Kroatijoje – pirmasis dvišalis Lietuvos ir Lenkijos prezidentų susitikimas

  • Teksto dydis:

Regioniniame renginyje Kroatijoje ketvirtadienį numatomas dvišalis Lietuvos ir Lenkijos prezidentų susitikimas. Tai bus pirmasis tokio formato pokalbis, kai Andrzejus Duda (Andžejus Duda) pernai rugpjūtį tapo Lenkijos prezidentu.

Prezidentų dvišalis susitikimas suplanuotas Dubrovnike, kur vyks forumas Adrijos, Baltijos ir Juodosios jūrų iniciatyvai aptarti.

Dvišalis susitikimas vyks prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva, BNS trečiadienį sakė jos atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Prezidentės spaudos tarnyba pranešė, kad Lietuvos ir Lenkijos prezidentai aptars bendradarbiavimą energetikos ir karinio saugumo srityse, strateginius dvišalius projektus, bendradarbiavimą ES ir NATO, geopolitinę situaciją, Lietuvos, Lenkijos ir viso regiono saugumui kylančias grėsmes, padėtį Europoje po „Brexit“.

A.Duda Lenkijos prezidentu prisaikdintas pernai rugpjūčio 6 dieną. Jį iškėlė konservatyvi opozicinė „Įstatymo ir teisingumo“ partija. Pirmajam užsienio vizitui A.Duda pasirinko Estiją.

Dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų padėties Lietuvos ir Lenkijos aukščiausių pareigūnų oficialūs vizitai į Vilnių ir Varšuvą pastaraisiais metais buvo įšaldyti.

Anot Prezidentūros, Dubrovniko susitikime bus aptariamos Adrijos, Baltijos ir Juodosios jūrų regioninio bendradarbiavimo galimybės energetikos, transporto, ekonomikos ir skaitmeninės rinkos sektoriuose, potencialūs regionų saugumui ir spartesnei raidai svarbūs infrastruktūros projektai.

Forumo moto – „Stiprinti Europą sujungiant Šiaurę ir Pietus“. Po lyderių susitikimo planuojama pasirašyti bendrą politinę Trijų jūrų deklaraciją.

Trijų jūrų iniciatyva geografiškai sujungs 12 valstybių: Lietuvą, Latviją, Estiją, Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Vengriją, Austriją, Slovėniją, Kroatiją, Rumuniją ir Bulgariją.

Pirmajame forume dalyvaus ir Balkanų šalių – Kosovo, Makedonijos ir Juodkalnijos – vyriausybių vadovai.

Lietuvos prezidentė Dubrovniko forume žada kalbėti apie energetiniam saugumui kylančius iššūkius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių