Konservatorės dėl „R. Karbauskio rezidencijos“ statybų kreipėsi į VMI

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narės Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Monika Navickienė ir Ingrida Šimonytė kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) dėl galimo mokesčių vengimo.

Parlamentarėms kyla abejonių dėl statybų finansavimo per „Agrokoncernui“ priklausančią įmonę. Taip pat kyla klausimas, ar tai nėra daroma siekiant tenkinti asmeninius akcininko poreikius, naudojantis jo kontroliuojamais juridiniais asmenimis tam, kad būtų išvengta mokesčių mokėjimo.

Kreipimasis pagrįstas nauja viešojoje erdvėje pasirodžiusia informacija dėl Kauno marių regioniniame parke vystomo gyvenamojo namo su priklausiniais ir poilsio pastato komplekso, dar įvardijamo kaip Ramūno Karbauskio rezidencija.

Projektą už 6,15 mln. eurų vysto R. Karbauskio „Agrokoncernui“ priklausanti bendrovė „Žemės ūkio inovacijų centras“, kuri verčiasi konsultavimo veikla, tad nėra aišku, kokiai esamai ar būsimai pelno siekiančiai veiklai vykdyti jai galėtų būti reikalinga tokia investicija.

I. Šimonytė aiškino, kad bandymas vengti mokesčių asmeninio vartojimo išlaidas bandant paslėpti po verslo sąnaudomis yra viena opiausių mokesčių įstatymo taikymo problemų.

„Su ja sistemingai ne vienerius metus bando kovoti mokesčių administratorius, tačiau neaišku, ar ši kova nėra selektyvi ir ar ji duoda reikiamų vaisių. R. Karbauskis, viešoje erdvėje ne kartą priešinęs krašto saugumo ir kitas valstybės finansuojamas sritis, negali nesuprasti, kad asmeninio vartojimo per įmones užkardymas būtent ir yra tas būdas, kuris leistų padidinti viešuosius išteklius ir atimtų galimybę iš galingesniųjų permesti sau tenkančią viešųjų paslaugų finansavimo naštą mažiau pasiturintiems, neturintiems galimybių taip įžūliai minimizuoti mokesčius. Todėl jis pats turėtų būti suinteresuotas paneigti iškylančias abejones užuot dangstęsis stereotipinėmis frazėmis apie galbūt vykdysiamą komercinę veiklą“, - pasakojo parlamentarė.

TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotoja R. Morkūnaitė-Mikulėnienė akcentavo, kad žiniasklaidoje ne kartą aprašytas pastatų kompleksas yra įvardijamas kaip R. Karbauskio rezidencija, ir ši informacija nebuvo paneigta.

„Pats R. Karbauskis yra ne kartą žiniasklaidai asmeniškai komentavęs šias statybas, yra pristatęs ketinimą teritorijoje įrengti observatoriją stebėti asteroidams, „keliantiems grėsmę Žemei“, ir tai neabejotinai rodo LVŽS lyderio asmeninį suinteresuotumą projektu ir kelia abejonių dėl šio turto galimo naudojimo kokiai nors pelno siekiančiai ekonominei veiklai vykdyti. Be to, vystant šį projektą, kontroliuojančios institucijos konstatavo ne vieną pažeidimą, tiek keičiant sklypų reljefą, tiek dėl miško žemės atitvėrimo, tiek dėl laukinių gyvūnų laikymo. Pažeidimų gausa kelia klausimus, ar vystant projektą nėra sistemiškai manipuliuojama teisės aktų nuostatomis, siekiant asmeninės naudos?“, - teigė TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotoja.

Viešojoje informacijoje pažymima, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio R. Karbauskio verslas yra sukaupęs 73 mln. eurų nepaskirstyto pelno, o dividendų jam, kaip akcininkui, ilgą laiką nebuvo mokama.

Parlamentarės klausia, ar dividendai buvo sistemingai nemokami, siekiant išvengti 15 proc. gyventojo pajamų mokesčio. Be to, statybas vystanti bendrovė užsiima verslo konsultacijomis, todėl pelno uždirbimas iš gyvenamosios paskirties turto šiai įmonei nėra būdinga veikla.

Negana to, kaip teigiama informacijoje, ši bendrovė turi skolų kitoms su „Agrokoncernu“ susijusioms įmonėms. Tai kelia klausimą, ar lėšos statyboms nėra nukreiptos per šią įmonę sąmoningai siekiant išvengti mokesčių, kuriuos turėtų mokėti asmenys, jeigu projektas būtų finansuojamas iš teisės aktų nustatyta tvarka apmokestinto ir paskirstyto pelno?

Parlamentarės kreipimesi Valstybinės mokesčių inspekcijos prašo atlikti išsamų UAB „Agrokoncernas“ ir UAB „Žemės ūkio inovacijų centras“ mokestinį patikrinimą dėl galimo bandymo išvengti mokesčių mokėjimo, vystant iš esmės asmeniniams poreikiams skirtą turtą, pateikiant jį kaip įmonės investiciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel kaip dirbo Kubilius, Butkevicius niekas taip nesidomejo, kad labai praskolino Lietuva?elena

o kada kreipsis konservatdegradeliai y VMI -del

o  kada  kreipsis konservatdegradeliai  y  VMI -del   portretas
Lansbirkines Nota Bene - auksiniu saukstu pirkimo ir 30 milijonu is valstybes kisenes isvogimo ,

va va konservai mete y ataka

va  va  konservai  mete  y  ataka portretas
aferistu propogandistu- mankurtu bataliona
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių