Konservatoriai reikalauja įvertinti K. Garuolienės galimybes dirbti viceministre

  • Teksto dydis:

Opoziciniai konservatoriai reikalauja sveikatos apaugos ministro Aurelijaus Verygos įvertinti viceministrės Kristinos Garuolienės galimybes eiti pareigas paaiškėjus, jog ji giminiuojasi su farmacininkais.

Pats A.Veryga, anot jo atstovės, viceministre pasitiki ir nemato priežasčių jai atsistatydinti dėl „dirbtinai keliamų skandalų“.

Sveikatos apsaugos komiteto ir Antikorupcijos komisijos atstovai Antanas Matulas bei Agnė Bilotaitė prašo A.Verygos atsakyti, ar šis pasitiki viceministre, kurios pusbrolis dirba vaistus gaminančioje bendrovėje „Johnson & Johnson“, o vyro brolio žmona – farmacijos bendrovėje „Olainfarm“.

„Informacija apie viceministrės giminystės ryšius su farmacijos kompanijų atstovais iš esmės keičia požiūrį į K.Garuolienės objektyvumo galimybę priimant sprendimus, susijusius su jos kuruojama sritimi, turint omenyje, kad iki tol K.Garuolienė Valstybinėje ligonių kasoje užėmė Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjos, atsakingos už kompensuojamųjų vaistų pirkimą, pareigas, – sakė A.Matulas.

Naujienų portalas 15min.lt skelbė, kad  K.Garuolienė kreipėsi į Valstybinę tarnybinės etikos komisiją (VTEK), klausdama, ar privalėjo deklaruoti giminystę su pusbroliu. Deklaracijoje VTEK ji yra nurodžiusi, kad brolienė Vaidą Garuolienė dirba „Olainfarm“.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas numato prievolę deklaruoti tik dėl artimų giminaičių kylančius interesus, pusbrolis ar vyro giminės į šią kategoriją nepatenka.

A.Bilotaitė sako, kad svarbus ne tik formalus galimo pažeidimo aspektas, bet K.Garuolienės darbas ankstesnėse pareigose – Valstybinėje ligonių kasoje, kur, anot jos, K.Garuolienė turėjo galimybę „tiesiogiai paveikti sprendimus, susijusius su farmacijos įmonėms pelningu kompensuojamųjų vaistų pirkimu, arba net tam tikrais atvejais pati tokius sprendimus priiminėjo“.

„Todėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos prašau atlikti ypač išsamų tyrimą, ar tuo metu nebuvo piktnaudžiaujama tarnybine padėtimi priimant galbūt netgi korupcinio pobūdžio sprendimus“, – sakė A.Bilotaitė.

„Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga visiškai pasitiki viceministre Kristina Garuoliene ir nemano, kad ji turėtų atsistatydinti dėl dirbtinai keliamų skandalų“, – BNS teigė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Ministerija taip pat nurodo, kad žiniasklaidoje minimų asmenų įstatymai neįpareigoja nurodyti deklaracijose, o pati K.Garuolienė kreipėsi į VTEK, prašydama išaiškinti situaciją.

„Jei visuomenė nori žinoti ir jos deklaracijoje matyti tolimą giminaitį, ji mielai deklaraciją papildys“, – teigė L.Bušinskaitė-Šriubienė.

Kilusį nepasitenkinimą viceministre ji siejo su ministerijos siūlomais projektais, kurie leistų mažinti vaistų kainas bei su tuo, jog tokiais sprendimais „yra nepatekintos tam tikros suinteresuotos grupės“, bandančios kliudyti ministerijos darbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Akvilė

Akvilė portretas
Reikia pasidomėti, kur šuo pakastas, kad dar iki šiol Garuolienė dirba viceministre.

...

... portretas
PRIVALU kiek galint greičiau tuos 'konservus' eliminuot, kitaip jie dar daug žalos Šaliai atneš.

mikas

mikas portretas
patarciau Garuolienei ir Verygai ---pasiulyt konservatoriams kiausus laizyt namuose gulint ant sofutes jei neturi ka veikt ... o jei labai domisi lai suranda visus gimines iki septintos kartos ..ir issiaiskina kuom jie dirbo ir ar tai nekenkia viceministro pareigoms...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių