Ką dabar darys partiją palikę socialdemokratai?

„Dar per anksti ieškoti atsakymo, ką veiks iš partijos pasitraukę ir pašalinti Seime dirbantys buvę socialdemokratai. Šiuo metu jie stengiasi pasirūpinti tuo, kaip jie įprasmins save asmeniškai politiniame lauke.

Dabar jie visi, mano galva, – kas sau. Tačiau, atslūgus praėjusio šeštadienio stresui, jiems, žinoma, teks spręsti problemą – kaip save įprasminti“, – kalbėdamas apie vadinamuosius socialdemokratų atskalūnus, mintimis su LRT.lt dalijosi politologas Lauras Bielinis.

Jis neatmetė galimybės, kad Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai – Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis,  Gediminas Kirkilas ir Linas Linkevičius, patys palikę partiją, bei Antanas Vinkus, pašalintas iš jos, vėliau gali ieškoti savo ateities sprendimų: „Žinoma, gali imtis naujos partijos kūrimo, bandyti jungtis prie kokios nors kitos partijos arba, turėdami teisę po dvejų metų sugrįžti į socialdemokratų gretas, kelti tarp jų revoliuciją. Tačiau dabar jiems akivaizdžiai rūpi tik asmeniniai reikalai – išsaugoti turimus postus Seime ir susikurti frakciją.“

Neleis konservatoriams šokdinti valstybės

„Nieko mes nekalbėjome ir nieko neplanuojame. Dirbsime valdančiojoje koalicijoje ir neleisime konservatoriams šokdinti valstybės“, – dar prieš garsųjį partijos tarybos posėdį LRT.lt tvirtino Seimo vicepirmininkas G. Kirkilas, paklaustas, ar tiesa, kad su bičiuliais svarsto galimybę prašytis pas „valstiečius“ arba kurti naują partiją.

Tačiau dabar jiems akivaizdžiai rūpi tik asmeniniai reikalai – išsaugoti turimus postus Seime ir susikurti frakciją.

Jis įsitikinęs, kad krizė valdančiojoje socialdemokratų ir „valstiečių“ koalicijoje kilo dėl opozicijoje esančių konservatorių veiksmų.

„Jų planas – sugriauti valdančiąją koaliciją. Kam patiems eiti į valdžią? Geriau reikalus stumdyti nuo užpakalinės sėdynės. Nors, matyt, jau gailisi, kad po Seimo rinkimų nėjo į valdžią, o dabar jiems – naudingas chaosas“, – svarstė G. Kirkilas.

Kalbėdamas apie savo asmeninius planus, jis sakė, kad šiais laikais politikams madinga būti nepriklausomiems, o, ar dalyvaus Seimo rinkimuose 2020 m., nežinąs: „Čia – jau kitas klausimas. Kažin ar juose dalyvausiu. Apskritai, jaučiuosi (dėl esamos situacijos Seime ir dabar jau buvusioje partijoje – LRT.lt) gerai. Jei danties neskaudėtų, viskas būtų dar geriau“.

Geriausia būtų sugrįžti atgal į partiją?

„Sunku būtų patikėti, kad žmonės, tiek metų praleidę socialdemokratų stovykloje, nerastų būdų sugrįžti atgal. Neįsivaizduoju, kaip galima būtų aukoti įsitikinimus, pasaulėžiūrą, veiklą, kurios būta daugiau nei dvidešimt metų? Tie, kas pasitraukė iš partijos – buvusių LKP (savarankiška Lietuvos komunistų partija) ir LDDP (Lietuvos demokratinė darbo partija) branduolys, kuris buvo socialdemokratinės orientacijos, nes kiti buvusios savarankiškos LKP nariai išsivaikščiojo po kitas partijas. Juk jų yra ir tarp konservatorių, ir tarp liberalų, ir tarp „valstiečių“, ir tarp „darbiečių“, taip pat kitose partijose.

Todėl ir kyla klausimas, ar viltis turėti Lietuvoje stiprų socialdemokratinį judėjimą yra mažiau vertinga už pragmatinius sumetimus, postus ir oportunistines koalicijas?“ – kalbėjo Socialdemokratų partijos, atsikūrusios iš karto po nepriklausomybės, narys, eurokomisaras Vytenis Andriukaitis.

Jis teigė sunkiai galįs įsivaizduoti, kad buvę jo bendražygiai partijoje, kuriuos pažinojo daug metų, galėtų pasukti kitų partijų link.

„Nebent mūsų visuomenėje jau nieko nebereiškia įsitikinimai, principai? Man reiškia“, – patikino V. Andriukaitis.

Svarstydamas apie tai, ar buvę bičiuliai ryžtųsi kurti naują partiją, jis teigė manąs, kad visų pirma reikėtų atsakyti į klausimą – kokia ideologija ta nauja partija remtųsi: „Negi jie, tiek metų buvę tarp socialdemokratų, dabar staiga pakeistų kostiumus? O, jeigu kurtų naują socialdemokratinę partiją, mano galva, būtų nerimta. Tai būtų tik socialdemokratinės minties skaldymas ir jaukimas.“

Buvęs LKP ir LDDP narys, po pastarosios susijungimo su socialdemokratais iki šiol jiems priklausantis, politikos veteranas Česlovas Juršėnas nepanoro prognozuoti, kokia galima jo buvusių bičiulių ateitis: „Galėčiau pasakyti tik viena – dabar, po tų skaudžių įvykių, jie privalo Seime dirbti dar intensyviau, išradingiau, kad kuo aktyviau atstovautų tautai, o tada ir išryškės galimi sprendimai.“

„Valstiečiai“ nesvarsto priglausti buvusius socialdemokratus

Seimo kuluaruose girdimas kalbas, esą dabar jau buvę socialdemokratai galėtų papildyti „valstiečių“ gretas, jų lyderis, Seimo narys Ramūnas Karbauskis paneigė: „Mes to net nesvarstėme. Juk jie turi pakankamai narių, kad sukurtų savo frakciją.“

Kalbėdamas apie tai, kad prieš pat Socialdemokratų partijos tarybą parlamentaras Mindaugas Bastys, kuriam gresia apkalta, pasuko savo partijos bičiulių link ir taip išsaugojo socialdemokratų bilietą, R. Karbauskis sakė džiaugiąsis: „Jis mums tik paslaugą padarė, nes mes viešojoje erdvėje jau kaltinami, kad neva tai bandome vienus ar kitus apsaugoti bei pridengti (nuo nemalonumų – LRT.lt).“

Viską nulėmė kelių Seimo narių ambicijos?

Vertindamas, kas lėmė Socialdemokratų frakcijos skilimą ir dalies jos narių pasitraukimą bei pašalinimą iš partijos, L. Bielinis teigė manąs, jog labiausiai tam įtakos turėjo kelių dabar jau buvusių socialdemokratų aktyvi priešiška partijai veikla ir ambicijos.

„Jie nesugebėjo priimti naujo lyderio. Patys, matyt, nesitikėdami sukėlė štai tokį konfliktą. Visai nesusimąstydami apie Gintauto Palucko galimybes ar charakterio savybes, siekė jo kapituliavimo, o jis, vaikinukas, pasirodo šį bei tą gali“, – apie situaciją socialdemokratų gretose iki skandalingojo jų tarybos posėdžio kalbėjo L. Bielinis.


Šiame straipsnyje: socialdemokrataikoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
TĄ TEISE GRĮŽTI Į PARTIJĄ REIKIA ATIMTI,KAD TOS ŠIUKŠLĖS NEGALĖTU PAGAL SARAŠUS VĖL SYLYSTI PRIE LOVIO.TEGUL RENKA PARAŠUS,JAI SURINKS,IR VIENMANDATĖSE PABANDO SAVO SĄŽININGĄ ,AIŠKU NE TIESIOGIAI,VAIZDELĮ.

Anonimas

Anonimas portretas
Gatvių šluoti JIE nesugeba- tik bankų sąskaitas...

kolia

kolia portretas
tegul eina i pensija kam priklauso o kam dar ne tegul i prieslaikine eina pensija nes jie isleido tokius istatymus dabar patiems viskas atsirugo yra sakoma lazda turi 2 galus tai dabar jusu galas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių