L. Linkevičiaus atsakas Kremliui dėl A. Paleckio sulaikymo: ne jums pamokslauti

Ne Rusijai pamokslauti apie demokratines laisves, komentuodamas Kremliaus reakciją į Lietuvos teisėsaugos atliekamą tyrimą dėl šnipinėjimo Maskvai, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministras sako nenustebęs tuo, kad iš Rusijos užsienio reikalų ministerijos trečiadienį pasipylė priekaištai dėl esą Lietuvoje vyraujančios rusofobijos ir „atitrūkimo nuo demokratijos“.

„Ne Rusijai pamokslauti pasauliui apie demokratines laisves ir apie vertybes, ne jie tą turėtų daryti. Manau, kad daugelis tą ir supranta“, - „Žinių radijui“ ketvirtadienį kalbėjo L. Linkevičius.

„Atvirai kalbant, tie pareiškimai nestebina, nes visko neigimas, kas yra akivaizdu ir kas yra net plika akimi matoma, tapo įprasta praktika“, - akcentavo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Ne Rusijai pamokslauti pasauliui apie demokratines laisves ir apie vertybes, ne jie tą turėtų daryti. Manau, kad daugelis tą ir supranta.

Kartu L. Linkevičius pabrėžė, kad jam nebuvo naujiena ir tai, jog trečiadienį paaiškėjo, kad dėl įtarimų šnipinėjimu Rusijai jau kuris laikas yra sulaikytas buvęs Socialistinio liaudies fronto pirmininkas Algirdas Paleckis. Pasak ministro, suvokiant Kremliaus politikos tikslus, toks faktas neturėtų apskritai nieko stebinti.

„Mes nelabai nustebome, nes žinome, kad vyksta aktyvus veikimas prieš mūsų saugumo interesus ir naudojami visi įmanomi svertai ir būdai. Taip, kad pats faktas neturėtų stebinti“, - aiškino L. Linkevičius, pridurdamas, kad Kremliaus veiksmai kelia destrukciją tarptautinėje politikoje.

„Deja, Rusija šiandien nėra kažką kuriantis arba krizes reguliuojantis faktorius, Rusija, deja, bet tampa ne supervalstybe, bet superproblema“, - apibendrindamas pabrėžė užsienio reikalų ministras.

Paklaustas, ar valstybei reikėtų tikėtis kokio nors Maskvos atsako dėl atliekamo tyrimo, L. Linkevičius pabrėžė, kad Rusija jau dabar išnaudoja visus svertus spaudžiant Lietuvą.

„Mes jau dabar matome ir tikimės, ir gauname tam tikras hibridines grėsmes (...) Tai yra nepaprastai efektyvus ginklas ir strateginė komunikacija ir propaganda, kibernetinės atakos, kurias mes patiriame ne vieną tūkstantį per metus ir kai kurios tikrai skausmingos. Turime nemažai iššūkių energetikoje. Tai vyksta kiekvieną dieną“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Trečiadienį teisėsauga pranešė, kad dėl šnipinėjimo Rusijai yra atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame įtarimai pareikšti visam tinklui asmenų. Tarp įtariamųjų - A. Paleckis. Pasak generalinio prokuroro Evaldo Pašilio, įtariamieji taikėsi į jautriausias valstybei sritis, kaip Sausio 13-osios byla.

Vykdomas tyrimas, pasak E. Pašilio, yra išskirtinis tuo, kad Rusijos Federacijos žvalgybos organizacijų užduotis vykdę asmenys yra susiję su kai kuriomis neparlamentinėmis partijomis. Jis pažymėjo, kad nėra duomenų, jog su tokia veikla būtų susijusios parlamentinės partijos.

Antradienį taip pat buvo sulaikytas ir Rusijos Federacijos pilietis, buvęs prosovietinės organizacijos ,,Jedinstvo“ lyderis Valerijus Ivanovas. Jis buvo sulaikytas dėl kratos metu surasto ginklo. Policijos generalinio komisaro Lino Pernavo teigimu, šiuo metu aiškinamasi, ar tai yra susiję su tyrimu dėl šnipinėjimo.

Pasitraukus JAV, įtaką Sirijoje perimtų Rusija

L. Linkevičius ketvirtadienį perspėjo, kad Jungtinių Valstijų kariams palikus Siriją, įtaką šioje karo draskomoje šalyje perimtų Rusija.

Pasak jo, tai dar labiau komplikuotų situaciją Artimuosiuose Rytuose.

„Jeigu amerikiečiai pasitrauktų iš Sirijos, iš to tokio geopolitinio lauko, kuris ten vyksta ir kur yra susikirtę daugelis jėgų ir daugelis interesų, tai tas nebuvimas irgi būtų labai greitai užpildytas (...) tokių valstybių, kaip Rusija, kaip Iranas ir tai dar labiau komplikuotų situaciją regione, ne tik pačioje Sirijoje“, – Žinių radijui sakė ministras.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pareiškė, kad jo šalis įveikė džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ Sirijoje, todėl visi amerikiečių kariai artimiausiu metu bus iš čia išvesti.

„Tai yra pareiškimas, kaip ir kada jis bus įgyvendintas, palūkėkime ir pamatysime, kuo čia viskas baigsis“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Šiuo metu Sirijoje dislokuota maždaug 2 tūkst. amerikiečių karių. Dauguma jų dalyvauja parengimo ir konsultavimo misijose, remdami su džihadistais kovojančias vietos pajėgas.

„Islamo valstybė“ 2014 metais užėmė didelius Sirijos ir kaimyninio Irako ruožus. Užimtas teritorijas grupuotė valdė geležiniu kumščiu, taikydama griežtą islamo teisės interpretaciją.

Tačiau nuo to laiko džihadistų siekis įkurti visavertę valstybę žlugo, jiems per įvairias puolimo kampanijas praradus didžiąją dalį užimtos teritorijos.

Rusija į karą Sirijoje įsitraukė 2015 metais.

Sirijoje „Islamo valstybės“ kovotojai vis dar kontroliuoja kelis anklavus ir kaimus aplink Hadžino miestą.

Nuo karo Sirijoje pradžios 2011 metais jau žuvo daugiau kaip 360 tūkst. žmonių, o milijonai šalies gyventojų neteko namų.

R. Paksas neatstovauja Lietuvos pozicijos

Europarlamentaras Rolandas Paksas, susitikdamas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, tikrai neatstovauja Lietuvos užsienio politikos pozicijos, teigia L. Linkevičius. Pasak ministro, R. Paksas neatstovauja Lietuvos institucijų, joms nepriklauso, bet, kita vertus, Rusija išnaudojo R. Paksą kaip europarlamentaro poziciją ir sukėlė abejonių dėl Europos politikos vientisumo.

Pasak ministro, Rusija visuomet siekia bendradarbiauti su ekstremistinėmis jėgomis Europoje, norėdama skaldyti Vakarų pasaulio vieningą poziciją.

„Rusija visuomet siekia skaldyti ir pozicionuoti su tomis šalimis, kurios vykdo skaldymą ES, skatina tokius procesus kaip „Brexit“. Rusija palaiko tokias jėgas, kurios yra radikalios, populistinės, kurios veikia labiau viduje (...). Rusija labai sėkmingai pasinaudoja, kas vyksta“, - ketvirtadienį ,,Žinių radijui“ sakė L. Linkevičius.

Ministro teigimu, R. Paksas, susitikdamas su V. Putinu, neatstovavo jokios Lietuvos politikos, ir dėl šio įvykio Lietuvos visuomenei nereikėtų daryti jokių išvadų.

„Jis neatstovauja Lietuvos, neatstovauja Lietuvos institucijų. Jo veikla yra asmeninė. Kita vertus, jis yra Europos Parlamento narys, tai, be abejo, bus išnaudota ir jau yra išnaudota Rusijos, kaip tam tikras dirgiklis ar abejonių pasėjimas dėl Europos politikos vientisumo, tai tas ir įvyko. Apibendrinančių išvadų čia daryti nereikėtų, nes visi supranta, nes tai nėra Lietuvos politikos išraiška nei kažkokių mūsų pozicijų demonstravimas. Tai yra kito žaidimo dalis, ir tai nėra mūsų žaidimas“, - sakė L. Linkevičius.

ELTA primena, kad nušalintasis prezidentas R. Paksas teigia viešėjęs Maskvoje ir susitikęs su V. Putinu bei su juo aptaręs svarbiausius saugumo klausimus regione.

Politikas, dalindamasis įvykusio susitikimo su V. Putinu įspūdžiais, neslėpė simpatijų Kremliaus vadovui ir teigė, kad su Rusija galima, reikia, naudinga ir išmintinga kalbėtis. Nušalintasis Lietuvos prezidentas neslėpė, kad jis, siekiant mažinti esamą geopolitinę įtampą, galėtų imtis atsakomybės tarpininkaujant tarp Rusijos ir Vakarų. Politikas užsimena, kad jo planuose, skelbiant taikaus pasaulio idėją, - ne tik vizitai į kaimynines valstybes, bet ir susitikimas su JAV prezidentu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KOKS "ERELIS"...

KOKS "ERELIS"... portretas
Konflikto atveju - pirmas į kelnes tiek pridėtų, kad kojų nepavilktų. O iš tolo..."erelis"...Apgailėtinas JAV subinlaižys.

Benas

Benas portretas
Noriu paklausti tautos išrinktųjų. Ar kas nors gali pasirūpinti p.L.Linkevičiaus sveikata ? Nes matau, kad per darbus jis neturi kada pasirūpinti savo sveikata... Šis žmogus tikrai geriausias šiuo metu LT diplomatijos atstovas !!!

Artūras

Artūras portretas
Manau storulis teisus...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių