Kandidatė į EK vadovus: Vokietijos gynybos ministrė, „visada buvusi Lietuvos pusėje“

Naująja Europos Komisijos pirmininke siūloma Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen) yra glaudžiai susijusi su Lietuva – ji suvaidino esminį vaidmenį vokiečių karių atsiuntimui į šalį.

Prieš dvejus metus U. von der Leyen Rukloje dalyvavo oficialioje ceremonijoje, kurioje buvo paskelbta Vokietijos vadovaujamo NATO bataliono veiklos pradžia.

Tuomet istorinėje kalboje ji pareiškė, kad Lietuva niekada nebeliks viena.

„Lietuvos laisvė ir nepriklausomybė niekada nebebus paaukota dėl nusikalstamos galios politikos interesų sferų“, – tuomet sakė U. von der Leyen.

Buvęs krašto apsaugos ministras, europarlamentaras Juozas Olekas sako prisimenantis ministrės skambutį, kai ji pranešė, kad Vokietija imasi lyderystės NATO batalione Lietuvoje.

„Ji visada buvo mūsų pusėje: ar tai dalyvavimas pratybose, ar oro policijos misijoje ir priimant sprendimus dėl Vokietijos lyderystės tarptautiniame NATO batalione Lietuvoje“, – BNS antradienį sakė J. Olekas.

„Sulaukdavome labai palankaus dėmesio, taigi manau, Lietuvos atžvilgiu, tai bus labai tinkama kandidatė“, – teigė jis.

Sulaukdavome labai palankaus dėmesio, taigi manau, Lietuvos atžvilgiu, tai bus labai tinkama kandidatė.

Gynybos srityje dirbančiai U. von der Leyen, pasak J. Oleko, nėra svetimi ir socialiniai klausimai.

„Jos profesinėje veikloje yra nemažas medikės, gydytojos gyvenimiškas patyrimas, kuris gali būti labai naudingas sprendžiant socialines Europos problemas“, – teigė politikas.

Prieš Vokietijai atsiunčiant karius, Lietuva nusprendė įsigyti vokiškas „Boxer“ pėstininkų kovos mašinas, savaeiges haubicas, sunkvežimius, kariai daug metų naudoja vokiškus automatinius šautuvus G-36.

Paskutinį kartą U. von der Leyen Lietuvoje viešėjo šiemet vasarį. Tuomet ji pažadėjo, kad Vokietija investuos 110 mln. eurų į karinę infrastruktūrą Lietuvoje.

2017 metų kovą U. von der Leyen prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojimo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi.

U. von der Leyen einant gynybos ministrės pareigas, ji buvo kritikuojama dėl kai kurių sandorių, dešiniojo ekstremizmo Bundesvere ir prastos ginkluotųjų pajėgų parengties.

Europos Sąjungos šalių lyderiai prie derybų stalo dėl svarbiausių institucijų vadovų postų sugrįžo antradienio popietę.

Diplomatinių šaltinių teigimu, U. von der Leyen turi Vokietijos ir Prancūzijos lyderių paramą, todėl gali būti patvirtinta naująja Komisijos vadove jau antradienio vakarą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šita kvaiša gal užsimanys išmokyti vyrus gimdyti ?

ane?

ane? portretas
IDIOTAI, - politikoje nėra jokių pusių, - yra tik interesai. Šiandien riejasi it šunys, - ryt, žiūrėk, bučiuojasi lyg jaunieji. Kokios čia pusės, - nejuokinkit. Kol mes kažkiek kažkam naudingi, - mus glostys ir girs , - kai tam nebus reikalo, mus išspjaus kaip nereikalingą šiukšlę.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių