Kandidatas į sveikatos ministrus nepritaria „vokelių“ legalizavimui

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Aurelijus Veryga nepritaria idėjai, kad kovojant su korupcija sveikatos apsaugos srityje reikėtų įteisinti pacientų gydytojams nelegaliai mokamus pinigus kaip padėką.

„Man tai nepriimtina ir aš į tai žiūriu neigiamai“, – penktadienį per spaudos konferenciją Seime sakė A.Veryga.

Idėją įteisinti galimybę anonimiškai pervesti finansines padėkas medikams, taip esą sprendžiant korupcijos sveikatos apsaugos srityje problemas, vasarą iškėlė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovas Romas Valentukevičius.

Turiu idėjų: tai ir nepakantumo ugdymas, ir visuomenės švietimas, ir aiškinimas žmonėms, kuo korupcija yra pavojinga. Taip pat priemonės, susijusios su ta didžiąja korupcija. Tai efektyvesnis sistemos valdymas.

A.Veryga tvirtino, kad jeigu jis vadovaus Sveikatos apsaugos ministerijai, kova su korupcija bus tarp jo prioritetinių darbų. Kokių konkrečių veiksmų planuoja imtis, jis dar negalėjo pasakyti.

„Šiandien sunku kalbėti apie labai konkrečius žingsnius, nes nesu susipažinęs su tuo, kas jau yra suplanuota ministerijoje. Turiu idėjų: tai ir nepakantumo ugdymas, ir visuomenės švietimas, ir aiškinimas žmonėms, kuo korupcija yra pavojinga. Taip pat priemonės, susijusios su ta didžiąja korupcija. Tai efektyvesnis sistemos valdymas. Yra idėjų, kaip dar labiau išskaidrinti farmacijos kompanijų veiklą ir santykius su gydytojais, su parama jų kvalifikacijai kelti“, – dėstė kandidatas į ministrus.

Jis sutiko, kad viena iš smulkiosios korupcijos priežasčių medicinos įstaigose – maži gydytojų ir slaugytojų atlyginimai. Tačiau A.Veryga prisipažino kol kas nežinąs, kada ir kiek galėtų būti didinamos jų algos.

Kovojant su vadinamąja didžiąja korupcija sveikatos apsaugos srityje, kandidatas į ministrus žadėjo skaidrinti viešuosius pirkimus.

„Kitas klausimas, kuris svarbus, tai didieji korupcijos klausimai – tai viešieji pirkimai, vaistų pirkimai, jų kainos. Čia tikrai bus ryžtingų žingsnių. Būdamas Audito komitete stengsiuosi, kad skaidrumo priemonių atsirastų kaip galima daugiau“, – tvirtino jis.

Tuo metu Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas pareiškė, kad kyšių Lietuvos medicinoje nėra, tad nėra ir su kuo kovoti.

„Kyšių medicinos srityje nėra. Yra sumaišytas įstatymas, kuris bet kokį žmogaus atsidėkojimą, o tai yra visuomenės nuostata šiandien, įvardija kaip kyšį. Normaliame pasaulyje šitas principas irgi yra, ne kyšio, be abejo, bet padėkos galimybė yra. Manau, kad pas mus reikėtų sutvarkyti įstatymus, ir mes tada be reikalo nekalbėtume apie kažkokius kyšius ir korupciją“, – penktadienį Seime žurnalistams sakė jis.

L.Labanausko teigimu, gydytojai neprašo jokių padėkų, tai visuomenė nori jiems atsidėkoti, paremti.

„Jeigu ta nuostata pasikeis, ji ir pasikeis. Mes kaip gydytojai tikrai nenorėtume dalyvauti visuomenę auklėjant, tegu auklėja tie, kurie galvoja, kad ją reikia auklėti“, – kalbėjo Gydytojų sąjungos prezidentas.

Jis tikino nežinąs nė vieno atvejo, kad pinigais gydytojui „neatsidėkojęs“ pacientas būtų nukentėjęs.

„Pirmiausia, jeigu jūs žinote tokių nukentėjusiųjų, tai juos man parodykite. Kadangi jų nėra, tik visi kalba, kad tokie žmonės yra, bet realiai jų niekas nematė iki šiol“, – tvirtino L.Labanauskas.

Anot jo, atlyginimų didinimas ir „vokeliai“ medikams – du skirtingi dalykai.

„Algų yra visai kitas klausimas. Mes apie tai diskutuosime, manau, su nauja valdžia. Jeigu bus pakankamos algos, galbūt dalis visuomenės nuspręs, kad nereikia remti gydytojų. Bet jeigu algos yra gana mažos, dalis visuomenės sako, kad reikia paremti mediciną“, – aiškino L.Labanauskas.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas sakė, kad tokios pozicijos net neverta komentuoti. Anot jo, didelė dalis medikų laikosi kitokios nuomonės, kad jie nori gauti pakankamą oficialų atlyginimą ir gyventi oriai.

„Korupcija sveikatos apsaugos srityje yra milžiniška problema. Gydytojai tikrai nori permainų, iš mano bendravimo su gydytojais, slaugytojais žinau, jog jie yra pavargę, kad jau 25 metus valstybė, Sveikatos apsaugos ministerija ir jų sektoriaus vadovai neskiria jiems tinkamo dėmesio ir jie negali gyventi oriai. Jie nori gauti atlyginimą oficialiai, nori jaustis gerai, jie pavargo nuo to, kad apie juos neigiamai kalba žiniasklaida, apie juos neigiamai kalba žmonės“, – sakė S.Muravjovas

Anot jo, pirmą kartą galima kalbėti ir apie teigiamą tendenciją visuomenėje. Korupcijos barometras parodė, kad mažėja žmonių, duodančių kyšių medikams.

„Prieš trejus metus kas trečias Lietuvos gyventojas, patekęs į gydymo įstaigą, davė kyšį, dabar tik kas ketvirtas pacientas daro tą patį. Tai dar vieni prasčiausių skaičių Europos Sąjungoje, mes lenkiame tik rumunus. Tačiau tai yra pažanga, apie kurią negalėjome kalbėti anksčiau“, – sakė jis žurnalistams Seime.

Penktadienį parlamento rūmuose surengta tarptautinė konferencija apie kovą su korupcija sveikatos apsaugos sektoriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sos

sos portretas
ministro pasisakymas konferencijoje buvo-konkretus.Kova su korupcija sv.aps.sistemoje-butina.

taigi

taigi portretas
linkiu naująjam ministrui stiprybės ir sveikatos,kovojant su korupcija.Pradėkite nuo ministerijos funkcionierių.sėkmės.

šiaip

šiaip portretas
Atlyginimai, aišku, yra svarbu, bet pažiūrėkite, kokius atlyginimus gauna arba gaudavo tie, kurie, dirbo ar dirba chirurgais ar pan. Klinikose ar pan. Atlyginimai yra daug didesni už vidurkį, žymiai didesni už universiteto profesorių. Bet kokio dydžio kyšių šie žmonės reikalauja arba reikalaudavo? Ir kalba eina ne apie draugišką užuominą, o apie nieko nedarymą, jeigu negauna. Aišku, kad nebus tokių, kurie šiais medikais nusivylė, nes nedavė, nes nebus, kuo nusivilti. Neduosi, papulsi pas kitą (laimei, tokių dar pasitaiko ir vis daugėja). Ir aiškinti, kad tie, kurie ima tik post factum, yra geresni, už tuos, kurie ima tik prieš, yra demagogija. Tai labai nuodingas ir pavojingas mąstymas. O Labanauskas yra yra kažkoks nesusipratimas. Tai kaip Bradauskas, amžinasis Lietuvos Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas. Daugumai narių dėl to yra tiesiog gėda, o LMŽD jau senai iš esmės niekinė, neveiksni organizacija, ypač žūklės srityje.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių