L. Linkevičius: Moldovos valdžiai svarbu kovoti su korupcija ir dirbti su Padniestre

  • Teksto dydis:

Kišiniove pirmadienį viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras sako, kad integracijos į Europos Sąjungą (ES) siekianti Moldova turi kovoti su korupcija ir dirbti su Padniestre. Linas Linkevičius teigė, kad įsišaknijusi korupcija pakerta pasitikėjimą valdžia.

„Europinis ryžtas yra, tik gaila, kad kartais kai kurie politikai, prisidengę Europos lozungais, vis tik tęsia senas tradicijas ir yra gana išsiplėtojusi korupcija. Tai pakerta žmonių tikėjimą europiniu pasirinkimu, ir kuomet gyvenimo lygis yra tikrai neaukštas, korupcija, visos šitos vagystės sukuria bendrą atmosferą, kad tikrai sunku Vyriausybei, kuri deklaruoja europinį kelią ir europinių reformų tęsimą“, - telefonu ir Kišiniovo BNS sakė L.Linkevičius.

Moldovos centrinis bankas balandį nustatė, kad iš trijų šalies bankų dingo 1 mlrd. JAV dolerių. Dėl to pareikšti protesto į Kišiniovo gatves sekmadienį išėjo apie 10 tūkst. žmonių.

Visgi, pasak L.Linkevičiaus, ir protestuojantys prieš valdžią yra nusiteikę proeuropietiškai.

„Nusiteikimas net ir iš protestuojančių yra proeuropietiškas. Buvo matyti ne viena dešimtis žmonių protestuojant vakar prieš vagystes bankų sektoriuje, kai 1 mlrd. eurų yra pasigesta ižde. Vis dėlto buvo ir Moldovos, ir Europos Sąjungos vėliavos“, - sakė ministras.

L.Linkevičus, kuris lankosi Moldovoje kartu su Švedijos užsienio reikalų ministre, susitiko su Moldovos parlamento pirmininku Andrianu Candu (Andrianu Kandu), užsienio reikalų ministre Natalia Gherman (Natalija German), taip pat numatytas susitikimas su ministru pirmininku Chirilu Gaburici (Kirilu Gaburičiu).

Anot ministro, Moldova iš artėjančio Rytų partnerystės viršūnių susitikimo Rygoje tikisi aiškios paramos europinei perspektyvai. Jis teigė, kad siekiant tokią perspektyvą atitolinti, gali būti pakurstytas Padniestrės konfliktas.

„Jis nėra tiek aktyvizuotas, nes dabar, matyt, yra pakankamai daug darbo kaimynei Rusijai Ukrainos Rytuose, Kryme, vyksta procesai ir Gruzijoje - Pietų Osetijoje ir Abchazijoje, taip kad yra daug įvykių kitur, bet Padniestrė, be abejo, yra irgi viena iš tokių zonų, įšaldytų konfliktų, kuris gali būti bet kada aktyvizuotas. Bet kartu pridursiu, kad pajutom iš dabartinės Vyriausybės, ji tikrai stengiasi kalbėtis su Padniestre, tas dialogas vyksta reguliariai ir gana pragmatiškai“, - sakė L.Linkevičius.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos ministras‎ artėjant Rytų partnerystės viršūnių susitikimui Rygoje, paragino Moldovą mobilizuoti pastangas gilinant šalies eurointegraciją ir įgyvendinant reformas. Jis taip pat paragino Moldovą visiškai įgyvendinti ir pasinaudoti Asociacijos susitarimo su ES galimybėmis modernizuojant šalies ekonomiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių