L. Linkevičius: ES nepiktnaudžiaus teise sprendimus priimti balsuojant

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius laiko trūkumu linkęs pateisinti tai, kad antradienį Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrai sprendimą dėl pabėgėlių kvotų priėmė balsuodami, o ne bendru sutarimu.

Kartu jis mano, kad tokiu sprendimų priėmimo būdu nebus piktnaudžiaujama.

„Tikrai tų sprendimų nėra laiko ilgai diskutuoti, tai aš taip pateisinčiau to mechanizmo taikymą, bet iš tikrųjų žinau, kad ir Europos lyderiai, ir daugelis tų šalių, kurios primygtinai skubina sprendimą, vis dėlto supranta, kad reikia tartis“, - žurnalistams trečiadienį sakė L.Linkevičius.

Europos Sąjungos Vidaus reikalų taryba antradienį planą dėl 120 tūkst. pabėgėlių perskirstymo patvirtino neatsižvelgdama į dalies Vidurio ir Rytų Europos šalių pasipriešinimą - prieš kvotas balsavo Vengrija, Čekija, Slovakija ir Rumunija, o Suomijai susilaikė.

„Pagal Europos teisę, supraskime, yra toks mechanizmas, tai jeigu jis yra, jis kartais yra naudojamas, ir tas sprendimas yra galiojantis ir privalomas visoms valstybėms. Tai net tie, kurie balsavo prieš, tą suprato, ir tiesiog išsakė savo poziciją. Argumentai, kodėl taip balsavo, irgi yra įvairūs - kad turi būti savanoriškumo principas, ką ir mes konstatuojame, arba galėjimas, gebėjimas priimti tuos žmones“, - aiškino L.Linkevičius.

„Aš manau, kad tikrai nebus perspausta, tikrai nebus piktnaudžiaujama, nes tas kvalifikuotos daugumos metodas tikrai netaikomas kaip taisyklė, jis daugiau išimtiniais atvejais taikomas“, - svarstė ministras.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį savo ruožtu sukritikavo, kad pabėgėlių klausimas sprendžiamas neatsižvelgiant į dalies Vidurio ir Rytų Europos šalių pasipriešinimą.

„Tokios situacijos, kaip buvo vakar, tikrai neturėtų kartotis, nes mes išties supriešiname valstybes tarpusavyje, įtampa yra padidėjusi, todėl spręsti tokius klausimus - sudėtingus ir jautrius - dabar tampa sunkiau“, - žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

„Deja, keturios valstybės buvo pastatytos į labai sudėtingą padėtį“, - teigė ji.

Migrantams užplūdus dalį ES šalių ir sprendžiant dėl solidaraus pabėgėlių naštos pasidalijimo ES, Lietuvai per dvejus metus yra sutikusi priimti 1105 pabėgėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valdas

valdas portretas
Matosi is veidelio, kad gyvenimas ,,sunkus", net balsas tai kaip tikro vyro.

valdas

valdas portretas
Matosi is veidelio, kad gyvenimas ,,sunkus", net balsas tai kaip tikro vyro.

valdas

valdas portretas
Matosi is veidelio, kad gyvenimas ,,sunkus", net balsas tai kaip tikro vyro.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių