I. Šimonytė tiki, kad šeima – ne tik santuoka, V. Ušackas mano priešingai

Dėl galimybės tapti konservatorių kandidatu į prezidentus besivaržančių diplomato Vygaudo Ušacko ir Seimo narės ekonomistės Ingridos Šimonytės požiūris į šeimą išsiskyrė: pirmasis ją sieja su santuoka, tuo metu antroji ragina neignoruoti realybės.

„Kalbant apie šeimą, mano giliu įsitikinimu, vyro ir moters santuoka yra mūsų visuomenės branduolys, ir mes ją turime tausoti ir turime užtikrinti, kad ta grandis asmuo-šeima-visuomenė-valstybė būtų tvirta“, – pirmadienį per antruosius konservatorių pretendentų debatus sakė V. Ušackas.

Klausiamas, ar pritartų vienos lyties asmenų partnerystei, V. Ušackas tvirtino, kad pritartų, bet pabrėžė tokios poros nelaikantis šeimas.

„Partnerystei aš pritarčiau, bet partnerystė – ne šeima. Aš pasisakau už tai, kad mes turime ginti šeimą kaip natūralią organišką vyro ir žmonos santuoką, kaip vieną iš krikščionybės vertybių, ją saugoti ir tausoti. (...) Ką aš noriu pasakyti, ir turbūt čia mūsų nuomonės skiriasi, kad aš vis dėlto vienos lyties partnerystės niekada nesulyginčiau su šeima ar santuoka“, – kalbėjo V. Ušackas.

Klausiama, ar pritartų tos pačios lyties asmenų partnerystei, I. Šimonytė sakė balsavusį už tokio projekto pateikimą Seime, tačiau jis buvo atmestas.

„Yra buvę du įstatymų projektai Seime, iš kurių už vieną balsavau, už kitą ne. Ir nebalsavau už tą, kuris bandė partnerystę apibrėžti kaip tam tikrą uabą. Aš tikrai nemanau, kad žmonių tarpusavio santykius dera apibrėžti kaip tam tikrus komercinius dalykus. (...) Jei mes kalbame apie partnerystę kaip ji suprantama Vakaruose, už tokį įstatymo projektą aš balsavau ir nematau jokio reikalo keisti savo nuomonę“, – sakė parlamentarė.

Ji taip pat pažymėjo, kad partnerystės institutas reikalingas ne tik homoseksualiems žmonėms, nes šalyje apie 40 proc. vaikų gimsta ne santuokoje ir „negalima ignoruoti, kad tokia yra realybė ir bandyti visus įpaišyti į kažkokią schemą“.

Dėl to, kad aš neturiu sutuoktinio, bet turiu mamą, kuriai esu labai atsidavus, kurią slaugau, už kurią atiduočiau viską, ką turiu, aš nelaikau, kad aš neturiu šeimos.

„Dėl to, kad aš neturiu sutuoktinio, bet turiu mamą, kuriai esu labai atsidavus, kurią slaugau, už kurią atiduočiau viską, ką turiu, aš nelaikau, kad aš neturiu šeimos“, – pridūrė I. Šimonytė.

Bet klausiama, ar reikėtų keisti Konstitucijos įrašą, jog santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, parlamentarė teigė, jog tai esantis sudėtingas klausimas, ir iš pradžių reikėtų išspręsti situaciją dėl partnerystės, nes ji Lietuvoje iki šiol neįteisinta.

„Aš manau, kad pradžioje mes turime išspręsti, ko neišsprendžiame keliolika metų. Civilinis kodeksas galioja nuo 2001 metų, ten yra partnerystės institutas įtvirtintas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Tikina galintys rasti bendrą kalbą su valdančiaisiais

Debatus vedančiam žurnalistui Edmundui Jakilaičiui paklausus, kaip TS-LKD Seimo frakcijai priklausanti I. Šimonytė rastų bendrą kalbą su valdančiąja „valstiečių“ dauguma, kandidatė pripažino šiuo metu esant įtampos, tačiau įvardijo vilties teikiančių pavyzdžių.

„Šiandien mes daugiau dalykų matome priešingai, nei norėčiau, kad mes matytume. Tačiau yra epizodų, pavyzdžiui, susitarimas dėl krašto gynybos finansavimo rodo, kad net įtemptomis sąlygomis diskutuoti yra įmanoma. Manau, kad santykiai galėtų būti tiek geri, kiek abi pusės tuos konstruktyvius santykius galėtų palaikyti“, – sakė buvusi finansų ministrė.

Tuo tarpu V. Ušackas priminė, kad prezidentas, visų pirma, atsakingas už užsienio politikos formavimą ir vykdymą kartu su Vyriausybe. Pasak diplomato, moralinis prezidento autoritetas įpareigoja vienyti politines jėgas diskusijai apie Rusijos grėsmę ir emigracijos mažinimą.

Paklaustas, ar tiki, kad skirtingų pažiūrų politikai gali rasti bendrą tikslą, V. Ušackas tikino, kad taip, ir pasitelkė Vytauto Landsbergio ir Algirdo Brazausko bendradarbiavimo pavyzdį, Lietuvai siekiant narystės Europos Sąjungoje ir NATO.

„Buvo skirtingi akcentai, taip. Mūsų partija turėjo stumtelti socialdemokratus į teisingą pusę. Visa Lietuva turėjo sutarti, ir visos politinės partijos tai sugebėjo padaryti. Mes privalome sutarti dėl strateginės krypties, kad sugrąžintume žmonės viltį“, – sakė TS-LKD kandidatas pirminiuose rinkimuose.

Tuo tarpu I. Šimonytė teigė, kad radikaliai skirtingomis vertybėmis besiremiantys kandidatai sunkiai rastų bendrą kalbą, tačiau, jei įmanoma sutikti bent jau dėl to, kad valstybės valdymas grindžiamas teisine viršenybe, – kompromisų paieška įmanoma.

„Tokiu atveju diskutuoti kitais klausimais, kurie yra labai svarbūs politinėje darbotvarkėje, tikrai įmanoma. Žmonių vertybės gali būti skirtingos jau vien ekonomiškai. Liberalas sunkiai susitars su socialdemokratu, tačiau diskutuoti tai nėra kliūtis“, – sakė TS-LKD kandidatė.

Paklaustas, dėl kokių klausimų niekada nesutartų su dabartiniais valdančiaisiais, V. Ušackas įvardijo žiniasklaidos laisvę, o jam oponuojanti I. Šimonytė kalbėjo apie jai netoleruotiną daugumos diktatą mažumai.

Paklaustas, ar nemano, kad TS-LKD kandidato pergalė reikštų užprogramuotą konfliktą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga(LVŽS), V. Ušackas prisiminė savo derybininko patirtį bei priminė, kad, prieš Lietuvai tampant ES nare, jam teko kalbėtis su LŽVS pirmininku Ramūnu Karbauskiu ir kitais nekonservatyviais politikais.

„Laikas parodė, kad, esant politinei valiai ir sutarimui, viską galima padaryti“, –tvirtino diplomatas.

Tuo tarpu I. Šimonytė tikino, kad dalis žmonių neišvengiamai įžvelgtų potencialų konfliktą, tačiau pastebėjo, kad, geriau įsižiūrėjus į valdančiųjų rinkimų programą, konfliktų būtų galima išvengti, nes dalis nuostatų nėra visiškai prieštaringos jos pačios siūlomoms.

„Kartais labai sunku yra nusiimti kepurę ir nusileisti kažkieno kito lyderystei, ypač jei pats nesugebi pademonstruoti savo lyderystės. Tačiau tarp ambicijos ir ambicingumo yra didelis skirtumas ir tikiuosi, kad būtų pademonstruota ambicija - ne ambicingumas“, – sakė I. Šimonytė.

TS-LKD savo kandidatą į prezidentus rinks atviruose pirminiuose rinkimuose lapkričio 3-4 dienomis. Partijos palaikymo siekia Seimo narė I. Šimonytė ir diplomatas V. Ušackas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as vietoj Usacko arti jos nesedeciau

as  vietoj  Usacko  arti jos  nesedeciau portretas
dar kokia liga uznest gali....

kismis

kismis portretas
neduok dieve tokios prezidentes tada uzvaldis lietuva pedofilai lezbijetes ir kitos padugnes

Penisininkas. Nauja mada ar pavojus?

Penisininkas. Nauja mada ar pavojus? portretas
Pavojus! Lietuvos aukščiausias valdymo struktūras okupuoja...ne rusai ir ne žydai, o pedofilai, lesbijietės ir šiknadraskiai. Valstiečiai, būkite budrūs.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių