadienį pranešė registravęs siūlymą keisti Seimo statutą, kad dėl parlamento narių apkaltų ateityje būtų balsuojama atvirai.

Tokią iniciatyvą valdančiųjų „valstiečių“ atstovas pateikė parlamentarams šią savaitę nepritarus Mindaugo Basčio pašalinimui iš Seimo.

„Mindaugo Basčio apkalta Seime – tai gėda, kuri daugiau neturi pasikartoti“, – pranešime cituojamas J. Džiugelis.

Pasak jo, slaptumas suteikia galimybę manipuliacijoms ir politiniams žaidimams, o kai kalbama apie Konstitucinio Teismo išvadas ar juolab grėsmes nacionaliniam saugumui negali būti palikta erdvės neaiškumams.

„Seimo nariai privalo gerbti įstatymus ir Konstitucinio teismo sprendimus. Atviras balsavimas užkirs kelius susitarimams ir nešvariems žaidimams. Kita vertus, jei kuris nors parlamentaras vis dėlto išdrįs balsuoti taip, kaip naudinga mūsų valstybės priešams, žmonės turi teisę tai žinoti ir vertinti“, – teigė J. Džiugelis.

Antradienį Seimui pritrūko keliolikos balsų pašalinti M. Bastį, bet trečiadienį jis paskelbė dėl kilusio ažiotažo atsistatydinantis pats.

J. Džiugelis buvo tarp kelių Seimo narių, antradienį paviešinusių savo balsavimo dėl M. Basčio apkaltos biuletenį.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ir Seimo teisininkai yra teigę, kad toks elgesys gali būti vertinamas kaip balsavimo procedūrų pažeidimas.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Politikas savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių