Kai kurie Seimo nariai atsakyti į žinutę feisbuke užtruko beveik mėnesį

Seimo nariai turi suvokti, kad socialiniais tinklais besinaudojantys ir jiems klausimus ten užduodantys žmonės atsakymų tikisi greitai, o ne po mėnesio, todėl būtina imtis priemonių, kad taip ir būtų.

Taip LRT RADIJUI sako komunikacijos ekspertas Artūras Jonkus. LRT RADIJO žurnalistės ir Vilniaus universiteto magistrantės Rūtos Kupetytės atliktas eksperimentas parodė – iš 126 paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“ turinčių Seimo narių į jiems asmeniškai parašytą žinutę atsakė vos 20, o kai kurie tai padaryti užtruko beveik mėnesį.

Politikai neišnaudoja socialinių tinklų

LRT RADIJO žurnalistė ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) Politikos ir medijų magistrantė R. Kupetytė, atlikdama mokslinį eksperimentą, Seimo nariams, turintiems „Facebook“ profilį, iš netikros, eksperimentui sukurtos, Jungtinėje Karalystėje gyvenančios moters vardu Monika paskyros išsiuntė tokią žinutę:

Manau, kad Seimo nariai neišnaudoja šios platformos savo tikslais. Kyla klausimas, kodėl neišnaudojama tai, kas vis tiek naudojama kasdien, kodėl nereaguojama į žmonių klausimus.

„Laba diena, Jums rašo Monika Papartytė. Jau 10 metų gyvenu Anglijoje, turiu Lietuvos pilietybę, čia auginu vaikus. Nuolat domiuosi Lietuvos politiniu gyvenimu, tačiau vis neramina kalbos apie „Brexit“, ar galėsiu savo vaikus auginti pilnavertėmis sąlygomis. Galėčiau priimti Jungtinės Karalystės pilietybę, tačiau labai nesinori to daryti. Rašau visiems Seimo nariams iš eilės, kad bent jau žinočiau, kiek ryžto yra pas dabartinius Seimo narius. Jei dvigubos pilietybės įstatymas šiaip ne taip pasiektų Seimą, ar konkrečiai Jūs balsuotumėt už jį? Ačiū už atsakymą.“

Anot R. Kupetytės, į užduotą klausimą atsakė vos 20 Seimo narių (Adomėnas Mantas, Armonaitė Aušrinė, Budbergytė Rasa, Burokienė Guoda, Gelūnas Arūnas, Gentvilas Eugenijus, Gentvilas Simonas, Kepenis Dainius, Kernagis Vytautas, Langaitis Tadas, Majauskas Mykolas, Maldeikienė Aušra,  Masiulis Kęstutis, Papirtienė Aušra, Simulik Valerijus, Skaistė Gintarė, Staniuvienė Levutė, Steponavičius Gintaras, Šakalienė Dovilė, Vasiliauskas Gediminas) iš 140 (mandato tuo metu buvo atsisakiusi G. Kildišienė). Kaip sako ji, ne visi Seimo nariai turi savo paskyrą „Facebooke“.

„Paskyros neturi 14 žmonių. Taip pat reikia paminėti, kad kai kurie asmenys turi po du profilius – savo asmeninį ir politiko, Seimo nario – arba netgi tris profilius, iš kurių aktyviai naudojamas tik vienas. Dalis Seimo narių apie savo profilius pamiršo, pasibaigus rinkimams. Be to, labai skiriasi ir Seimo narių sekėjų skaičius. Vieni turi beveik 60 tūkst. sekėjų, o kiti neturi nė šimto“, – sako R. Kupetytė.

Anot komunikacijos eksperto, VU TSPMI ir ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojo A. Jonkaus, 20 atsakiusių yra mažai – tai rodo, kad socialiniais tinklais naudojamasi ne tam, kad būtų bendraujama su rinkėjais. „Manau, kad Seimo nariai neišnaudoja šios platformos savo tikslais. Kyla klausimas, kodėl neišnaudojama tai, kas vis tiek naudojama kasdien, kodėl nereaguojama į žmonių klausimus“, – svarsto pašnekovas.

A. Jonkus sako, kad priežastys gali būti kelios: „Gali būti, kad politikai, kurie turi labai didelę auditoriją, pavyzdžiui, kaip Gabrielius Landsbergis, gauna daug laiškų ir nespėja į juos atsakyti. Tačiau galvoju ir apie tai, kad dalis Seimo narių greičiausiai patys netvarko savo „Facebook“ profilio. Tai kita bėda – ne jie patys sprendžia, į ką atsakyti, į ką ne.“

Žinučių kiekis – sunkiai nusakomas

61 tūkst. sekėjų socialiniame tinkle „Facebook“ turintis G. Landsbergis, tačiau į eksperimento metu siųstą žinutę neatsakęs, tvirtina, kad į kai kurias žinutes neatsakoma dėl techninių problemų. „Žmonių, kurie nėra sekėjai ir nėra draugų sąraše, žinutės patenka į alternatyvią skiltį. Kad ji būtų patikrinta, reikia papildomo priminimo, tai darau rečiau. Kitas dalykas yra tas, kad žinučių kiekis sunkiai nusakomas“, – aiškina Seimo narys.

Pasak G. Landsbergio, į rečiau skaitomų žinučių skiltį per dieną patenka maždaug 30–40 žinučių: „Jei mėnesį jų netikrinu, skaičius tampa nemenkas. Stengiuosi atsakyti į visas žinutes, kurios patenka į pagrindinę dėžutę, o ir tai nemažas darbas. Reikia pasakyti, kad savo paskyrą ir „Facebooko“ turinį valdau pats. Tai užima laiko.“

G. Landsbergis teigia, kad daugelis žmonių komentuoja jo įrašus „Facebooke“, ten pat užduodami ir klausimai. Seimo narys tikina besistengiantis į juos atsakyti ir sudaryti aiškią nuomonę apie savo poziciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių