Kas svarbiau A. Guogai: Australijos pilietybė ar Seimo nario kėdė?

  • Teksto dydis:

Viešai apie planus kandidatuoti vienmandatėje Vilkaviškio apygardoje paskelbęs Liberalų sąjūdžio atstovas europarlamentaras Antanas Guoga gali šios idėjos atsisakyti nenorėdamas prarasti Australijos pilietybės.

A.Guogos biuras išplatino pareiškimą, jog viena rimčiausių priežasčių, kodėl „negali skubotai atsisakyti Australijos pilietybės“, yra susijusi su šioje šalyje gyvenančiomis dvejomis nepilnametėmis dukromis. „A.Guogai atsisakius šios šalies pilietybės, paauglės dukros taip pat jos galimai netektų“, - rašoma pareiškime.

„Neturiu teisės dėl savo pasirinkto politinio kelio užkirsti kelią jų pasirinkimams“, – cituojamas A.Guoga apie „svarstomą sprendimą sustabdyti planus kandidatuoti į Seimą“.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas BNS patvirtino, jog dviguba pilietybė neleidžia kandidatuoti į Seimą. „Yra tokia sąlyga, kad jei turi kitą pilietybę, turi jos atsisakyti. Iki 1998 metų nebuvo jokių problemų, buvo ne vienas toks kandidatas, bet po to buvo Konstitucinio Teismo išaiškinimas, ir teisinė doktrina pasikeitė. Dabar kandidatu gali būti pilietis, jei jis tik Lietuvos pilietis. Jei jis turi kitą pilietybę, suprantama, kad jis susijęs priesaika su kita valstybe, ir nebegali būti kandidatas“, - BNS sakė Z.Vaigauskas.

A.Guoga savo pareiškime tvirtino buvęs iškviestas į VRK, kur supažindintas su situacija dėl kandidatavimo galimybių turint dvigubą pilietybę. „Šiandien Europos Parlamento narys A.Guoga buvo informuotas, kad greičiausiai negalės kandidatuoti į Seimą. Tokią žinią jam pranešė VRK pirmininkas Z.Vaigauskas, iškvietęs A.Guogą į VRK“, - rašoma pareiškime.

„Nesu oficialus kandidatas į Seimą, todėl toks dėmesys mano kalboms apie galimą kandidatavimą stebina. Akivaizdu, kad kažkas labai rūpinasi tuo, kad tik netapčiau kandidatu ir nesumenkinčiau kitų kandidatų galimybių“, - pranešime cituojamas ir A.Guoga.

Tuo tarpu pareiškimas, kad A.Guoga buvo „iškviestas“ į VRK, smarkiai nustebino komisijos pirmininką Z.Vaigauską.

„Mes nekvietėme, (A.Guoga) pats pasiprašė, atvyko, tikrai nebuvo taip, kad aš kažkaip kviesčiau. Atėjo sužinoti, ar gali būti kandidatas“, - BNS sakė Z.Vaigauskas.

Liberalų sąjūdžio atstovas A.Guoga buvo paskelbęs apie ketinimus kitų metų Seimo rinkimuose kandidatuoti Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje - čia socialdemokratai tradiciškai kelia partijos lyderio premjero Algirdo Butkevičiaus kandidatūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladimir

Vladimir portretas
O KAS KORTOMIS LOŠS LIETUVOJE?

liberalas

liberalas portretas
ir meluoja. Dera.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių