Taškas: K. Pūkas palieka Seimą, apkalta nutraukta

Seksualiniu priekabiavimu apkaltintas parlamentaras Kęstutis Pūkas penktadienį atsistatydino iš Seimo. Jis šį žingsnį žengė netrukus prieš planuotą balsavimą dėl mandato panaikinimo.

„Matydamas susidariusią situaciją, kokie sukelti ažiotažai, noriu pateikti Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui atsistatydinimo pareiškimą“, – iš Seimo tribūnos penktadienį paskelbė K. Pūkas.

Išsaugojo teisę kandidatuoti

Parlamentaras K. Pūkas penktadienį, Seimui nesutikus atidėti jo mandato panaikinimo klausimo dėl advokatės išvykos į užsienį, pareiškė Seimą paliekantis pats, nes parlamentas neužtikrino jo teisių į gynybą.

„Seimo nariai nepaisė įstatymo nuostatų, ir tuo pažeisdami Seimo statutą ir Konstituciją bei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, kur reglamentuojamos asmens teises turėti advokatą, taip pat ir apkaltos proceso metu, uždraudė man šiomis teisėmis pasinaudoti“, – sakė parlamentaras.

Taip pat jis sakė kartu pateikiantis atsistatydinimo pareiškimą Vyriausiajai rinkimų komisijai. Seimo statutas numato galimybę parlamentarui per apkaltos procesą bet kuriuo metu atsisakyti mandato pačiam.

Parlamentas penktadienį nusprendė svarstyti K. Pūko mandato panaikinimo klausimą, nedalyvaujant į užsienį išvykusiai jo advokatei Aušrai Ručienei.

„Ne visą laiką reikia krūtine uždengti patrankos vamzdį. Matau, kad čia nėra prasmės. Seimas pažeidė mano teisę į gynybą, nubalsavo – kas ta gynyba, nereikalinga. Viskas, aš apsisprendžiau“, – vėliau žurnalistams Seime sakė K. Pūkas.

Jis neatmetė galimybės dar kandidatuoti į Seimą. „Pareisim atgal, jeigu norėsim. O kodėl, visos galimybės yra“, – sakė K. Pūkas.

Galimybę kandidatuoti kituose rinkimuose K. Pūkas užsitikrino pats apsisprendęs trauktis iš Seimo. Per apkaltą pašalintiems asmenims šiuo metu dalyvauti rinkimuose draudžia Konstitucija.

Klausiamas, ar nenorėtų atsiprašyti merginų, kurios jį kaltina seksualiniu priekabiavimu, K. Pūkas sakė „nei vienai merginai nepadaręs nieko blogo“. „Nei įžeidžiau, nei pasiūliau, nei liečiau, nei čiupinėjau, nebuvo nieko. Ir neįžeidžiau“, – sakė parlamentaras.

Prašė atidėti procesą

Seimas penktadienį nusprendė neatsižvelgti į K. Pūko prašymą atidėti jo mandato panaikinimo klausimą, į užsienį išvykus advokatei.

„Prašau atidėti klausimo svarstymą dėl mano mandato panaikinimo, nes 2018 metų sausio 12 dieną posėdyje dėl svarbių priežasčių negali dalyvauti mano advokatė Aušra Ručienė“, – į Seimą kreipėsi parlamentaras.

Seimas tuo tarpu nusprendė, kad advokatė A. Ručienė apie posėdį žinojo iš anksto, tad jos išvyka į Argentiną nelaikytina svarbia priežastimi atidėti svarstymą.

Apie advokatės išvyką Seimo vadovybė sužinojo balsavimo išvakarėse. K. Pūkas BNS sakė ketvirtadienį raštu informavęs Seimą, kad jo advokatė negali dalyvauti apkaltos procese.

Seimo narys neatsakė, kada sužinojo apie A. Ručienės kelionę į Argentiną. „Aš advokatės reikalų nelabai žinau“, – tvirtino K. Pūkas. Kad sausio 12-ąją numatomas balsavimas dėl jo mandato panaikinimo, buvo žinoma gruodį, prieš Kalėdas.

Visi kalbėję parlamentarai ragino neatidėlioti klausimo ir dėl mandato panaikinimo spręsti penktadienį, o konservatorė Irena Degutienė pasiūlė parlamentarui atsistatydinti pačiam.

„Mes negalime pradėti pageidavimų koncerto, nežinome, kada advokatė A. Ručienė grįžta iš savo kelionės. Jei klausiate mano asmeninės ar frakcijos nuomonės, mes siūlome tai vertinti kaip bandymą apgauti Seimą, suvedžioti, ir nelaikyti to pakankama ar tinkama priežastimi nesvarstyti klausimo. Siūlome klausimą svarstyti šiandien“, – sakė liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Kartu jis pasiūlė Seimui kreiptis į Advokatų tarybą dėl A. Ručienės elgesio.

„Seimas dar gruodžio 19 dieną nustatė svarstymo datą, sausio 5 dieną užsakyti bilietai, iš tiesų advokatės elgesys šiuo atveju nederamas netgi advokatui, kai jis palieka savo klientą likimo vaiai, atsisakydamas savo išvykimu jį ginti. Iš kitos pusės, žinodama svarstymo datą, ji turėjo suplanuoti savo laiką taip, kad galėtų dalyvauti. Seimui galbūt derėtų atkreipti Advokatų tarybos dėmesį“, – sakė socialdemokratų atstovas Julius Sabatauskas.

„Aš kreipiuosi į Seimo narį K. Pūką, pažiūrėkite, kokia susidarė situacija Seime, ar jums neatrodo, kad garbingiausia tiek jums, ir išlaikant orumą Seime, jūs pats galėtumėt atsistatydinti ir nereikėtų sukti galvos, kada jūsų advokatė grįš“, – kalbėjo konservatorė I. Degutienė.

KT pripažino sulaužius priesaiką

Seimas penktadienį planavo balsuoti dėl seksualiniu priekabiavimu apkaltinto parlamentaro K. Pūko mandato panaikinimo, kai Konstitucinis Teismas jį pripažino sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją. Įtariama, kad Seimo narys seksualiai priekabiavo prie jo padėjėjomis norėjusių įsidarbinti ar šias pareigas ėjusių merginų. Parlamentaro mandatas būtų buvęs panaikintas, jei už tai būtų balsavę 85 Seimo nariai.

Seimo specialioji komisija yra konstatavusi, kad K. Pūkas neetišku elgesiu diskreditavo valstybės ir Seimo autoritetą, nes bendraudamas su jo padėjėja dirbusia bei Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus darbo vietos siekiančiomis merginomis veiksmais, žodžiais, neverbaline kūno kalba pažemino kandidačių orumą, diskriminavo jas dėl socialinės padėties.

Prokuratūra K. Pūkui yra pateikusi įtarimus dėl seksualinio priekabiavimo ir netinkamo ginklo laikymo. Dėl seksualinio priekabiavimo nukentėjusiaisiais pripažinti keturi asmenys.

K. Pūkas į parlamentą išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą. Jam atsistatydinus, į parlamentą patekti pretenduoja buvusi parlamentarė Ona Valiukevičiūtė. Seime ji dirbo tris kadencijas nuo 2004 iki 2016 metų.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje yra įvykusios trys apkaltos: Seimas už pilietybės suteikimą finansiniam rėmėjui iš prezidento pareigų yra pašalinęs Rolandą Paksą, taip pat panaikinęs Seimo nario mandatus posėdžių nelankiusiems Linui Karaliui ir Neringai Venckienei.

Tuo tarpu mandatus yra išlaikę Audrius Butkevičius, Aleksandras Sacharukas, o Vytauto Gapšio apkalta sustojo, kai Konstitucinis Teismas nevertino jo veiksmų iki priesaikos. V. Gapšys po to atsistatydino iš Seimo.

D. Šakalienė: K. Pūkas traukiasi per vėlai

Penktadienį apie sprendimą trauktis iš Seimo pranešęs Kęstutis Pūkas tai padarė per vėlai, sako komisijai dėl jo apkaltos vadovavusi Seimo Socialdemokratų frakcijos narė Dovilė Šakalienė.

„Viena vertus, tikrai džiugu, kad žmogus pagaliau priėmė sprendimą, kurį jis seniai turėjo priimti, nes nėra tinkamas eiti Seimo nario pareigas. (...) Kita vertus, paskutiniu momentu, matydamas, kad nepavyks užvilkinti proceso, nepavyks pažeminti dar kartą Seimo, jis išvengė pašalinimo apkaltos būdu. Taigi, paskutiniu momentu pabandė iš balos išlipti sausas. Bet vis dėlto jis tai padarė per vėlai: Konstitucinio Teismo sprendimas jau yra, visa Lietuva žino, kad jis pažemino tas moteris, šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką“, – žurnalistams penktadienį sakė Seimo narė.

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė irgi sakė, kad ankstesnis pasitraukimas būtų buvęs geresnis sprendimas.

„Aš džiaugiuosi, kad kolega K. Pūkas pasakė, kad jis atsistatydina, kad nereikia viso to proceso, slapto balsavimo. Bet jei jis būtų tai padaręs pačioje apkaltos pradžioje, bent po Konstitucinio Teismo sprendimo, būtų dar geriau, tai būtų parodę jo gražų ryžtą. Dabar laukta iki paskutinės minutės, bet įvyko, kaip įvyko“, – BNS sakė R. Baškienė.

Jos taip pat neįtikino K. Pūko argumentai, kad posėdį dėl jo mandato panaikinimo reikėtų atidėti dėl advokatės Aušros Ručienės išvykos į užsienį.

„Vakar buvau labai nusiminusi, nes gavau advokatės raštą, kad ji išvyksta ir jos išvykimą reikėtų laikyti svarbia priežastimi, nes ji išvykta į Argentiną, Buenos Aires, ir grįžta tik sausio 29 dieną. Žmogaus teisė vykti, kur jis nori, bet apie tai, kad jis dalyvaus posėdyje, ponas K. Pūkas praneša sausio 9 dieną, o advokatė sausio 5-ąją jau įsigyja bilietus? Ką tai reiškia? Galimai Seimo narys turėjo žinoti, kad jo advokatė jau turi bilietus išskridimui“, – kalbėjo parlamentarė.

Didžiausios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sakė neabejojantis, kad K. Pūko mandatas būtų buvęs panaikintas, jei ir būtų prireikę slapto balsavimo.

„Buvo labai smagu, kad visos frakcijos buvo labai vieningos, ir kai reikėjo spręsti, ar atsitraukti, nes nebuvo aišku, ar yra pažeidimas procedūrose, ar ne, visi buvome ryžtingi, kad einame iki galo. Akivaizdu, kad visi būtų balsavę (už mandato panaikinimą – BNS). Matyt, dėl to K. Pūkas ir pasirinko tą scenarijų, pajautė, kad jokių šansų nėra. Apsisprendimas jo suprantamas, išvengė kai kurių dalykų, draudimo kandidatuoti ir panašiai“, – BNS sakė R. Karbauskis.

Liberalų sąjūdžio vadovas ir šios partijos frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas svarstė, kad K. Pūko traukimosi motyvas – noras neprarasti galimybės ateityje kandidatuoti į Seimą.

„Šiaip gerai, kad jis priėmė tokį sprendimą, bet reikia suprasti jo motyvus: jis be apkaltos bet kada gali kažkur dalyvauti. Turėdamas apkaltą, pagal ligšiolinį reglamentavimą, jis nebegalėtų kur nors kandidatuoti. Tokie jo motyvai, o daugiau, tai gerai – nebuvo man mielas kolega“, – kalbėjo liberalas.

Vis dėlto E. Gentvilas sakė nemanantis, kad atsirastų K. Pūkui šansą vėl patekti į Seimą suteikti galinti partija.

Seimas tenkino atsistatydinimo prašymą

Vilnius, sausio 12 d. (BNS). Seimas penktadienį priėmė seksualiniu priekabiavimu apkaltino parlamentaro Kęstučio Pūko atsistatydinimo prašymą ir nutraukė jo apkaltos procesą. Už tokį nutarimą Seimas balsavo vienbalsiai, „už“ buvus 105 parlamentarams.

Galutinis sprendimą dėl K. Pūko atsistatydinimo prašymo priims Vyriausioji rinkimų komisija. Jos posėdis planuojamas sausio 22 dieną.

Seksualiniu priekabiavimu apkaltintas parlamentaras K. Pūkas penktadienį atsistatydino iš Seimo. K. Pūkas šį žingsnį žengė prieš pat planuotą balsavimą dėl jo mandato panaikinimo.

„Matydamas susidariusią situaciją, kokie sukelti ažiotažai, noriu pateikti Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui atsistatydinimo pareiškimą“, – iš Seimo tribūnos penktadienį paskelbė K. Pūkas.

VRK svarstys sausio 22-ąją

Vyriausioji rinkimų komisija seksualiniu priekabiavimu kaltinamo parlamentaro Kęstučio Pūko atsistatydinimo pareiškimą turėtų tenkinti artimiausiame posėdyje, kuris numatomas sausio 22-ąją, sako komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Pasak jos, Seimo rinkimų įstatymas, kad komisija, gavusi parlamentaro atsistatydinimo pareiškimą, jį turi tenkinti per 15 dienų.

„Turėtumėme Seimo nario pareiškimą tenkinti, pripažinti, kad atsirado laisva Seimo nario vieta ir ją skirti kitam, sąraše pirmam už brūkšnio esančiam mandato negavusiam kandidatui“, – teigė VRK vadovė.

„Tvarkos ir teisingumo“ sąraše po K. Pūko yra tris kadencijas Seime anksčiau parlamente dirbusi Ona Valiukevičiūtė, ji penktadienį patvirtino, jog grįš į Seimą.

Anot L. Matjošaitytės, jei nebus rengiama neeilinė Seimo sesija, O. Valiukevičiūtė galės prisiekti jau po kovo 10-osios, pavasario sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KONSTITUCIJA

KONSTITUCIJA portretas
Skaitom Konstituciją (K): "Respublikos Prezidentą, Konstitucinio Teismo pirmininką ir teisėjus, Aukščiausiojo Teismo pirmininką ir teisėjus, Apeliacinio teismo pirmininką ir teisėjus, Seimo narius, šiurkščiai pažeidusius Konstituciją arba sulaužiusius priesaiką, taip pat paaiškėjus, jog padarytas nusikaltimas, Seimas 3/5 visų narių balsų dauguma gali pašalinti iš užimamų pareigų ar panaikinti Seimo nario mandatą. Tai atliekama apkaltos proceso tvarka, kurią nustato Seimo statutas" (K.74str.). BET - reikia skaityt Seimo nario priesaiką: „Aš, (vardas, pavardė), prisiekiu būti ištikimas Lietuvos Respublikai; prisiekiu gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, saugoti jos žemių vientisumą; prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas!“ . Taip kad: VIEN mandato atsisakymas JAU yra priesaikos sulaužymas, nes čia iškeliami ASMENINIAI motyvai VIRŠ Lietuvos žmonių gerovės.

pyp pyp pyp

pyp pyp pyp portretas
varyk pūkeli pas bobelką savo ji sake 11-to nori ...

LEJA

LEJA portretas
Geriausiu LIETUVOS "patiekalu" jau pasivaisinta(lietuviui esti lietuvi).Arba, kai nori zmogu musti pagali visada surasi.Nesidziaukite,Lietuvos zmones,ne vienas nesame APSAUGOTAS nuo "alkanuju".
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių