Komitetas baigė tyrimą dėl neleistinos įtakos, prašo išslaptinti medžiagą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) baigė tyrimą dėl interesų grupių įtakos politiniams procesams, prašo tarnybų išslaptinti jo medžiagą.

„Komitetas baigė tyrimą, yra pirminis išvadų projektas, jis yra įslaptintas. Komitete nutarėme, kad išvada turi būti vieša, prieinama visuomenei, bet tam reikia išslaptinti informaciją“, – BNS penktadienį po komiteto posėdžio sakė jo vadovas Vytautas Bakas.

NSGK penktadienį kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl medžiagos išslaptinimo.

Taip pat Seimo bus prašoma mėnesiui, iki birželio 1-osios, pratęsti tyrimo laiką. Anot V. Bako, tai daroma, kad tarnybos turėtų laiko išslaptinti medžiagą.

„Pratęsti prašoma vien dėl procedūrų, kad galėtų išslaptinti. Mes galėtume pateikti išvadą slaptą ir kitą dalį viešą, bet ji tikrai nebus informatyvi ir gali kilti visokių abejonių“, – sakė komiteto vadovas.

Pernai spalio viduryje parlamentas pavedė NSGK atlikti parlamentinį tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams.

Be įtakos strateginėms įmonėms komitetas dar aiškinasi, „ar palaikomais ryšiais su grėsmę valstybės interesams galinčiais kelti asmenimis buvo siekta daryti neteisėtą poveikį valstybės institucijoms priimant sprendimus ar neteisėtą įtaką politikams ar politiniams procesams“.

Šį tyrimą inicijavo pats NSGK vadovas, remdamasis ankstesniu tyrimu dėl tuometinio Socialdemokratų partijos frakcijos atstovo Mindaugo Basčio ryšių su Rusijos naudai dirbančiais asmenimis.

Dėl nuslėptų ryšių su buvusiu KGB darbuotoju M. Basčiui buvo surengta apkalta, bet, nors Konstitucinis Teismas ir konstatavo jį sulaužius priesaiką, balsavimą Seime parlamentaras atlaikė. Kilus ažiotažui, politikas mandato atsisakė pats.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apie

apie portretas
koki nacionalini /sauguma/ kalba jei sali valdo buve kom soc demai o musu /globejai/ ir toliau laimina sia mafija sugrobusia viska ir puse salies privertusi emigruot juk ir sis /spektaklis/ tik del ivaizdzio ......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių