Kadencijos pabaiga prezidentei bus nerami: S. Skvernelis ir toliau atakuos?

Antroji prezidentės Dalios Grybauskaitės kadencija eina į pabaigą, iki jos lieka simbolinis skaičius - 100 dienų.

Anot politologų, jos gali būti labai įtemptos, nes įsibėgėjusi ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio prezidentinė kampanija ir toliau taikysis į šalies vadovę.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Lauro Bielinio, S. Skvernelio pasirinkta taktika ir asmeninės savybės suponuoja, kad puolama bus dar ne vieną kartą.

„Manau, kad šis 100 dienų bus labai įtempti santykiuose su premjeru, nes jis tuo pačiu yra ir kandidatas, save eksponuoja kaip alternatyvą prezidentei, jos savotišką veidrodį. Žinodami jo charakterio savybes, galime tikėtis, kad jis atakuos prezidentę dėl visokiausių klausimų, niuansų, turėsime daug įtampos taškų“, - sako L. Bielinis.

Žinodami jo charakterio savybes, galime tikėtis, kad jis atakuos prezidentę dėl visokiausių klausimų, niuansų, turėsime daug įtampos taškų.

Jis priduria, kad šis konfliktas nėra naudingas nei prezidentei, nei premjerui.

„Prezidentei dabar neparanku - tai yra kadencijos pabaiga, jos tikslas yra užbaigti ją tvarkingai, užrišant visus mazgelius, o aštri diskusija su S. Skverneliu reikštų, kad ji savotiškai išlieka tame pačiame konflikto lauke jau ir nebūdama prezidente. Jai nereikalingas konfliktas po prezidentinės kadencijos, jai reikalingas visuomenės, elito suvokimas, kad ji yra dvi kadencijas buvusi prezidentė, turinti tam tikrą patirtį ir statusą, o ne konfliktuojanti ir tęsianti konfliktus“, - teigia politologas.

Kalbėdamas apie premjerą, L. Bielinis mano, kad visuomenė ilgainiui pavargs nuo „bergždžiai besielgiančio S. Skvernelio“. Jo teigimu, visuomenės lūkestis yra matyti solidžiai besielgiantį politiką.

„Manau, kad jam tai (konfliktas. - ELTA) nenaudinga, nes iš aukšto rango valstybės atstovų visuomenė laukia solidaus valstybinio veiksmo ir elgsenos, o ne kažkokio skandalingo šokinėjimo ir lojimo. Manau, net ir daliai „valstiečių“ rinkėjų tai nepatinka. Iš visų kandidatų, taip pat ir S. Skvernelio, yra laukiama prezidentinio elgesio, šiuo atveju jis elgiasi neprezidentiškai“, - aiškino politologas L. Bielinis.

Iš aukšto rango valstybės atstovų visuomenė laukia solidaus valstybinio veiksmo ir elgsenos, o ne kažkokio skandalingo šokinėjimo ir lojimo.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorė Ainė Ramonaitė taip pat teigia nesuprantanti S. Skvernelio taktikos kritikuoti prezidentę - pasak jos, tai prieštarauja dalies „valstiečių“ rinkėjų politinėms nuostatoms.

„Paradoksalu, kad netgi tie žmonės, kurie šiaip jau vertybiškai laikytųsi kitų pozicijų, net ir kokie „valstiečių“ rėmėjai, vis tiek teigiamai iš principo vertina prezidentę. Tiesą sakant, nelabai suprantu „valstiečių“ logiškos, kodėl jie tokį konfliktą nori eskaluoti, nes prezidentės palaikymas yra aukštas tarp įvairių politinių pažiūrų žmonių“, - aiškino A. Ramonaitė.

TSPMI profesorius Tomas Janeliūnas mano, kad dviejų šalies aukšto rango pareigūnų nesantaika galėtų atslūgti premjerui supratus jos neigiamus padarinius ir pasirinkus kitą taktiką. To, pasak jo, būtų galima tikėtis likus mėnesiui iki rinkimų.

„Gali būti, kad S. Skvernelis atsitrauks nuo tokios taktikos, nes jam kol kas ji nebuvo naudinga, populiarumo nepridėjo. Tai gali būti, kad prezidentė nebebus kritikuojama už buvusius sprendimus, veiksmus ir tokiu būdu natūraliai ta priešprieša nuslops, nes S. Skverneliui reikia konkuruoti ne su prezidente, o su kitais kandidatais į prezidentus. Pastarųjų savaičių, mėnesio kampanijos etapas turėtų būti kiek kitoks nei matėm iki šiol“, - svarstė politologas.

Prezidentės D. Grybauskaitės kadencija baigsis šių metų liepą. Naujas prezidentas bus renkamas gegužės 12-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pjanas

Pjanas portretas
Tai pagal Bielinio poterius Skvernelis turi tupėti krūmuose ir kentėti kap magnolija šika jam ant galvos ir baigdama kadensijąper savivaldybių rinkimus tiesiogine prasme koją pakėlus bandė jį apmyžti irjis turi tylėti galvą nileides prieš partškolos dėstytoją manau gana tulpių paštui demagogiją skleisti ji bijo kaip žydas kryžiaaus Skvernelio prezidento poste nes tik jis gali sugriauti visą jai tarnaujančią teismųkorumpuotą sistemą su Ožio tvartelio kontora priešaky.Sėkmės Skverneliui kovoje su visa politologų ir žurnaliūgų šaika kuri akivaizdžiai muša į vienus vartus be jokio sąžinės jausmo.

Anonimas

Anonimas portretas
Ką galima tikėtis iš skvernelio juk milicininkas ir rėkia ir ieško kaip tik apkaltinti asmenį ir kad tik jo viršus būtų.Jau tokie milicininko metodai,o tai sovetninkas.Prapuls mūsų Lietuvėlė nuo tokių milicininkėlių,jie juk sovietnikai.O dar ir karbauskiukas su savo armija tai mūms amin. Tikiuosi prezidentė išliks išdidi ir nepasiduos tiems išsišokėliams.

as

as portretas
daug daugiau rusai puls skvernelis pries rusus nulis
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių