Kaimo reikalų komitetas aiškinsis, kaip reaguojama į ūkininkų reikalavimus

Seimo Kaimo reikalų komitetas ketvirtadienį renkasi į neeilinį posėdį, kuriame aiškinsis, kaip Vyriausybė reaguoja į protestuojančių ūkininkų reikalavimus. Jame dalyvaus premjerė Ingrida Šimonytė, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, Aplinkos ministerijos bei žemdirbių atstovai.

Komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad norima išsiaiškinti, kokie konkretūs sprendimai suplanuoti ir kada jie bus įgyvendinti.

„Labai svarbu, kad ateina atstovai žemės ūkio organizacijų ir ateina premjerė. Yra gera platforma pasikalbėti atvirai apie tuos klausimus, kurie užplanuoti pirmiausia dėl akcizo, dėl pievų, dėl šlapynių. Tie klausimai, kurie keliami proteste, ir mes jau norime klausti, kokius sprendimus ir kada priims Vyriausybė“, – BNS sakė V. Pranckietis.

„Nebūtinai viskas greitai gali įvykti, bet reikia nusimatyti datas, mechanizmus, kaip tai turėtų įvykti ir tada tie sprendimai turėtų būti, kaip pavyzdžiui, šlapynės, – koks bus sprendimas, jei iki šiol nėra jokių tikslių žemėlapių, kur tas šlapynes kas suplanavo. Turėtų būti suderinti planai, kur tai yra žemėlapiuose pažymėta, o žmonės žinotų sąlygas“, – aiškino politikas.

Komitete dirbantis konservatorių frakcijos narys Jonas Gudauskas teigė, kad komitete bus kalbama ir apie jau registruotas įstatymo pataisas grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių sunkvežimiams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą.

„Akcizo pakeitimai dėl naftos, dujų, dėl žalio dyzelino naudojimo žemės ūkio technikoje – dabar bus žemės ūkio veikloje, atstatyta prieš tai formuluotė. (...) Kiti ūkininkų klausimai ir reikalavimai gamtosauginiai, Aplinkos ministerijai dėl apsaugos juostų, šlapynių“, – LRT radijui ketvirtadienį teigė J. Gudauskas.

Komitete taip pat bus pristatoma informacija apie šią savaitę vykusį žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko susitikimą su Europos Komisijos nariu Januszu Wojciechowskiu (Janušu Voicechovskiu) dėl daugiamečių pievų.

Protestą Vilniuje šią savaitę surengę žemdirbiai siekia atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių