Kuo skiriasi M. Sinkevičiaus ir G. Palucko socialdemokratai

Socialdemokratams vadovauti siekiantis Mindaugas Sinkevičius partiją nori vesti panašiai kaip Algirdas Butkevičius – nuosaikiai ir išlaikant jos branduolį, tačiau socialdemokratams reikia staigių ir stiprių pokyčių.

Taip LRT.lt teigia vadovauti socdemams pasiryžęs M. Sinkevičiaus konkurentas antrame partijos pirmininko rinkimų ture Gintautas Paluckas. Savo ruožtu M. Sinkevičius G. Palucką palygino su Moze, kuris „ilgus metus vedžiojo tautą laukdamas, kol senoji karta išmirs, ir tada bus galima ateiti į Pažadėtąją žemę“.

Antrame Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko rinkimų ture, kuris vyks balandžio 20–22 dienomis partijos skyriuose, varžysis Vilniaus vicemeras G. Paluckas ir ūkio ministras M. Sinkevičius. Pirmame rinkimų ture šiuos politikus skyrė vos keli šimtai balsų, o artėjant lemiamai kovai dėl partijos pirmininko posto aštrėja kandidatų retorika bei ryškinamos pozicijos, kur link turėtų pasukti LSDP.

M. Sinkevičius – gerokai nuosaikesnis už mane, jis partiją norėtų vesti panašiai kaip A. Butkevičius – lengvu laukiamų pasikeitimų keliu. Aš, bendraudamas su partiečiais, supratau, kad reikalingas visaapimantis pokytis visose srityse.

Aiškina, kuo skiriasi vienas nuo kito

G. Paluckas, kalbėdamas apie pagrindinius skirtumus tarp jo ir M. Sinkevičiaus, pastarąjį palygino su dabartinių socialdemokratų vadovu A. Butkevičiumi.

„M. Sinkevičius – gerokai nuosaikesnis už mane, jis partiją norėtų vesti panašiai kaip A. Butkevičius – lengvu laukiamų pasikeitimų keliu. Aš, bendraudamas su partiečiais, supratau, kad reikalingas visaapimantis pokytis visose srityse. Pirmasis mūsų partijos ešelonas turi pasikeisti mažiausiai trimis ketvirtadaliais. Kalbu ir apie valdybą, pavaduotojų korpusą. Tai – mūsų partijos veidas, kultūra ir tradicijos. Tuo metu M. Sinkevičius kalba apie branduolio išlaikymą“, – lygino G. Paluckas.

Be to, kaip aiškino G. Paluckas, jo konkurentas užimti partijos vadovo postą esą ne kartą yra pasakęs, kad partiją mato kaip valstybinę.

„Aš sakau, kad valstybinės partijos yra tik Rusijoje, Korėjoje, Kinijoje. Partiją aš matau kaip visus kairiuosius judėjimus konsoliduojančią jėgą. Organizacijos gali realizuoti savo politines nuostatas, kurios sutampa su socialdemokratinėmis. Partija turi būti atvira struktūra, įtraukiant ne tik partijos narius, bet ir kairiuosius akademinius išteklius ir organizacijas, kurių pastaruoju metu Lietuvoje yra daug ir jie neturi galimybių savęs politiškai realizuoti. Dėl savo uždarumo netenkame šaknų ir neturime visuomeninio palaikymo. Kiek man susidarė įspūdis, M. Sinkevičius partiją mato uždaresnę“, – dėstė G. Paluckas.

Savo ruožtu M. Sinkevičius, išgirdęs G. Palucko teiginius apie kairiųjų jėgų telkimą, LRT.lt teigė, jog G. Paluckas nusikopijavo jo idėją: „Jis lankstinukų negamino, bet manuosiuose parašyta, kad norėčiau telkti platesnį kairiųjų aljansą. Sakau, kad kairiesiems turi atstovauti ne tik Socialdemokratų partija, bet turi jungtis ir kiti judėjimai – nepartiniai, kairiesiems pritariantys akademinio pasaulio žmonės. Drįsčiau teigti, kad tai – sutapimas arba naudojamasis mano idėja.“

Kalbėdamas apie partiją kaip valstybinę, M. Sinkevičius sako turėjęs omenyje, kad LSDP yra šalies valstybingumui reikšminga partija. „Noriu, kad ji, kaip ir konservatoriai, būtų reikšminga partija valstybės raidai“, – aiškino M. Sinkevičius.

Be to, ūkio ministras pabrėžė niekuomet nesakęs, kad ketina palikti tuos pačius narius partijos viršūnėse.

„Pasikeitimų bus, ir daugiau kaip pusė žmonių bus nauji. Kitaip tariant, daugiau nei pusė pavaduotojų pasikeis. Kalbu apie politinę komandą, kuri yra artimiausia partijos pirmininkui – pavaduotojus, prezidiumo narius; atsirastų naujumas ir tęstinumas. G. Paluckas čia gal kiek radikalesnis, siūlydamas tris ketvirtadalius. Tačiau G. Paluckas bando save pavaizduoti kaip Mozę, kuris vedžiojo tautą 40 metų laukdamas, kol senoji karta išmirs ir bus galima ateiti į Pažadėtąją žemę. Matyt, jis per dvejus metus nori senesnę kartą ir tą vadinamąją nomenklatūrą sumažinti. Tačiau Seimo frakcijos nepasikeisi ir turėsi dirbti su tuo, kas yra“, – LRT.lt kalbėjo M. Sinkevičius.

Pasak M. Sinkevičiaus, bus ieškoma naujų lyderių, tačiau radikalūs pasikeitimai esą sunkiai įmanomi. „Aš esu nuosaikesnis ir nesu už revoliuciją. Pasisakau už evoliuciją, nuoseklų modernėjimo ir atsinaujinimo kelią“, – dėstė M. Sinkevičius.

Apžvalgininkas: kažin ar įmanomos didelės reformos

G. Paluckas nori reformuoti partiją ir ją atnaujinti, visai kitaip pozicionuoti, o M. Sinkevičius – nuosaikesnis ir stengtųsi išlaikyti status quo, LRT.lt teigia politikos apžvalgininkas Virginijus Savukynas.

„Šie du politikai eina su tokiomis žiniomis. Klausimas, kurie priimtinesni socialdemokratams. Atnaujinimai ir atsinaujinimai skamba labai gražiai, bet neretai tai gali pasibaigti partijos suskaldymu ir susilpnėjimu, nes radikalios permainos sukelia didžiulį pasipriešinimą, partija pradeda grimzti, aiškindamasi santykius, o ne ieškodama savo rinkėjo ir pristatydama idėjas, kovodama dėl projektų“, – komentavo V. Savukynas.

Vis tik apžvalgininkas abejoja, ar G. Paluckui pavyktų įgyvendinti tas reformas, apie kurias politikas kalba. „Radikali G. Palucko retorika gal ir pritrauktų protesto balsų, tačiau, jam tapus pirmininku, vargu, ar jam pasisektų įgyvendinti dideles reformas. Jis – jaunas, ne tiek daug turi paramos. Nors partijos viršūnės atnaujinimas jam yra gyvybiškai būtinas, nes tik taip jis gali sutelkti savo komandą, kuri jį palaikytų“, – pridūrė V. Savukynas.

Pasak V. Savukyno, LSDP nariai turi apsispręsti, ko reikia socialdemokratams. „Galima sugrįžti prie socialdemokratinių ištakų, apie ką kalba politologai. Tai galima padaryti revoliuciniu būdu, kaip siūlo G. Paluckas, arba žingsnis po žingsnio, apie ką kalba M. Sinkevičius“, – LRT.lt kalbėjo apžvalgininkas.

Dabartinis LSDP vadovas A. Butkevičius perrinkimo nebesiekė, motyvuodamas partijos nesėkme praėjusiuose Seimo rinkimuose. Jis sako prognozavęs, kad LSDP pirmininko rinkimuose prireiks antrojo turo ir kad jame susirungs būtent šie du politikai. „Abu jauni, energingi, gražūs, žvalūs. Aš manau, skirtumo nebus, nes jie abu – protingi, išmintingi žmonės, turintys nemažą politinę patirtį“, – sakė A. Butkevičius.

Galutiniai rinkimų rezultatai ir naujasis partijos pirmininkas paaiškės gegužės 2-ąją, o savo darbą jis pradės gegužės 6-ąją per LSDP suvažiavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tas pats by......s tik skirtingose rankose , komjaunuoliams pabodo is tevu kaulyt gastrolems pinigu ---todel nutare keist senus variugas tevus ,naujais su komjaunuolisku uzsidegimu jaunus ,,,torpedas,,, y lyderiu virsune .... tevai y Maljorkas vogtu pinigu skaiciuot --vaikai y seima ir prezidentura --toliau vogt.

Pilietė,

Pilietė, portretas
nepatinka abudu, bet Sinkevičius manau seno raugo, turės įtakos ir jo tėvas bei Butkevičius. Palucko matymas manau neblogas partijos ateičiai, žinoma, šiuo metu labai trukdys dominuojantis senas raugas, kuris ir pritarė Šiaulienės kandidatūrai. Gal būt jaunai Palucko komandai iš pradžių ir nepavyktų vesti partijos atsinaujinimo keliu, bet ateityje ji būtų labiau panaši į vakarietiškas socialdemokratines partijas. Vardan ateities, manau galima ir padirbėti opozicijoje. Žinoma, tai reikia suvokti ir susitaikyti su mintimi, kad nebus postų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių